Σε όλους μας συμβαίνει καμιά φορά να βρεθούμε μόνοι την ώρα του φαγητού. Ιδίως όταν δεν είμαστε στο σπίτι και η μόνη μας επιλογή είναι να γευματίσουμε έξω. Ή μπορεί απλώς να έχουμε πάει διακοπές μόνοι ή και να λείπουμε σε ένα επαγγελματικό ταξίδι.
Σε κάθε περίπτωση, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να μην παραγγείλουμε φαγητό στο σπίτι ή στο δωμάτιο του ξενοδοχείου. Καλύτερα να πάμε σε κάποιο εστιατόριο.
«Εγώ, μόνος/η σε ένα εστιατόριο; Αποκλείεται!»
Ναι, το καταλαβαίνουμε. Για πολλούς από εμάς, το να τρώμε μόνοι σε κάποιο δημόσιο χώρο φαντάζει αδιανόητο. Αλλά πλέον, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να δειπνήσουν σόλο.
Η OpenTable, μια εταιρεία online κρατήσεων εστιατορίων, διαπίστωσε ότι «το 60% των ανθρώπων έχουν δειπνήσει μόνοι τους στο καθιστικό ενός εστιατορίου τους τελευταίους 12 μήνες». Και αν ανήκουμε σε μια νεότερη γενιά, όπως η Gen Z ή oι Millennial, αυτός το ποσοστό αυξάνεται στο 68%.
Σε σχέση με τα νούμερα, η Δρ. Σουπάτρα Τοβάρ αναφέρει «Παλαιότερα, υπήρχε μια ανείπωτη πεποίθηση ότι το να δειπνούμε σόλο είναι συνώνυμο της μοναξιάς ή της έλλειψης κοινωνικών σχέσεων. Όμως πλέον, η άνοδος του κινήματος της ατομικής ευεξίας και η έμφαση στην ψυχική υγεία, μας ενθαρρύνουν να δίνουμε προτεραιότητα στις δικές μας ανάγκες».
Ναι αλλά, η ανάγκη να τρώμε μόνοι, σε τι ακριβώς εξυπηρετεί τον σκοπό της προσωπικής ευεξίας; Κι όμως, αυτή η συνήθεια, συνδέεται με απίστευτα οφέλη.
Γιατί πρέπει να δειπνούμε πιο συχνά μόνοι
1. Διότι αυτό ενθαρρύνει την ενσυνείδητη πρόσληψη της τροφής
Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του να γευματίζουμε μόνοι, είναι ότι μας επιτρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί με το φαγητό μας.
«Όταν τρώμε μόνοι, έχουμε την ευκαιρία να ασκήσουμε την ενσυνειδητότητα, εστιάζοντας πραγματικά στις γεύσεις, τις υφές και την συνολική εμπειρία του γεύματός μας, χωρίς εξωτερικούς περισπασμούς», εξηγεί η Τοβάρ.
Και αυτό μας βοηθά να βελτιώσουμε τη σχέση μας με το σώμα μας και να συνδεθούμε με τα σημάδια πείνας και κορεσμού που μας δίνει ο οργανισμός μας.
Συν τοις άλλοις, ένα σόλο γεύμα μας προσφέρει χρόνο να σκεφτούμε, να διαλογιστούμε και να αισθανθούμε τις βαθύτερες ανάγκες μας.
«Είναι μια υπέροχη ευκαιρία να εξερευνήσουμε τον εαυτό μας, να κατανοήσουμε τα θέλω μας, να αναγνωρίσουμε τι κάνουμε λάθος και τι κάνουμε σωστά», προσθέτει η κλινική ψυχολόγος δρ Κόρτνι Γουόρεν.
2. Το σόλο γεύμα προωθεί την ανεξαρτησία
Το να γευματίζουμε μόνοι μπορεί να είναι ιδιαίτερα απελευθερωτικό για όσους έχουμε συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες ή προτιμήσεις, όπως οι χορτοφάγοι, οι vegan, όσοι έχουμε αλλεργία στη γλουτένη ή όσοι κάνουμε δίαιτα. Διότι ένα δείπνο με φίλους, συχνά επηρεάζει αυτό που επιλέγουμε να παραγγείλουμε, είτε για να ευχαριστήσουμε τους άλλους, είτε επειδή φοβόμαστε την κριτική.
3. Το να γευματίζουμε μόνοι ενισχύει την αυτοπεποίθησή μας
Το σόλο δείπνο υπόσχεται να επηρεάσει την αντίληψή μας για το άτομό μας προς το καλύτερο. Μα πώς; Επειδή ένα γεύμα με τον εαυτό μας, θέτει το εγώ μας και τις προτιμήσεις του στο επίκεντρο. Και όλο αυτό μας απομακρύνει από την έγνοια περί του πόσα αρνητικά ενδέχεται να σκέφτονται για εμάς οι άνθρωποι γύρω μας.
Και εκτός αυτού, η μοναξιά ή μάλλον… η ανάγκη για λίγη μοναχικότητα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εποικοδομητικά για την ανάπτυξη γνωστικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων. Έτσι, όσο αφιερώνουμε χρόνο σε εμάς, δεν νιώθουμε απλώς καλύτεροι. Γινόμαστε όντως καλύτεροι.
Αν λοιπόν εξασκήσουμε αυτή τη συνήθεια, σταδιακά θα αρχίσουμε να απολαμβάνουμε τον ελεύθερο χρόνο με τον εαυτό μας και θα πάψουμε να νιώθουμε μόνοι ή να πλήττουμε.
Και αν διστάζουμε;
«Όταν προκαλούμε τον εαυτό μας να κάνει κάτι που του φαίνεται άβολο και τελικά τα καταφέρνουμε, αυτό ενισχύει ακόμα περισσότερο την αυτοεκτίμησή μας. Μας δείχνει ότι μπορούμε να κάνουμε νέα πράγματα, που μέχρι τώρα θεωρούσαμε αδύνατα και μέσα από την πρόκληση να βγούμε πιο δυνατοί», μας ενθαρρύνει η Γουόρεν.
«Οπότε, εάν κάποιος/α από εμάς έχει άγχος όταν τρώει μόνος/η του, λόγω του τι μπορεί να σκέφτονται οι άνθρωποι γύρω του/της, η πράξη του να βγαίνει έξω και να το παλεύει, χρησιμεύει ως απόδειξη ότι είναι αρκετά δυνατός/ή για να το πετύχει», καταλήγει η ειδικός.