Το καλοκαίρι είναι μια εποχή ξενοιασιάς και χαλάρωσης, όμως η ζέστη μπορεί να εγκυμονεί κάποιους κινδύνους για τους τετράποδους, τριχωτούς μας φίλους.
Το καλοκαίρι συνήθως περνάτε περισσότερο χρόνο με τα κατοικίδιά σας εκτός σπιτιού. Θα πρέπει, όμως, να είστε πολύ προσεκτικοί, καθώς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη ζέστη.
Νυχτοπερπατήµατα και παιχνίδια στο νερό
Η άσκηση του κατοικιδίου σας είναι απαραίτητη για την καλή φυσική κατάσταση και κατά συνέπεια για την υγεία του. Σύμφωνα με την Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία, η θερμοκρασία του σώματος του σκύλου κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 37,2 και 39,4 βαθμών Κελσίου. Τα σκυλιά όμως δεν ιδρώνουν σαν τους ανθρώπους, γι’ αυτό και προσπαθούν να πετύχουν θερμορρύθμιση με το λαχάνιασμα. Αν η θερμότητα δεν αποβάλλεται αποτελεσματικά, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται. Ωστόσο, ακόμα και μια αύξηση 2 βαθμών μπορεί να είναι επικίνδυνη. Γι’ αυτό προτιμήστε μια μεγάλη βόλτα τις απογευματινές ώρες που θα έχει πέσει ο ήλιος ή νωρίς το βραδάκι.
Αν είστε ιδιοκτήτης σκύλου, τότε το κολύμπι αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να τον κρατήσετε δροσερό τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες, αρκεί βέβαια να πηγαίνετε στη θάλασσα τις ώρες που ο ήλιος δεν είναι πολύ καυτός.
Καίγεται η… γούνα τους
Γνωρίζετε ότι οι λευκές γάτες όπως και όσες έχουν ανοιχτόχρωμη μύτη και αφτιά είναι επιρρεπείς σε ηλιακά εγκαύματα; Η εφαρμογή αντηλιακού, επομένως, σε αυτές τις εκτεθειμένες περιοχές του δέρματος είναι πολύ σημαντική.
Τα αντηλιακά που κατασκευάζονται ειδικά για κατοικίδια συνήθως είναι απαλλαγμένα από αρώματα και μη τοξικά, ώστε τα ζωάκια να μη διατρέχουν κίνδυνο εάν γλείψουν το τρίχωμά τους καθώς περιποιούνται τον εαυτό τους.
Επειδή η γάτα είναι από τη φύση της πιο ανεξάρτητη και δεν σας δίνει λογαριασμό για το πού γυρίζει, σιγουρευτείτε ότι έχει πάντα πρόσβαση σε σκιά και άφθονο νερό – είτε μέσα στο σπίτι είτε στην αυλή.
Σημαντική υπενθύμιση για τη ζέστη
Μην αφήνετε πότε το κατοικίδιο μόνο του μέσα στο αυτοκίνητο, έστω κι αν η απουσία σας δεν διαρκεί πάνω από 5 λεπτά. Ακόμα και όταν η θερμοκρασία στο εξωτερικό περιβάλλον είναι 25 βαθμοί Κελσίου, εντός του αυτοκινήτου μπορεί να αγγίξει τους 45 βαθμούς σε ελάχιστο χρόνο.
Smart info
Δεν είναι µόνο οι άνθρωποι που κινδυνεύουν να πάθουν θερµοπληξία. Εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος ή η γάτα σας υποφέρει, απευθυνθείτε άµεσα στον κτηνίατρό σας. Τα σηµάδια που πρέπει να σας ανησυχήσουν είναι:
- Ταχύπνοια
- Ταχυκαρδία
- Αλλαγή στο χρώµα των ούλων
- Αδυναµία
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον Λάζαρο Καρανάσιο, κτηνίατρο.