Το μόνιμο άγχος της κάθε νοικοκυράς είναι η προετοιμασία του φαγητού, ανάλογα με τις επιθυμίες των μελών της οικογένειας.
Κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν διαφορετικά πιάτα μέσα στην εβδομάδα, όπως ψάρι, κρέας ή όσπρια. Και αν λάβουμε υπόψη μας, ότι είναι και εργαζόμενη, τότε, αντιλαμβανόμαστε ότι θα πρέπει να οργανώσει τον χρόνο της, ούτως ώστε να γλυτώσει χρόνο και κόπο.
Προκειμένου, λοιπόν, να μειώσετε το άγχος σας, υπάρχουν ορισμένες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε, ούτως ώστε να οργανώσετε καλύτερα την κουζίνα σας και το μαγείρεμα.
1) Πριν πάτε στο σούπερ μάρκετ ή στην λαϊκή αγορά, φροντίστε να έχετε φτιάξει μια λίστα με τα ψώνια. Μια έξυπνη λύση είναι να ανοίξετε τα ντουλάπια σας ή το ψυγείο, προτού φύγετε από το σπίτι, προκειμένου να δείτε τις σας λείπει. Ανάλογα με τα φαγητά της εβδομάδας, θα αγοράσετε εκείνα τα προϊόντα που απαιτούνται και που χρειάζεστε.
2) Επίσης, θα ήταν χρήσιμο να φτιάξετε ένα πρόγραμμα για το πότε μαγειρεύετε κάθε μέρα. Μερικοί επιλέγουν να σηκωθούν το πρωί, προτού φύγουν για το γραφείο για να φτιάξουν το φαγητό, ενώ κάποιοι άλλοι το βράδυ, μετά την επιστροφή από την εργασία. Έτσι, θα μπορέσετε να προχωρήσετε στις κατάλληλες προετοιμασίες, όπως, για παράδειγμα να ξεπαγώσετε τα κρέατα, για να είναι έτοιμα για την κατσαρόλα ή τον φούρνο.
3) Επιπλέον, τακτοποιήστε τα σκεύη και τις συσκευές ανάλογα με το πόσο συχνά τα χρησιμοποιείτε. Έτσι, θα μπορέσετε να έχετε διαθέσιμο το σκεύος που χρειάζεστε, ώστε να μην χρειαστεί να βγάζετε όλα τα σκεύη από τα ράφια. Επίσης, τα μαγειρικά σκεύη θα πρέπει να ομαδοποιηθούν ανάλογα με το βάρος τους.
4) Παράλληλα, ένας άλλος τρόπος για να γλιτώσετε χρόνο την ώρα του μαγειρέματος είναι να τοποθετήσετε τα μυρωδικά σε χαρτί κουζίνας και σακουλάκια, αφού προηγουμένως τα πλύνετε και τα στεγνώσετε καλά.
5) Ο χυμός ντομάτας απαιτείται σχεδόν σε κάθε φαγητό. Έτσι, μπορείτε να τρίψετε τις ώριμες ντομάτες και να της βάλετε μέσα σε βαζάκι στο ψυγείο, έχοντας έτοιμη την σάλτσα για το φαγητό σας.
6) Προμηθευτείτε χρονόμετρο κουζίνας. Ακολουθώντας τις οδηγίες των συνταγών και το χρόνο ψησίματος, δεν θα στεγνώσει το φαγητό σας, ούτε θα ψηθεί υπερβολικά.
7) Ένα ακόμη χρήσιμο εργαλείο για κάθε κουζίνα είναι το σφυρί για το κρέας, προκειμένου να φτιάξετε λεπτά φιλέτα κρέατος.
8) Το ζέστερ (τρίφτης) θα σας λύσει κυριολεκτικά τα χέρια. Έτσι, θα έχετε την δυνατότητα να ψιλοτρίψετε από μπαχαρικά μέχρι τυρί για τα φαγητά σας.
9) Προκειμένου να μην μαζεύονται δεκάδες σκεύη στον νεροχύτη, μια έξυπνη λύση είναι να μαρινάρετε το κρέας ή το κοτόπουλο σε σακούλες μαγειρέματος. Όσον αφορά τα ταψιά, μπορείτε να τοποθετήσετε λαδόκολλες, προτού βάλετε το φαγητό στον φούρνο. Επίσης, μπορείτε να καθαρίστε τα λαχανικά πάνω σε ένα φύλλο εφημερίδας, κρατώντας καθαρό τον πάγκο.
10) Τέλος, ορισμένα υλικά θα πρέπει να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την κουζίνα, δεδομένου ότι τα χρησιμοποιούμε καθημερινά σε όλα τα φαγητά, όπως λάδι, πιπέρι, αλάτι, ρίγανη, σκόρδα και κρεμμύδια.