Σομελιέ και οινοποιοί βάζουν τέρμα σε παρανοήσεις δεκαετιών.
Είναι το πιο ακριβό κρασί με βεβαιότητα το καλύτερο; Είναι σωστό να φυλάμε τα κρασιά που μας κάνουν δώρο επ′ αόριστον; Κάνει να κουνάμε τη σαμπάνια πριν σερβίρουμε;
Ζητήσαμε από οινοποιούς, πωλητές κρασιού και σομελιέ να βάλουν επιτέλους μια τελεία σε όλες αυτές παρανοήσεις μας. που χαλάνε την όλη γευσιγνωστική εμπειρία του κρασιού. Ας ακολουθήσουμε τις συμβουλές τους και η απόλαυση θα χτυπήσει κόκκινο… ή λευκό ή ροζέ ή ό,τι αγαπάμε.
Οι μεγαλύτεροι μύθοι γύρω από το κρασί και ποια είναι η αλήθεια
1. Όσα περισσότερα χρήματα ξοδεύουμε, τόσο πιο νόστιμο θα είναι το κρασί
«Δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι πληρώνοντας περισσότερα χρήματα αγοράζουμε καλύτερο κρασί», εξηγεί ο Ροντόλφ Μπουλανζέ, αντιπρόεδρος εμπορίας κρασιού στην Total Wine & More.
Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την τιμολόγηση ενός μπουκαλιού, όπως η ποιότητα, η διαθεσιμότητα, η ζήτηση και το κόστος παραγωγής.
«Αλλά με τόσες πολλές μεταβλητές στο παιχνίδι, μερικά λιγότερο ακριβά κρασιά ενδέχεται να έχουν εξίσου υπέροχη ή και καλύτερη γεύση από άλλα πολύ πιο ακριβά. Στον κόσμο του κρασιού υπάρχουν πολλά κρυμμένα διαμάντια», επισημαίνει ο ειδικός.
Οι κριτικοί κρασιού χρησιμοποιούν συνήθως μια κλίμακα αξιολόγησης 100 βαθμών. Επομένως ένα κρασί με βαθμολογία 80% θεωρείται καλό και ένα με βαθμολογία 95% ή υψηλότερη εξαιρετικό. Ωστόσο, η αντίληψη είναι σε έναν μεγάλο βαθμό υποκειμενική.
«Η έννοια της βαθμολογίας των κριτικών μπορεί να δημιουργήσει τη λανθασμένη αίσθηση ότι υπάρχει μία και αδιαμφισβήτητη ιεραρχία κρασιών ή ότι ένα κρασί 100 πόντων είναι αντικειμενικά το καλύτερο. Όμως, αυτό που είναι πιο σημαντικό, είναι να επιλέξουμε αυτό που αρέσει σε εμάς και τους καλεσμένους μας», υπογραμμίζει ο Μπουλανζέ.
3. Το κρασί δεν χαλάει ποτέ
Όταν το κρασί εκτίθεται σε θερμοκρασία πάνω από 23 βαθμούς, θα αρχίσει να γίνεται ξύδι. Επομένως, ιδίως τις ζεστές μέρες του χρόνου, δεν πρέπει να αφήσουμε το κρασί στο πορτμπαγκάζ όλη μέρα ενώ κάνουμε διάφορες μικροδουλειές.
4. Πρέπει να πίνουμε σαμπάνια μόνο από το χαρακτηριστικό ποτήρι σαμπάνιας (που για τους γνώστες λέγεται φλάουτο)
Ένα καλό ποτήρι κρασιού για όλες τις χρήσεις είναι εξαιρετικό και για τη σαμπάνια μας.
5. Το κόκκινο κρασί πρέπει να σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου και το λευκό να είναι πολύ παγωμένο
Εδώ υπάρχει μια δόση αλήθειας.
Σύμφωνα με τον Φλόρεντ Λατούρ, έμπορο λευκών κρασιών στη Βουργουνδία της Γαλλίας, «η σωστή θερμοκρασία για το σερβίρισμα κόκκινων και λευκών κρασιών συχνά παρεξηγείται, με αποτέλεσμα να σερβίρουμε το κόκκινο κρασί πολύ ζεστό ή το λευκό κρασί πολύ κρύο. Αυτό όμως, μπορεί να θαμπώσει τη γεύση των κρασιών. Για αυτό, θα συνιστούσα να παγώσουμε το κόκκινο κρασί για 20 λεπτά πριν το σερβίρουμε και να βγάλουμε το λευκό κρασί από το ψυγείο περίπου 25 λεπτά πριν το γεύμα για βέλτιστη απόλαυση».
6. Το κόκκινο κρασί πάει με το κρέας, ενώ το λευκό κρασί είναι για το ψάρι
Αν τα συνδυάσουμε σωστά, μπορούμε κάλλιστα να απολαύσουμε ένα κόκκινο κρασί με θαλασσινά ή μια σαμπάνια υψηλής ποιότητας με κρέας.
7. Ο σομελιέ είναι εκεί για να μας εκφοβίσει και να επιλέξουμε το πιο ακριβό κρασί
Δουλειά του σομελιέ είναι να μας μάθει τα βασικά γύρω από το κρασί, ώστε να γνωρίζουμε λίγα πράγματα παραπάνω την επόμενη φορά που θα παραγγείλουμε και να πάρουμε κάτι ταιριαστό. Aκόμα κι αν στο κατάστημα δεν υπάρχει σομελιέ.
1. Δεν πρέπει να βάζουμε παγάκια στο κρασί
«Αν θέλουμε να απολαύσουμε ένα κρασί με τον τρόπο που το οραματιζόταν ο οινοποιός, ο πάγος δεν είναι καλή ιδέα», προειδοποιεί η σομελιέ Ντάνα Σπάλντιν.
«Τα παγάκια θα αραιώσουν το κρασί και θα αλλοιώσουν τη γεύση. Καλύτερα να βάλουμε τα ποτήρια του κρασιού στην κατάψυξη πριν σερβίρουμε ή να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρα κατεψυγμένα σταφύλια αντί για παγάκια, τα οποία καθώς ξεπαγώνουν, δεν αλλάζουν τη σύνθεση του κρασιού».
2. Θα πρέπει πάντα να αποθηκεύουμε το κρασί που περισσεύει στο ψυγείο
«Το ψυγείο είναι ένα καλό μέρος για να αποθηκεύσουμε το κρασί που μας έμεινε, επειδή οι χαμηλότερες θερμοκρασίες επιβραδύνουν τις χημικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της οξείδωσης», υπογραμμίζει η Μισέλ Φέλντμαν, συνιδρυτής του Good Clean Wine. «Ένα ανοιγμένο μπουκάλι κόκκινο ή λευκό κρασί στο ψυγείο, μπορεί να παραμείνει σχετικά φρέσκο για έως και πέντε ημέρες», προσθέτει η ίδια.