5 βιβλία που έκαναν το #ΒookΤok να παραμιλά και θα ξετρελάνουν και σένα

ΛΙΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ, Pexels

35

Ξέρεις τι σημαίνει να παρακολουθείς βιντεάκια στο TikTok το ένα μετά το άλλο. Ξέρεις τι είναι ανάμεσα σε αυτά τα βιντεάκια να ανακαλύπτεις ένα hashtag που έχει σχέση με ένα μεγάλο πάθος σου. Αν το πάθος σου είναι τα βιβλία, τότε ίσως ξέρεις ήδη και το #BookTok. Στην ψηφιακή εποχή που ζούμε , το #BookTok είναι ίσως η μεγαλύτερη λέσχη ανάγνωσης, αυτή στην οποία καταφεύγουν οι απανταχού βιβλιόφιλοι για να μοιραστούν τα βιβλία που τους ενθουσίασαν με άλλους “ομοϊδεάτες”. Το #BookTok, λοιπόν, αποτελεί μια εγγυημένη πηγή βιβλιοπροτάσεων. Και σε αυτό το κείμενο θα σου μιλήσω για 5 βιβλία που έκαναν το #BookTok να παραμιλά.

Όπως πολλά άλλα πράγματα που καθιερώθηκαν στη ζωή μας την εποχή της πανδημίας, έτσι και το #BookTok ήρθε για να μείνει. Μην μπορώντας να κάνουν διά ζώσης βιβλιοπροτάσεις, οι BookTokers ξεκίνησαν να γυρίζουν μικρά βίντεο για τα βιβλία που τους ενθουσίασαν. Κι αυτά άρχισαν να τα διαβάζουν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι. Τα βιβλία που προτείνονταν στο #BookTok γίνονταν ανάρπαστα με έναν τρόπο που μοιάζει με την πιο εγγυημένη συνταγή επιτυχίας: «Από στόμα σε στόμα». Μόνο που το στόμα σε αυτή την περίπτωση ήταν μία οθόνη.

Η χρησιμότητα του #BookTok είναι αδιαμφισβήτητη. Κι αυτό γιατί αν αγαπάς τη λογοτεχνία πάντα θα θες νέα βιβλία να διαβάσεις. Και για βιβλιοπροτάσεις πάντα θα εμπιστεύεσαι τους ανθρώπους που έχουν ήδη διαβάσει τα βιβλία που προτείνουν. Το #BookTok δεν σταματά να συμβάλλει στη διάδοση φρέσκων, ωραίων βιβλίων, όπως τα 5 που θα δεις παρακάτω και θα διαβάσεις το φετινό καλοκαίρι. Τα βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο που, όπως κι εμείς, «ακούν» το #BookTok και τις ανάγκες των αναγνωστών.

Αυτά είναι τα 5 βιβλία που ενθουσίασαν το #BookTok και θα ξετρελάνουν και σένα!

Όλα όσα θα σου πω αύριο

βιβλία #BookTok

Εδώ και μήνες έβλεπα στα υπό έκδοση βιβλία των εκδόσεων Μεταίχμιο το Όλα όσα θα σου πω αύριο της Elίsabet Benavent. Εδώ και καιρό το βλέπω να εμφανίζεται μπροστά μου μέσω στο #BookTok. Τον φετινό Ιούνιο το βιβλίο κυκλοφόρησε στη χώρα μας σε μετάφραση της Δέσποινας Δρακάκη. Ένα υπέροχο συναισθηματικό ταξίδι στις όμορφες και κρίσιμες στιγμές μιας σχέσης, στις πιο ανθρώπινες και πιο κινηματογραφικές στιγμές ενός έρωτα ξεκινά και παρασύρει μαζί του BookTokers κι αναγνώστες.

Η υπόθεση του βιβλίου:

Κι αν μπορούσες να αλλάξεις το παρελθόν – θα το έκανες;

ΜΙΡΑΝΤΑ. 33 ετών. Υποδιευθύντρια σε περιοδικό μόδας. Μια θέση που λατρεύει και της έχει χαρίσει μερικές από τις καλύτερες στιγμές της ζωής της – πριβέ κοκτέιλ πάρτι στο Λούβρο, Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι…

ΤΡΙΣΤΑΝ. 37 ετών. Δικηγόρος. Σιχαίνεται τη δουλειά του. Ονειρεύεται να γυρίσει στην πατρίδα του, στη θάλασσα και στην ηρεμία, και να ζήσει σε ένα σπίτι στην εξοχή με τη γυναίκα και τα παιδιά του, επειδή το μόνο που θέλει είναι να κάνει οικογένεια.

Η Μιράντα ήταν χαρούμενη με τον Τριστάν – και για αυτό δεν καταλαβαίνει γιατί την παράτησε. Ξαναγυρίζει νοερά στις πιο μικρές και τις πιο σημαντικές στιγμές της σχέσης τους: από το πρώτο φιλί μέχρι τη στιγμή που αρχίζουν να εμφανίζονται οι αμφιβολίες και τα ερωτηματικά.

Μακάρι να μπορούσε να τα είχε κάνει όλα διαφορετικά… Ή μήπως τελικά μπορεί;

Με εξαιρετική δεξιοτεχνία, η Elίsabet Benavent λαβώνει τις καρδιές των αναγνωστών με μια ιστορία που ταξιδεύει στον χρόνο και ζωντανεύει με ξεκαρδιστικό και όμορφο τρόπο τις κορυφαίες στιγμές της σχέσης ενός ζευγαριού.

Αγαπημένα πράγματα

βιβλία #BookTok

Το πιο εντυπωσιακό στο #BookTok είναι η δύναμή του να αναδεικνύει νέους συγγραφείς. Η Lauren Bravo, για παράδειγμα, έκανε το λογοτεχνικό της ντεμπούτο με το βιβλίο Αγαπημένα πράγματα που κυκλοφορεί στα ελληνικά σε μετάφραση της Ζωής Κόκκα, και το TikTok πλημμύρισε από το φως του. Ένα μεθυστικά έξυπνο μυθιστόρημα για τη φιλία, την απώλεια και την εσωτερική σου πυξίδα που τελικά σε βοηθά να βρεις τον δρόμο σου ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές.

Η υπόθεση του βιβλίου:

Η ζωή της Γκουέν έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Έχει πατήσει εδώ και καιρό τα τριάντα, είναι μόνη της, οι φίλες της το μόνο που κάνουν είναι να φροντίζουν τα μωρά τους στα προάστια και οι γονείς της μιλάνε ασταμάτητα για πράγματα τόσο σημαντικά όσο οι κάδοι του δήμου. Νιώθει μοναξιά. Όπως όλοι μας… σωστά;

Όταν την απολύουν από μια δουλειά που έτσι κι αλλιώς τη σιχαινόταν, η Γκουέν, που τρώει μόνη της σε μια παμπ, δοκιμάζει την πιο νόστιμη πουτίγκα της ζωής της, και συνειδητοποιεί πως δεν έχει κανέναν για να του το πει. Αποφασίζει λοιπόν να αρχίσει να ζει ξανά τη ζωή της, να ξαναβρεί τις φίλες της, να επανασυνδεθεί με την οικογένειά της και να κλείσει επιτέλους αυτό το ραντεβού στον οδοντίατρο.

Πρώτη της στάση το μέρος όπου όλα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία: το μαγαζί μεταχειρισμένων της γειτονιάς της. Με τη βοήθεια απρόσμενων φίλων και παλιών αντικειμένων, που κουβαλούν τις δικές τους κρυφές ιστορίες, η Γκουέν θα βρει έναν τρόπο να ξεκουνηθεί και να προχωρήσει με γενναιότητα, πείσμα και χιούμορ.

Ένας πολύ ευχάριστος φόνος

Δεν μου κάνει εντύπωση που το #BookTok ενθουσιάστηκε με το βιβλίο της Julia Seales Ένας πολύ ευχάριστος φόνος, που μετέφρασε η Άντζη Κουνάδη. Το μυθιστόρημά της συνδυάζει όλα τα στοιχεία της κλασικής λογοτεχνίας (αστυνομικής και μη) με το χιούμορ, τη δράση και το συναίσθημα. Ένα απολαυστικό κοκτέιλ με λίγο από Αγκάθα Κρίστι και Τζέιν Όστεν, που θα το λατρέψεις.

Η υπόθεση του βιβλίου:

Η δυναμική Μπεατρίς Στιλ απέχει πολύ από τη σωστή δεσποινίδα: είναι φριχτή στο κέντημα, δεν έχει κλίση στη μουσική και η ζωγραφική της είναι τόσο κακή που τρομάζει τον κόσμο. Παρακολουθεί όμως με εμμονή τα εγκλήματα στις εφημερίδες. Κατά τα άλλα, ζει μια απολύτως ευχάριστη ζωή με τη μητέρα της, που όλο την παντρολογάει, τον πατέρα της, που όλο κάνει πλάκες, και τις δυο μικρότερες αδερφές της – την όμορφη Λουίζα και την άχρωμη Μέρι.

Όταν οι Στιλ μαθαίνουν ότι ο περιζήτητος εργένης Έντμουντ Κρόουκσγουορθ θα παρευρεθεί στον φθινοπωρινό χορό, ελπίζουν ότι η Λουίζα θα κατακτήσει την καρδιά του. Αν δεν τα καταφέρει, ένας απεχθής ξάδερφός τους θα κληρονομήσει το οικογενειακό σπίτι και θα καταστραφούν. Στον χορό, η Μπεατρίς προσπαθεί να είναι τύπος και υπογραμμός. Ξαφνικά, στα μισά ενός μινουέτου, ο Κρόουκσγουορθ πέφτει νεκρός. Έξω μαίνεται η καταιγίδα και είναι ξεκάθαρο πως όλοι είναι παγιδευμένοι μαζί με έναν δολοφόνο. Η Μπεατρίς πρέπει να αφήσει στην άκρη τους καλούς της τρόπους και να παλέψει για την απόδοση της δικαιοσύνης – πριν γίνει κι άλλος φόνος.

Η ανταλλαγή

βιβλία #BookTok

Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για feelgood μυθιστορήματα. Το κύμα σκάει, η άμμος καίει κι εσύ ξαπλωμένη πάνω της θα χρειαστείς ένα βιβλίο που θα πάρει τις έγνοιες σου πολύ μακριά. Το #BookTok ξέρει τι να σου προτείνει και πάλι. Η ανταλλαγή της Beth O’Leary (μετάφραση: Δήμητρα Σταυρίδου) είναι για σένα. Ένα γλυκό και ανεβαστικό βιβλίο, που θα λειτουργήσει σαν φάρμακο για την ψυχή σου και θα σε απελευθερώσει από τα βάρη του χειμώνα.

Η υπόθεση του βιβλίου:

Η Λίνα παραείναι μικρή για να νιώθει εγκλωβισμένη. Η Αϊλίν παραείναι μεγάλη για να ξαναρχίσει απ’ την αρχή. Ίσως είναι η ώρα για μια ανταλλαγή…

Όταν η Λίνα τα θαλασσώνει στη δουλειά, καταφεύγει στο σπίτι της γιαγιάς της για να ξεκουραστεί, κάτι που έπρεπε να είχε κάνει προ πολλού. Λίγο πριν κλείσει τα 80, η Αϊλίν θα ήθελε μια δεύτερη ευκαιρία στην αγάπη τώρα πουο σύζυγος της την εγκατέλειψε. Αλλά το χωριουδάκι της στο Γιόρκσαιρ δεν της αφήνει πολλές επιλογές… Η Λίνα προτείνει μια λύση: να ανταλλάξουν σπίτια για δύο μήνες. Η Αϊλίν θα ζήσει στο Λονδίνο για να αναζητήσει την αγάπη και η Λίνα θα μείνει πίσω στο Γιόρκσαιρ για να φροντίσει το σπίτι της.

Αντιμέτωπη με ένα τσούρμο κουτσομπόληδων, καθώς και τον ενοχλητικά τέλειο –και υπερβολικά ωραίο–  δάσκαλο του χωριού, η Λίνα ανακαλύπτει ότι δεν είναι τόσο απλό να αλλάξεις ζωή. Την ίδια στιγμή στο Λονδίνο, η Αϊλίν κάνει μεγάλο σουξέ με τους νέους της γείτονες, καθώς και στο online dating – όμως, μήπως το τέλειο ταίρι γι’ αυτήν βρίσκεται πιο κοντά στο σπίτι της απ’ ό,τι νόμιζε;

Ο μυστηριώδης επισκέπτης

βιβλία #BookTok

H καμαριέρα της Nita Prose έγινε (και) χάρη στο #BookTok νούμερο 1 best sellers των New York Times. Κι αν απόλαυσες το μυθιστόρημα αυτό, τότε αποκλείεται να χάσεις τη συνέχεια των περιπετειών της αξιαγάπητης ηρωίδας της Nita Prose. Ο μυστηριώδης επισκέπτης (μετάφραση: Βούλα Αυγουστίνου) σημαίνει την επιστροφή της Μόλι, της καμαριέρας, που σκλάβωσε την καρδιά των BookTokers όλου του κόσμου.

Η υπόθεση του βιβλίου:

Η Μόλι είναι μοναδική. Με το ταλέντο της στην καθαριότητα και τις δημόσιες σχέσεις, ανελίχθηκε στην κλίμακα του πεντάστερου Ρίτζενσι Γκραντ και πήρε τη θέση της Αρχικαμαριέρας. Εκεί όμως που η ζωή της φτάνει στο αποκορύφωμα της τελειότητας, ο κόσμος της γίνεται άνω κάτω, όταν ο παγκοσμίου φήμης συγγραφέας μυστηρίου, Τζ. Ντ. Γκρίμθορπ πέφτει νεκρός κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στο ξενοδοχείο.

Όταν η ντετέκτιβ Σταρκ, η παλιά εχθρός της Μόλι, ερευνά το απροσδόκητο τέλος του συγγραφέα, γίνεται ξεκάθαρο ότι υπήρξε θύμα δολοφονίας. Οι ύποπτοι πολλοί, και όλοι θέλουν να μάθουν: ποιος σκότωσε τον Τζ. Ντ. Γκρίμθορπ; Η Λίλι, ίσως, η νέα ασκούμενη καμαριέρα; Ή η Σερένα, η ιδιαιτέρα του; Μήπως ο κύριος Πρέστον, ο πολυαγαπημένος θυρωρός του ξενοδοχείου, κρύβει κάτι; Και είναι η Μόλι στ’ αλήθεια τόσο αθώα όσο φαίνεται;

Η Μόλι ξέρει ότι μόνο εκείνη κρατάει το κλειδί για την ταυτότητα του δολοφόνου-  είναι θαμμένο βαθιά στο παρελθόν της.  Επιστρέφει στα παιδικά της χρόνια και τη μυστηριώδη έπαυλη Γκρίμθορπ όπου κάποτε δούλευαν δίπλα δίπλα η ίδια και η γιαγιά της. Και μόνο ένα πράγμα είναι βέβαιο: τα βρόμικα μυστικά δεν μένουν θαμμένα για πάντα.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!