Στο «τακούνι» της μπότας που σχηματίζει γεωγραφικά η Ιταλία, η Απουλία είναι μια μαγευτική γωνιά της Ιταλίας όπου οι ασημένιοι ελαιώνες και οι τιρκουάζ κολπίσκοι συναντούν πόλεις με περίτεχνη μπαρόκ αρχιτεκτονική και κατάλευκα χωριά. Ο έρωτας του Carlo Lanzini για τον τόπο αυτό «με τον καταγάλανο ουρανό, τα αρώματα που ανοίγουν την καρδιά και τις απλές γεύσεις» οδήγησε στη δημιουργία ενός ξενοδοχείου με έξι μικρές κατοικίες, του οποίου η φήμη για την less-is-more αισθητική του έχει απλωθεί πέρα από τα ιταλικά σύνορα.
Όταν ο Lanzini ανακάλυψε μια masseria, μια φάρμα ανάμεσα στο Οstuni, την «λευκή πόλη» και την Αδριατική, αποφάσισε να κάνει αυτό που ονειρευόταν από παιδί: να φτιάξει έναν ξενώνα στην εξοχή. Το έργο ανέλαβε το στούντιο του φημισμένου αρχιτέκτονα και ντιζάινερ Andrew Trotter, μάνατζερ διορίστηκε ο ντόπιος Αlessio Manca και στην κουζίνα επικεφαλής μπήκε η σεφ Giorgia Eugenia Goggi. Τα δημοσιεύματα στον Τύπο μιλούν για «μια μοντέρνα famiglia που σχεδιάζει το μεσογειακό όνειρο» -αν και δεν πρόκειται για οικογένεια αλλά για τέσσερις φίλους.
Μια αξέχαστη φιλοξενία
Διασχίζοντας τους επαρχιακούς δρόμους, η λευκή πέτρινη αγροικία ξεπροβάλλει ανάμεσα στα αιωνόβια ελαιόδεντρα και στέκεται περήφανα στην κορυφογραμμή, αγναντεύοντας τη θάλασσα και το Ostuni. Χτισμένη με τοπικά υλικά και παραδοσιακές τεχνικές, η σύγχρονη αρχιτεκτονική της είναι επηρεασμένη από τις αγροικίες του παρελθόντος: το εκτυφλωτικό λευκό, οι απάνεμες αυλές, οι καμάρες και η πέτρα συνθέτουν ένα κτίριο που δένει τέλεια με το ηλιόλουστο φυσικό τοπίο.
«Ένας θύλακας χαλάρωσης και αγροτικής απλότητας» σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της, διαθέτει 4 δωμάτια και 2 σουίτες (24 τ.μ. και 45 τ.μ.), με λιτό σχεδιασμό με κτιστά κρεβάτια, μπάνια με vintage μαρμάρινους νιπτήρες και walk-in ντους, και μεγάλες βεράντες και κήπους που αγναντεύουν τους ελαιώνες. Ρουστίκ και λιτοί, οι εσωτερικοί χώροι συνδυάζουν ντιζάιν κομμάτια, vintage κιλίμια, έπιπλα από ακατέργαστο ξύλο και λινά υφάσματα. Η μεγάλη εξωτερική πισίνα είναι το τέλειο σημείο για να απολαύσεις ένα ποτήρι κρασί από την Απουλία, και στο υπόγειο υπάρχει spa με εσωτερική πισίνα, σάουνα και ατμόλουτρο.
Στη Μasseria Moroseta θέλουν να προσφέρουν μια διαμονή που θα μείνει στη μνήμη των επισκεπτών και γι’ αυτό εστιάζουν στη γαλήνη, τη φύση, το ντιζάιν και το καλό φαγητό. Οι γεύσεις έχουν κεντρικό ρόλο στην εμπειρία των επισκεπτών. Οι ελιές, οι λαχανόκηποι, οι οπωρώνες, οι αρωματικοί κήποι και το μικρό κοτέτσι της φάρμας προμηθεύουν καθημερινά την κουζίνα, και συνδυάζονται με φρέσκα τοπικά και βιολογικά προϊόντα.
Με βάση τη μεσογειακή παράδοση και με έμπνευση από τα ταξίδια που έχει κάνει σε όλο τον κόσμο, η σεφ Giorgia Eugenia Goggi ζητά από τους καλεσμένους της να την εμπιστευτούν, ετοιμάζοντας μια γαστρονομική εμπειρία χωρίς μενού που σερβίρει στο μεγάλο κοινό τραπέζι της αυλής. Και στα περίφημα μαθήματα μαγειρικής που οργανώνουν, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να φτιάχνουν συναρπαστικά πιάτα όπως ψητά σπαράγγια με βουτυρόγαλα, εστραγκόν και αβγοτάραχο, και νιόκι με κουκιά, πεκορίνο και λεμόνι.
Θέλοντας να επεκτείνει την μοναδική εμπειρία φιλοξενίας που προσφέρει, η Masseria Moroseta περιλαμβάνει και εννέα εξοχικές κατοικίες στην Απουλία διαθέσιμες για ενοικίαση. Είτε πρόκειται για αναπαλαιωμένες βίλες είτε για σύγχρονες κατοικίες, κάθε κατάλυμα ξεχωρίζει για την τοποθεσία, τη θέα και την αρχιτεκτονική του.
Όπως το Palazzo Edmondo του 16ου αιώνα με την πισίνα με τις ιστορικές κολώνες που βρίσκεται στα περίχωρα του Lecce, η Casa Olivetta κοντά στο χωριό Cisternino με την πισίνα που κυκλώνεται από αγριολούλουδα, και η Τenuta Masseriola στο χωριό Carovigno με τα δύο θολωτά πέτρινα κτίσματα που ανακαλούν το trullo, την χαρακτηριστική παραδοσιακή καλύβα της υπαίθρου της Απουλία με την κωνική στέγη.
Παράλληλα, η εταιρία παρέχει consulting σε όσους θέλουν να κτίσουν ή να αγοράσουν ένα σπίτι στην Απουλία και διαθέτει online κατάστημα στο οποίο διατίθενται τα χειροποίητα καλλυντικά, το ελαιόλαδο και οι μαρμελάδες που παρασκευάζουν στη φάρμα, καθώς επίσης και είδη κεραμικής από την περιοχή.
www.masseriamoroseta.it