Μπες στο ολυμπιακό πνεύμα και μάθε αυτά τα απίστευτα στοιχεία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.
Για να μπεις στο ολυμπιακό πνεύμα και τα συναισθήματα που το συνοδεύουν, αυτά τα 24 άγνωστα στοιχεία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 θα σε κάνουν γνώστρια του αντικειμένου περιμένοντας να καταρριφθεί το επόμενο αθλητικό ρεκόρ (ή να φτάσει η… πίτσα!).
24 άγνωστες ιστορίες για τους Ολυμπιακούς αγώνες
1. Στην αρχαία Ελλάδα, οι αθλητές δεν ανησυχούσαν για τη χορηγία, την προστασία ή τη μόδα – αγωνίζονταν γυμνοί. Τότε οι αγώνες κρατούσαν πέντε έξι μήνες.
2. Το 1900 επιτράπηκε στις γυναίκες να αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
3. Διακόσιες χιλιάδες ανδρικά προφυλακτικά, 20.000 γυναικεία προφυλακτικά και 10.000 οδοντικά φράγματα θα διατεθούν στο Ολυμπιακό Χωριό στο Παρίσι 2024.
4. Το γηραιότερο άτομο που έλαβε μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ο Άντερς Χάουγκεν. Αγωνίστηκε το 1924 αλλά δεν πήρε το χάλκινο μετάλλιό του παρά μόνο 50 χρόνια αργότερα λόγω ενός βαθμολογικού λάθους.
5. Ο Δημήτριος Λούνδρας, Έλληνας γυμναστής που αγωνίστηκε σε ηλικία 10 ετών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896, κατέχει τη διάκριση του νεότερου Ολυμπιονίκη που κέρδισε μετάλλιο. Πιο πρόσφατα, ο 13χρονος Momiji κέρδισε το χρυσό για σκέιτμπορντ και ο Kokona Hiraki έγινε ο νεότερος που έχει μετάλλιο σε 85 χρόνια.
6. Μόνο τέσσερις αθλητές έχουν κερδίσει μετάλλια τόσο στους Χειμερινούς όσο και στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Μόνο μία από αυτές, η Christa Ludinger-Rothenburger, κέρδισε μετάλλια την ίδια χρονιά.
7. Ο Abebe Bikila κέρδισε τον Ολυμπιακό Μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960. Τρέχοντας ξυπόλητος 42 χιλιόμετρα, ο Μπικίλα έγινε ο πρώτος Αφρικανός στην ιστορία που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο.
8. Κατά τη διάρκεια των Αγώνων του Λονδίνου το 2012, το Ολυμπιακό Χωριό χρειάστηκε 165.000 πετσέτες για λίγο περισσότερες από δύο εβδομάδες δραστηριότητας.
9. Οι επίσημες γλώσσες των αγώνων είναι τα αγγλικά και τα γαλλικά, που συμπληρώνονται από την επίσημη γλώσσα της διοργανώτριας χώρας.
10. Ο Ταρζάν συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Ο Τζόνι Βάισμουλερ, ένας αθλητής που έγινε ηθοποιός που έπαιξε τον Ταρζάν σε 12 ταινίες, κέρδισε πέντε χρυσά μετάλλια στην κολύμβηση τη δεκαετία του 1920.
11. Από το 1912-1948, καλλιτέχνες συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Ζωγράφοι, γλύπτες, αρχιτέκτονες, συγγραφείς και μουσικοί διαγωνίστηκαν για μετάλλια στους αντίστοιχους τομείς τους.
12. Κατά τη διάρκεια των Αγώνων του Βερολίνου του 1936, δύο Ιάπωνες αθλητές του βάθους ισοβάθμησαν στη δεύτερη θέση. Αντί να αγωνιστούν ξανά, έκοψαν το ασημένιο και το χάλκινο μετάλλιο στη μέση και ένωσαν τα δύο διαφορετικά μισά μεταξύ τους, έτσι ώστε καθένα από αυτά να έχει ένα μισό ασημένιο και μισό χάλκινο μετάλλιο.
13. Ο γυμναστής George Eyser με ξύλινο πόδι κέρδισε έξι μετάλλια στους Αγώνες του 1904.
14. Το 2014 ο Ibrahim Hamato έγραψε ιστορία καθώς έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής στο πινγκ πονγκ παρόλο που δεν είχε χέρια και έπαιζε με τη ρακέτα στο στόμα.
15. Η Ολυμπιακή δάδα έχει μεταφερθεί αρκετές φορές στο διάστημα.
16. Η δάδα της σκυταλοδρομίας και η Ολυμπιακή φλόγα είναι αναμμένες καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης. Σε περίπτωση που η φλόγα σβήσει, μπορεί να ανάψει ξανά μόνο με εφεδρική φλόγα, που άναψε στην Ελλάδα, και ποτέ με κανονικό αναπτήρα!
17. Ο Μπομπ Μπίρμαν κέρδισε το άλμα εις μήκος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 στο Μεξικό. Το υπεράνθρωπό του άλμα του σημείωσε ένα αξιοσημείωτο 8,90. Το αποκάλεσαν ως το “άλμα του αιώνα”, ένα ρεκόρ που δεν ξεπεράστηκε για σχεδόν 23 χρόνια και το οποίο παραμένει το δεύτερο μεγαλύτερο νόμιμο άλμα όλων των εποχών. Έχει παραμείνει ως Ολυμπιακό ρεκόρ για πάνω από 55 χρόνια.
18. Τα ακόλουθα αθλήματα δεν αποτελούν πλέον μέρος των Ολυμπιακών Αγώνων: διελκυστίνδα, παγκράτιο, αναρρίχηση επί κάλω, κροκέ, αγώνας κολύμβησης μετ’ εμποδίων, σόλο συγχρονισμένη κολύμβηση, άλμα τριπλούν άνευ φοράς. Ευτυχώς, η ζωντανή σκοποβολή με περιστέρια ήταν ένα μόνο και μόνο μέρος των Ολυμπιακών Αγώνων του 1900 στο Παρίσι.
19. Σχεδόν 9 δισεκατομμύρια ευρώ σε προϋπολογισμό, 1.5 δισεκατομμύρια θεατές αναμένεται να παρακολουθήσουν την τελετή έναρξης, 13 εκατομμύρια γεύματα, συμπεριλαμβανομένων των σνακ, με την υπόσχεση ότι το 80% των τροφίμων θα παράγεται στη Γαλλία, συν 3 εκατομμύρια μπανάνες, 30.000 αστυνομικοί και εθελοντές και 10.500 αθλητές: οι αριθμοί των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.
20. Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Μεξικού το 1968 καταρρίφθηκε 5 φορές το παγκόσμιο ρεκόρ στο τριπλούν.
21. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν φιλοξενηθεί από 24 διαφορετικές χώρες.
22. Η πρώτη επίσημη ολυμπιακή μασκότ ήταν ο Waldi, το dachshund, στους Αγώνες του 1972 στο Μόναχο.
23. Για πρώτη φορά στην ιστορία, στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 θα υπάρχει πλήρης ισότητα των φύλων, επειδή η ΔΟΕ έχει διαθέσει ακριβώς το 50% των θέσεων σε αθλήτριες και σε άνδρες αθλητές.
24. Κατά τη διάρκεια των 17 ημερών των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, 10.500 αθλητές από 207 χώρες θα εκπροσωπήσουν 42 διαφορετικά αθλήματα και θα συμμετάσχουν σε 306 αγώνες στο Παρίσι.