Tο σπάνιο χρώμα και το μεγάλο μέγεθος οδήγησαν σε μια πραγματικά εξωφρενική τιμή.
Τα διαμάντια είναι παντοτινά, γι’ αυτό είναι και ανεκτίμητα. Έτσι λέει ο αστικός μύθος που θρέφει γενιές και γενιές θαυμαστών αυτής της πολύτιμης φανταχτερής πέτρας. Η αξία των πιο μεγάλων διαμαντιών που έχουν βρεθεί ποτέ μπορεί να υπολογιστεί μόνο κατά προσέγγιση. Το διαμάντι Κούλιναν π.χ., το μεγαλύτερο που έχει βρεθεί ποτέ και κοσμεί το βρετανικό στέμμα, κοστίζει 400 εκ. δολάρια. Στη θεωρία. Εκτός από τους μύθους, υπάρχει και ο ρεαλισμός. Κι ένα άλλο γνωμικό, ότι κάθε πράγμα έχει την τιμή του. Στην πράξη, λοιπόν, το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για ένα διαμάντι στην ιστορία των δημοπρασιών είναι 71,2 εκ. δολάρια. Και άξιζε κάθε σεντ, δεδομένου ότι η πέτρα είναι και μεγάλη και σπάνια: Το Ροζ Αστέρι.
Το μυστικό της εξωφρενικής του τιμής
Τα τελευταία 30 χρόνια, το ορυχείο Αργκάιλ στη Δυτική Αυστραλία ήταν η κύρια πηγή ροζ διαμαντιών στον κόσμο, από τα έγκατα της συγκεκριμένης γης παραγόταν περίπου το 80% της παγκόσμιας σοδειάς. Από την ετήσια παραγωγή σχεδόν 20 εκατομμυρίων καρατίων του ορυχείου, μόνο το 0,1% ταξινομείται με ροζ χρώμα.
Μόλις μια χούφτα από αυτές τις πέτρες είχαν μέγεθος πάνω από μερικά καράτια. Tο συγκεκριμένο ορυχείο εξαντλήθηκε και έκλεισε το 2020. Τώρα η προσφορά ροζ διαμαντιών είναι ακόμη πιο σποραδική και σπάνια. Φανταστείτε, λοιπόν, ένα διαμάντι με αρχικό βάρος 132,5 καρατίων και τελικό 59,6 καρατίων (μετά την κοπή) πόσο σπάνιο μπορεί να είναι. Για να γίνει πιο κατανοητό, το διαμάντι μετά την κοπή έχει το μέγεθος μιας κανονικής φράουλας.
Το ζήτημα είναι ότι αυτή η σπανιότητα θα ισχυροποιηθεί τα επόμενα χρόνια. Με το συγκεκριμένο ορυχείο να κλείνει και τις συνθήκες σε άλλα αδαμαντωρυχεία του κόσμου να είναι όλο και πιο «προβλέψιμες» σύμφωνα με το Γεμολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής (GIA) που ασχολείται με τους πολύτιμους λίθους, η αξία του συνεχώς θα ανεβαίνει. Κοινώς, έχουμε σκάψει πολύ βαθιές τρύπες πια για να βγάλουμε διαμάντια και οτιδήποτε «εξαιρετικό» βγει από εδώ και πέρα θα οφείλεται σε πραγματικές φυσικές ανωμαλίες.
Μία απ’ αυτές γέννησε κι αυτόν εδώ τον θησαυρό. Τα ροζ διαμάντια παίρνουν το χρώμα τους από την έντονη θερμότητα και πίεση κατά τη διάρκεια του σχηματισμού της πέτρας στη γη, η οποία παραμορφώνει το κρυσταλλικό πλέγμα και έχει ως αποτέλεσμα τη ροζ απόχρωση. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται πλέον σπάνια και μόνο σε αδαμαντωρυχεία της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής.
Λεπτομέρειες με το σταγονόμετρο
Το Ροζ Αστέρι βγήκε από τα έγκατα της γης στη Νότια Αφρική, σ’ ένα από τα ορυχεία που ανήκουν στο κολοσσό De Beers. Σε ποιο ακριβώς και πότε, δεν αποκαλύφθηκε. Τα στοιχεία υπάρχουν, βέβαια, αλλά δεν δίνονται στη δημοσιότητα. Το μόνο που έδωσε η De Beers είναι η χρονολογία ανακάλυψης, το 1999. Αυτή η μυστικοπάθεια (χαρακτηριστική της συγκεκριμένης εταιρείας) προσέδωσε ακόμα περισσότερο μυστήριο στην αποκάλυψή του, η οποία έγινε με όλες τις τιμές στις 29 Μαΐου 2003.
Τότε, κατά τη διάρκεια της έκθεσης «Το Μεγαλείο των Διαμαντιών» (The Splendor of Diamonds) στο μουσείο Smithsonian στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, ο κόσμος θαύμασε για πρώτη φορά την πέτρα, που τότε είχε το όνομα «Στάινμετζ Ροζ». Από το όνομα του ανθρώπου ανέλαβε να το κόψει.
Το γκρουπ του Μπένι Στάινμετζ, Ισραηλινού επιχειρηματία με ειδίκευση δεκαετιών στο χώρο των διαμαντιών, θεωρείται ότι διαθέτει τους καλύτερους κόφτες στην υφήλιο. Η διαδικασία κοψίματος του διαμαντιού είναι από τις πιο λεπτές και προσεκτικές που υπάρχουν, δεδομένου ότι το παραμικρό λάθος μπορεί να καταστρέψει τη λάμψη του διαμαντιού και να ρίξει στα τάρταρα την αξία του.
Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο ίδιος ο Στάινμετζ χρειάστηκαν πάνω από 20 μήνες (!) για να κοπεί τέλεια το διαμάντι και να αναδείξει όλη του τη λάμψη. Έχασε, βέβαια, παραπάνω από το μισό του βάρος, ωστόσο και πάλι είναι η πιο μεγάλη ροζ πέτρα που έχει βρεθεί ποτέ, μέχρι σήμερα.
Τα δημόσια ίχνη του διαμαντιού χάθηκαν για σχεδόν μία δεκαετία. Το μόνο που αποκαλύφθηκε αργότερα είναι ότι το διαμάντι το 2007 άλλαξε όνομα, έγινε πια το Ροζ Αστέρι (Pink Star). Ποιος το αποφάσισε αυτό παραμένει επίσης άγνωστο. Ο οίκος Sotheby’s που ανέλαβε να το δημοπρατήσει το 2013 έκανε ένα γενικό σχόλιο για τον «τότε ιδιοκτήτη του», χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία. Νέο μυστήριο.
Το Ροζ Όνειρο που έμεινε όνειρο
Στις 13 Νοεμβρίου 2013 ήλθε η ώρα της ταμπακιέρας. Ο οίκος είχε διαλαλήσει τη δημοπρασία του διαμαντιού, το οποίο τότε παρουσιάστηκε δεμένο σε κόσμημα (δαχτυλίδι). Ήταν σίγουρο ότι η προσφορά θα ξεπερνούσε κατά πολύ την μέχρι τότε ακριβότερη τιμή που είχε δοθεί για ένα διαμάντι, τα 46 εκ. δολάρια για το Graff Pink, ένα επίσης ροζ διαμάντι με λιγότερο από το μισό βάρος.
Πράγματι, η τιμή ξεπεράστηκε σε λιγότερο από μισή ώρα.
Τα χτυπήματα από τους ενδιαφερόμενους ανέβαιναν συνεχώς και τελικά κατέληξε στον Άιζακ Γουλφ, έναν από τους πιο διάσημους κόφτες διαμαντιών της Νέας Υόρκης, για την τιμή των 68 εκ. ελβετικών φράγκων, περίπου 83 εκ. δολαρίων μαζί με τους φόρους. Αμέσως ο Γουλφ ανακοίνωσε ότι μετονομάζει το διαμάντι σε «Pink Dream», το Ροζ Όνειρο.
Η ακριβής τοποθεσία που βρίσκεται το διαμάντι είναι, φυσικά, άγνωστη. Κατά πληροφορίες βρίσκεται στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Χονγκ Κονγκ, σε ειδική κρύπτη, για να το θαυμάζει ο ζάπλουτος CEO Χένρι Τσενγκ, ο οποίος άλλωστε και το αγόρασε.
Eξωτερική Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image