Ο όρος «Waiting Mode» περιγράφει μια κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλά άτομα όταν υποσυνείδητα περιμένουν κάτι να αλλάξει στη ζωή τους, προκειμένου να λάβουν μια απόφαση, να προχωρήσουν σε μια αλλαγή στη ζωή τους ή ακόμα να διαμορφώσουν το περιβάλλον τους.
Αυτό μπορεί να είναι μια προσδοκία για κάτι που θα συμβεί – μια αλλαγή καριέρας, μια νέα σχέση, ένα μεγαλύτερο σπίτι, ή ακόμα και ένα προσωπικό επίτευγμα. Ωστόσο αυτή η αναμονή δεν είναι πάντα θεμιτή καθώς μας κρατά σε μια νοητική κατάσταση αδράνειας. Επομένως καταλήγουμε στην αναβλητικότητα και καθυστερούμε να κάνουμε πράγματα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν άμεσα τη ζωή μας και το περιβάλλον μας.
Πώς Εκδηλώνεται το «Waiting Mode» στη Ζωή μας
Αυτός ο τρόπος σκέψης επηρεάζει όχι μόνο τον τρόπο που ζούμε, αλλά και τον τρόπο που οργανώνουμε και διακοσμούμε το σπίτι μας. Πολλές φορές, αναβάλλουμε το να το φτιάξουμε όπως το θέλουμε επειδή σκεφτόμαστε ότι κάποια μέρα θα μετακομίσουμε ή θα έχουμε καλύτερους πόρους για να επενδύσουμε στη διακόσμηση. Κρατάμε τα έπιπλα που δεν αγαπάμε ή διστάζουμε να κάνουμε αλλαγές, γιατί νιώθουμε ότι η τωρινή μας κατάσταση είναι προσωρινή.
Συναισθηματικές και Πρακτικές Συνέπειες του «Waiting Mode»
Το «Waiting Mode» μπορεί να μας εμποδίζει να απολαμβάνουμε το σπίτι μας και την καθημερινή μας ζωή στο έπακρο. Μπορεί να αισθανόμαστε ότι κάτι λείπει ή ότι ζούμε με την αίσθηση του «όταν…», π.χ. «όταν αλλάξω δουλειά, θα διακοσμήσω το σαλόνι όπως θέλω» ή «όταν αγοράσω το δικό μου σπίτι, τότε θα επενδύσω σε καλά έπιπλα». Αυτή η στάση όμως μοιάζει με φαύλος κύκλος καθώς μας κρατά διαρκώς δέσμιους σε μια συνεχή αναμονή, η οποία μας εμποδίζει να ζήσουμε και να απολαύσουμε το παρόν.
Πρακτικά, η προσέγγιση του να περιμένει κανείς την «κατάλληλη στιγμή», μπορεί να οδηγήσει σε ακαταστασία ή ελλιπή οργάνωση αφού αποκλείει το ενδεχόμενο για μικρές βελτιώσεις, όπως η εκκαθάριση του σπιτιού, η οργάνωση των ντουλαπιών ή μια μικρή ανανέωση στη διακόσμηση.
Το Σπίτι ως Καθρέφτης της Ψυχικής μας Κατάστασης
Ο τρόπος που ζούμε στο σπίτι μας αντικατοπτρίζει συχνά την ψυχική μας κατάσταση. Όταν το σπίτι μας βρίσκεται σε μια «αναμονή» και δεν είναι πλήρως διαμορφωμένο, αυτό μπορεί να υποδεικνύει και μια εσωτερική αναμονή. Αντί να θεωρούμε το σπίτι μας ως έναν χώρο που πρέπει να είναι «τέλειος» όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, μπορούμε να αρχίσουμε να το αντιμετωπίζουμε ως μια προέκταση της καθημερινής μας ευημερίας.
Ακόμη και μικρές αλλαγές, όπως η ανανέωση ενός δωματίου ή η προσθήκη διακοσμητικών στοιχείων που μας φέρνουν χαρά, μπορούν να μας βοηθήσουν να ζήσουμε πιο συνειδητά το παρόν. Η διακόσμηση δεν χρειάζεται να είναι ακριβή ή περίπλοκη. Μπορεί να είναι τόσο απλή όσο το να διαλέγουμε αντικείμενα που αγαπάμε ή να αφιερώνουμε χρόνο για να οργανώσουμε το χώρο μας με τρόπο που μας εξυπηρετεί.
Πώς να Βγούμε από το «Waiting Mode»
Για να βγούμε από αυτή την κατάσταση αναμονής, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουμε ότι η ζωή συμβαίνει τώρα, όχι όταν οι συνθήκες γίνουν «τέλειες». Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να αλλάξουμε νοοτροπία και να ζήσουμε πιο συνειδητά στο παρόν:
- Δράστε με ό,τι έχετε τώρα: Μην περιμένετε να έχετε περισσότερα χρήματα ή να βρείτε το «τέλειο» σπίτι. Κάντε το τωρινό σας σπίτι όσο καλύτερο μπορείτε. Μερικές μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην αίσθηση του χώρου σας.
- Διαμορφώστε τον χώρο σας για εσάς: Επενδύστε στη διακόσμηση και την οργάνωση που σας φέρνουν χαρά και άνεση, ανεξαρτήτως του αν θα είναι προσωρινό. Ένα καλά οργανωμένο σπίτι συμβάλλει στην ψυχική ηρεμία και στη δημιουργικότητα.
- Αναγνωρίστε τις ανάγκες σας: Παρατηρήστε ποιες αλλαγές σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα και τι είναι αυτό που θα θέλατε να αλλάξετε άμεσα. Μπορεί να είναι κάτι απλό όπως η προσθήκη πρασίνου ή η αγορά ενός νέου φωτιστικού.
- Επενδύστε σε μικρές βελτιώσεις: Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε πολλά χρήματα για να βελτιώσετε το σπίτι σας. Μια νέα διάταξη στα έπιπλα ή η αλλαγή χρωμάτων μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση ανανέωσης.
Το «Waiting Mode» είναι κάτι περισσότερο από μια απλή καθυστέρηση στη διακόσμηση ή την οργάνωση του σπιτιού. Αντικατοπτρίζει την προσέγγισή μας στη ζωή, και μπορεί να μας κρατά πίσω από το να ζούμε πλήρως το παρόν.
Όταν επιλέγουμε να ζήσουμε στο «τώρα» και να δημιουργήσουμε έναν χώρο που μας φέρνει χαρά και άνεση, ανεξάρτητα από τις μελλοντικές συνθήκες, τότε μπορούμε να βρούμε αληθινή ικανοποίηση και ηρεμία.
Ο χώρος μας μπορεί να γίνει το καταφύγιο όπου ζούμε, δημιουργούμε και απολαμβάνουμε τη ζωή, και αυτό είναι κάτι που αξίζει να ξεκινήσουμε σήμερα, όχι όταν οι συνθήκες είναι «τέλειες».