Δεν λες ποτέ «όχι» σ’ ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Είτε μιλάμε για εκείνο το απόγευμα που γύρισες κουρασμένη σπίτι και θέλησες να χαλαρώσεις μ’ ένα ποτήρι από το αγαπημένο σου μπουκάλι, είτε για εκείνη τη μέρα που συνόδευσες τις πένες αραμπιάτα που μαγείρεψες με κρασάκι. Είτε ακόμα και για εκείνες τις νύχτες που μαζεύτηκες με τους φίλους σου στο σπίτι για cooking sessions και αλκοόλ.
Όλες οι παραπάνω στιγμές μπορούν να καταστραφούν από τη μια στιγμή στην άλλη, με το που ο λεκές από το αγαπημένο σου κόκκινο κρασί προσγειωθεί στο -εξίσου- αγαπημένο λευκό πουκάμισο.
Ήσουν αρκετά προσεκτική, αλλά η κόκκινη στάμπα δημιουργήθηκε και ο χρόνος δεν γυρνά πίσω. Ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι μη αναστρέψιμη, αρκεί να έχεις εύκαιρο ένα μπουκάλι γάλα στο ψυγείο σου. Ειδικότερα αν είναι και πλήρες, έκανες την τύχη σου.
Το γάλα λειτουργεί ως διαλύτης και έχει απορροφητικές ιδιότητες λόγω της οξύτητάς του, αλλά και λόγω της σύστασής του από νερό, άλατα και λίπος. Σύμφωνα με το Wide Open Eats, το γάλα μπορεί να απορροφήσει το λίπος από το ύφασμα. Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε λίπος, τόσο πιο αποτελεσματικά απομακρύνονται οι λεκέδες από κόκκινο κρασί στα ανοιχτόχρωμα ρούχα.
Τα βήματα είναι απλά:
- Με ένα απορροφητικό πανάκι, καθαρίζεις τον λεκέ όσο μπορείς.
- Βράζεις γάλα σε μια κατσαρόλα ή μια λεκάνη.
- Μόλις το γάλα έρθει σε βρασμό, βάζεις το ρούχο να μουλιάσει για περίπου 10 λεπτά.
- Ξεπλένεις και όλα έτοιμα!
Σημαντικό: Καλύτερα να περιορίσεις τη χρήση γάλακτος σε λεκέδες που έχουν δημιουργηθεί σε ρούχα και όχι π.χ. στο χαλί σου. Αν χρησιμοποιήσεις γάλα για να καθαρίσεις το χαλί, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι δεν θα μείνει καθόλου υπόλειμμα από γάλα, καθώς υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας μούχλας και δυσάρεστων οσμών.