Για πολύ κόσμο δεν νοούνται καλοκαιρινές διακοπές χωρίς βιβλία και οι νέες κυκλοφορίες φέρνουν πολλά καλά μυθιστορήματα.
Στο καφενεδάκι της Χώρας νωρίς το πρωί, στην ψάθα πάνω στα βότσαλα της παραλίας, στα βραχάκια δίπλα στο ποτάμι, στην καρεκλίτσα του κάμπινγκ έξω από τη σκηνή, στην πλατεία του χωριού ή ακόμα και στο μπαλκόνι μας στην πόλη – όπου κι αν μας βρίσκουν αυτοί οι ζεστοί καλοκαιρινοί μήνες, το μόνο σίγουρο είναι πως στα χέρια μας θα κρατάμε και θα απολαμβάνουμε βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν, κατά προτίμηση μυθιστορήματα.
Από τις πλείστες όσες καινούργιες εκδόσεις που φιλοδοξούν να μας συνοδεύσουν στη ραστώνη των διακοπών μας, εμείς επιλέξαμε επτά μυθιστορήματα που μίλησαν στην καρδιά μας: βιβλία βραβευμένων αλλά και πολλά υποσχόμενων πρωτοεμφανιζόμενων, ιστορίες γεμάτες πάθος και έρωτα, αστυνομικό μυστήριο και σασπένς ή οικογενειακό δράμα – βάζουμε στόχο να τα διαβάσουμε όλα!
1. «Ατίμωση», J.M. Coetzee
Στην Νότιο Αφρική των πρώτων χρόνων του απαρτχάιντ μάς μεταφέρει ο J.Μ. Coetzee με αυτό το μυθιστόρημα, που το 1999 του χάρισε το ένα από τα δύο βραβεία Booker που έχει κερδίσει και κυκλοφορεί τώρα σε νέα επετειακή έκδοση.
Ένας χωρισμένος πενηντάρης καθηγητής, έπειτα από μια σκανδαλώδη σχέση με φοιτήτριά του, απολύεται και αποφασίζει να αποσυρθεί στη φάρμα της κόρης του. Εκεί, όμως, θα γίνει μάρτυρας βίας που του είναι αδύνατον να συλλάβει. Ο 84χρονος σήμερα συγγραφέας, που τιμήθηκε και με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2003, σκιαγραφεί μέσα από την ιστορία του ένα γλαφυρό πολιτικό πορτρέτο και συνθέτει μια σπουδή πάνω στη βία και τις εκφάνσεις της.
2. «Τα λέμε τον Αύγουστο», Gabriel Garcia Marquez
Κόντρα στις επιθυμίες του σπουδαίου συγγραφέα, που υπέφερε από άνοια τα τελευταία χρόνια της ζωής του, δέκα χρόνια μετά τον θάνατό του οι γιοι του αποφάσισαν να εκδώσουν αυτό το μυθιστόρημα –το τελευταίο, όπως δήλωσαν– που βρισκόταν στο συρτάρι.
Και δεν έκαναν άσχημα: σε αυτό το ως τώρα ανέκδοτο έργο του, ο Νομπελίστας Κολομβιανός συγγραφέας, ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς παγκοσμίως, μας χαρίζει 160 σελίδες γεμάτες έρωτα. Η ηρωίδα του αφήνει την τακτοποιημένη ζωή της μια φορά τον χρόνο, κάθε Αύγουστο, και αναζητάει τον έρωτα στο νησί όπου βρίσκεται θαμμένη η μητέρα της, ακολουθώντας τον δρόμο προς την εσωτερική της μεταμόρφωση.
Ένα ερωτικό τρίγωνο με φόντο τα σκληρά πρώτα χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση μας βρίσκεται αυτό το διαχρονικό έργο της Ayn Rand, που κυκλοφορεί σε νέα έκδοση ενώ μετρά 70 χρόνια ζωής.
Σε 600 σελίδες, ο αγώνας για την επιβίωση συγκρούεται με σφοδρότητα με το κυνήγι για την ευτυχία, με το τέλος να είναι αναπόφευκτα οδυνηρό. Η ρωσικής καταγωγής Αμερικανίδα συγγραφέας και φιλόσοφος αποτυπώνει στο έργο αυτό τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στην κομμουνιστική Ρωσία, οι οποίες την οδήγησαν στη δημιουργία του φιλοσοφικού κινήματος του Αντικειμενισμού.
4. «Μάρτυς!», Kaveh Akbar
Τον Kaveh Akbar τον ξεχώρισαν όσοι διάβασαν τα ποιήματα που δημοσίευε στους New York Times και στο περιοδικό New Yorker. Τώρα, με το πρώτο του αυτό πεζογραφικό έργο τραβάει και πάλι τα βλέμματα και σκαρφαλώνει στις λίστες με τα best seller.
Ο 35χρονος Ιρανός δημιουργός μάς βάζει στον κόσμο ενός ορφανού γιού μεταναστών στις ΗΠΑ. Έχοντας εμμονή με τους μάρτυρες και την ιδέα της αυτοθυσίας, ξεκινά ένα ξέφρενο ταξίδι –στη Νέα Υόρκη, στο παρελθόν και εντός του– γραμμένο με μια πρόζα «που σε καρφώνει, σε διαπερνά με την ομορφιά της», όπως σημειώνει το New Yorker. Μεταφράζει η ποιήτρια και μεταφράστρια Μυρσίνη Γκανά.
Αυτό το βιβλίο της Βερόνικα Ράιμο θα μπορούσε να τιτλοφορείται Μεγαλώνοντας μέσα σε μια χαρακτηριστική ιταλική οικογένεια, που –όπως σχολιάζουμε πάντα αντιστοίχως και την ελληνική οικογένεια– έχει αγάπη αλλά και υπερπροστασία, τρυφερές σχέσεις, αλλά και παθολογίες.
Η νεαρή Βερόνικα βλέπει εμπόδια και δυσκολίες με χιούμορ, και συνεχίζει απρόσκοπτα στο δρόμο της προς την ανακάλυψη του εαυτού της, στη Ρώμη των αρχών του 21ου αιώνα. Με το «Ας πούμε πως είμαι εγώ» η 46χρονη συγγραφέας ήταν υποψήφια για το Διεθνές Βραβείο Booker 2024, ενώ απέσπασε το βραβείο Strega Νέων Συγγραφέων (το πιο σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο της Ιταλίας).
6. «Οι ανώνυμοι», Hugues Pagan
Καλοκαίρι χωρίς αστυνομικό μυθιστόρημα δύσκολο να περάσει, γι’ αυτό ο επιθεωρητής Σνεντέρ είναι εδώ για να μας βάλει γρίφους. Ο ήρωας που έπλασε ο διάσημος Γάλλος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Υγκ Παγκάν αφήνει το Παρίσι για μια μικρή επαρχιακή πόλη, τη δεκαετία του ’70.
Εκεί, όπως είναι αναμενόμενο, αρχίζει το μυστήριο. Ένα 15χρονο κορίτσι βρίσκεται νεκρό, και ο ντετέκτιβ, στην προσπάθειά του να βρει τον ένοχο, θα έρθει αντιμέτωπος με τα κακώς κείμενα της μικρής κοινωνίας, και πιο συγκεκριμένα με τον ιδιαίτερο μικρόκοσμο εντός των αστυνομικών τμημάτων.
7. «Πώς να αγαπάς την κόρη σου», Hila Blum
Τι πήγε λάθος; Πώς η στενότερη κάποτε σχέση απ’ όλες είναι σήμερα ανύπαρκτη; Η Γιοέλα παρακολουθεί κρυμμένη τη ζωή της Λέα, μιας νεαρής γυναίκας που έχει αποκτήσει δύο κοριτσάκια. Η Γιοέλα είναι η μητέρα της Λέα, όμως οι σχέσεις τους έχουν από χρόνια διαταραχθεί, με τη γιαγιά να μην έχει γνωρίσει ποτέ τα εγγόνια της.
Η Ισραηλινή Χιλά Μπλουμ στο αγγλόφωνο ντεμπούτο της αναψηλαφεί μια σχέση «ηλεκτρισμένη», αυτή ανάμεσα στην μητέρα και την κόρη, με όλες τις περιπλοκότητες και τις διακυμάνσεις που τη διέπουν. Και σίγουρα καταφέρνει να βάλει κάθε γονέα σε σκέψεις, όταν η Γιοέλα λέει: «Ό,τι κι αν έκανα, ήταν από αγάπη». Αναμνήσεις, θαμμένα συναισθήματα και ψυχολογικές εντάσεις βγαίνουν στην επιφάνεια, με τη συγγραφέα να τα περιγράφει με δεξιοτεχνία.