Πώς να φυτέψουμε φρέσκα μυρωδικά στο μπαλκόνι μας

από την ΕΥΗ ΣΚΛΑΤΙΝΙΩΤΗ

27

Τώρα την άνοιξη είναι η καταλληλότερη εποχή για να φυτέψουμε τα μυρωδικά που θα χρειαστούμε φρέσκα για τις παρασκευές μας στην κουζίνα. Γι’ αυτό κι εμείς μιλήσαμε με την Αντωνία Μάνθου, γεωπόνο και απόφοιτο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδικότητα στην ανθοκομία και στην αρχιτεκτονική τοπίου από την εταιρεία Γη και Ύδωρ και πήραμε χρήσιμες πληροφορίες.

Μάθαμε πως τα αρωματικά φυτά προτιμούν σημεία με ήλιο και πρέπει να είναι προφυλαγμένα από την παγωνιά του χειμώνα και τους δυνατούς ανέμους. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να φυτεύονται σε βορινό μπαλκόνι, γιατί το φύλλωμά τους είναι ευαίσθητο στον αέρα.

Είναι, λοιπόν, η κατάλληλη εποχή να φυτέψουμε άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο, σέλινο, βασιλικό (όλες τις ποικιλίες: πλατύφυλλο, χειμωνιάτικο που διαρκεί όλο τον χρόνο αλλά και μικρόφυλλο). Ακόμη, ρίγανη, δυόσμος, αρμπαρόζιζα, μέντα, δεντρολίβανο είναι πολυετή φυτά. Τα φυτεύουμε τώρα, αλλά είναι πιο ανθεκτικά και δεν θα χαθούν μετά το πέρας του καλοκαιριού, όπως τα πρώτα που αναφέραμε.

Μπορούμε να πάρουμε σπόρους, αλλά αν είμαστε αρχάριοι καλύτερα να τα προμηθευτούμε σε μικρά κεσεδάκια τα εποχιακά και σε μεγαλύτερα γλαστράκια τα πολυετή. Θα τα μεταφυτεύσουμε σε γλάστρες στις οποίες θα βάλουμε πρώτα μια στρώση ελαφρόπετρας, για καλύτερη στράγγιση και έπειτα το χώμα και το φυτό μας.

Όλα τα μυρωδικά θέλουν ήλιο. Όταν πάμε προς το καλοκαίρι, που η ένταση του ήλιου είναι μεγαλύτερη, θέλουν τον πρωινό ήλιο για φωτοσύνθεση και νέα βλάστηση, αλλά μετά το μεσημέρι θέλουν ίσκιο. Αν τα βάλουμε μέσα στην κουζίνα μας θέλουν και ήλιο και εναλλαγή αέρα, οπότε θα πρέπει να τοποθετηθούν κοντά σε ανοιχτό παράθυρο.

Τα εποχιακά μυρωδικά θέλουν μέρα παρά μέρα νερό τώρα την άνοιξη και τους καλοκαιρινούς μήνες κάθε μέρα. Δεν ισχύει το ίδιο για τα πολυετή. Είναι φυτά που τα βρίσκουμε και στα βουνά, οπότε δεν θέλουν κάθε μέρα πότισμα. Περίπου δύο φορές την εβδομάδα. Όσο περισσότερο κόβεις ένα αρωματικό, τόσο περισσότερο θα φυτρώσει. Καλύτερα να τα κόβουμε χρησιμοποιώντας ένα ψαλίδι.

Επειδή μια νέα τάση είναι όλοι θέλουν να έχουν στις βεράντες τους τον καρπό και να τον καταναλώνουν, έχουν γίνει πολλές ποικιλίες νάνοι, ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί το φυτό σε γλάστρα όπως λεμονιές, πορτοκαλιές, κουμκουάτ.

Ακόμα και φράουλες που έχουν ωραίο λουλουδάκι (οι οποίες θέλουν σκιά), φραγκοστάφυλλο, ντοματίνια πολλές ποικιλίες (στρογγυλά, βελανίδια, μαύρα), είναι πολύ εύκολα, όπως και οι πιπεριές. Αν ξεκινήσεις και να ασχολείσαι μπορείς ακόμα και πατάτες να βάλεις. Απλά τα λαχανικά θέλουν άνθρωπο να ασχολείται με αυτά. Θέλουν περισσότερη φροντίδα. Οπότε ας ξεκινήοσυμε με τα αρωματικά φυτά που είναι πιο εύκολα.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!