Η μετακόμιση σε ένα άλλο σπίτι κάποιες φορές γίνεται από δική μας επιλογή ή από ανάγκη. Αν είσαι ολομόναχη τότε όλα είναι μια χαρά καθώς δεν έχεις να αντιμετωπίσεις το στρες που μπορεί να προκληθεί στα παιδιά σου ή στα ζωάκια σου, ειδικά αν αλλάζεις περιοχή, που σημαίνει κάτι εντελώς νέο για του σημαντικούς που υπάρχουν στη ζωή σου.
Στην περίπτωση που έχεις γάτα μπορεί μια μετακόμιση να είναι πολύ στρεσογόνα και ίσως πρέπει να γνωρίζεις κάποια πράγματα για να κάνεις αυτή τη μετάβαση πιο ομαλή γι’αυτήν. Για να αποφύγεις το χάος που συνεπάγεται η μετεγκατάσταση μιας γάτας σε ένα νέο σπίτι υπάρχουν 4 πολύτιμες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν αρκετά.
1. Διευκόλυνε τη μετάβαση και διατήρησε την κανονικότητα
Η προετοιμασία μιας γάτας για την ημέρα της μετακόμισης πρέπει να ξεκινά εβδομάδες, αν όχι μήνες, νωρίτερα. Οι γάτες μπορούν να αντιληφθούν πότε συμβαίνει μια σημαντική αλλαγή και δεν είναι ό, τι καλύτερο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τις διευκολύνεις στη μετάβαση και να διατηρήσεις την κανονικότητα (όσο το δυνατόν καλύτερα) κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Άφησε την να παίξει με τα κουτιά πριν αρχίσεις να πακετάρεις. Απόφυγε να κάνεις πολλές σημαντικές αλλαγές ταυτόχρονα. Κράτησε την άμμο της, το φαγητό και το νερό στο αγαπημένο της μέρος – το ίδιο ισχύει και για τα αγαπημένα της έπιπλα. Η γάτα σου θα το εκτιμήσει και θα έχεις λιγότερες ενοχές την ημέρα της μετακόμισης!
2. Δημιούργησε έναν ασφαλή χώρο κατά τη συσκευασία και τη μεταφορά
Βεβαιώσου ότι η γάτα σου έχει έναν ασφαλή χώρο τις ημέρες (ή τις εβδομάδες) που προηγούνται της ημέρας μετακόμισης – ειδικά εάν μετακινούμενοι εισέρχονται και βγαίνουν συχνά από το σπίτι. Το αν θα μείνουν εκεί όλη την ημέρα ή θα περάσουν μόνο μέρος της ημέρας τους εκεί εξαρτάται από εσάς – με βάση το πόσο άνετη είναι η γάτα σου με τη σταδιακή αλλαγή.
3. Παρουσίασε από το νέο σπίτι ένα δωμάτιο τη φορά
Η μετακόμιση είναι ήδη αρκετά αγχωτική, αλλά το να αφήσεις τη γάτα να περιπλανηθεί ελεύθερη σε ένα νέο σπίτι μπορεί να προσθέσει αυτό το άγχος – κάνοντας την κατάσταση πιο δύσκολη για εκείνη και πιο δύσκολη για εσένα. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, καλό είναι να της δείχνεις το νέο σπίτι ένα δωμάτιο τη φορά – ξεκινώντας από το δωμάτιο στο οποίο θα ένιωθαν πιο άνετα (συνήθως ένα υπνοδωμάτιο ή όπου κι αν βρίσκονται το φαγητό και η άμμος της).Καθώς νιώθει πιο άνετα στον ασφαλή χώρο της, άφησε την να βγει και να εξερευνήσει τι άλλο της επιφυλάσσει το νέο σπίτι!
4. Κράτησε την μέσα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες
Φτάσαμε στην τελευταία από τις συμβουλές και είναι ίσως η πιο σημαντική, ειδικά αν η γάτα σου τείνει να τρέχει ή να βγαίνει κρυφά έξω. Είναι πολύ απλό – μην αφήνεις τη γάτα σου να περιπλανάται σε εξωτερικούς χώρους για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά τη μετακόμιση. Αυτό σημαίνει να κρατάς τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά ανά πάσα στιγμή και να ελέγχεις για τυχόν κρυφά σημεία πρόσβασης στο γκαράζ ή σε εξωτερικούς χώρους. Μερικές γάτες προσπαθούν ενστικτωδώς να επιστρέψουν στο παλιό τους έδαφος μετά από μια αγχωτική κίνηση. Και ενώ μερικές γάτες θα βρουν το δρόμο τους, άλλες όχι – είτε έτσι είτε αλλιώς, μπορεί να ελλοχεύει κίνδυνος στο ταξίδι τους από και προς. Αν σκοπεύεις να την αφήσεις να χαλαρώσει κάποια στιγμή, τουλάχιστον άφησε την να βολευτεί πρώτα με το νέο σπίτι!