Τα «καλά» και τα «κακά» των πιο λαχταριστών χριστουγεννιάτικων τροφών

146

Τα Χριστούγεννα έχουν το δικό τους μενού και μέσα σε αυτό βρίσκουμε αγαπημένες τροφές, αλμυρές και γλυκές, με τα καλά τους και τα αρνητικά τους. Ας τις γνωρίσουμε λίγο καλύτερα πριν τις… καταβροχθίσουμε.

Μελομακάρονα
Ίσως το μεγαλύτερο σήμα-κατατεθέν των Χριστουγέννων, τα μελομακάρονα, είναι το σνακ που χωρίς να του φαίνεται μας χαρίζει αρκετές θερμίδες (περίπου 150-180 το ένα, αναλόγως και με τον τρόπο παρασκευής του). Σίγουρα έχει κάποια καλά στοιχεία, με τα ωμέγα-3 των καρυδιών, τα μονοακόρεστα λιπαρά από το ελαιόλαδο, τις βιταμίνες, τα αντιοξειδωτικά και τα μέταλλα του μελιού, τη δράση της κανέλας κατά της «κακής» LDL χοληστερίνης, αλλά πριν τα καταναλώσετε, μην ξεχνάτε ότι δεν παύουν να είναι ένα γλυκό, με μπόλικη ζάχαρη, επεξεργασμένο αλεύρι και αρκετές θερμίδες. Καταναλώστε τα με μέτρο, αποφύγετε να τους προσθέσετε έξτρα σοκολάτα και μειώστε την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη όσο το δυνατόν περισσότερο. Δείτε μια πιο ελαφριά συνταγή για μελομακάρονα εδώ.

Κουραμπιέδες
Ο αιώνιος «αντίπαλος» του μελομακάρονου, ο κουραμπιές μοιάζει…. χιονισμένος και άκρως γιορτινός, δυστυχώς όμως είναι πλούσιος σε κορεσμένα λιπαρά, αφού το βούτυρο κατέχει εξέχουσα θέση, ενώ έχουμε υψηλή περιεκτικότητα σε «κακούς» υδατάνθρακες, λόγω του άσπρου αλευριού και της ζάχαρης. Είναι βουτηγμένος στη ζάχαρη άχνη και παρά τα αρνητικά του, έχει και κάποια καλά, όπως ότι υπερτερεί σε πρωτεΐνη σε σχέση με το μελομακάρονο, ενώ τα αμύγδαλα που περιέχει τον εμπλουτίζουν με μονοακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε και ασβέστιο. Όσον αφορά το κομμάτι που… «καίει» τους περισσότερους, οι κουραμπιέδες έχουν συνήθως λίγο περισσότερες θερμίδες από τα μελομακάρονα, ξεπερνώντας ακόμη και τις 200 ο ένας.

Δίπλες
Ένα τραγανό χριστουγεννιάτικο γλυκό που «κυκλοφορεί» πολύ στις γιορτές, οι δίπλες παρασκευάζονται με αβγά, αυξάνοντας το πρωτεϊνικό τους περιεχόμενο, αλεύρι και ελαιόλαδο, όπου τηγανίζονται. Αυτό σημαίνει ότι αποτελούν ένα τηγανητό γλυκό που δεν πρέπει να υπερκαταναλώσετε, καθώς όπως είναι, το λάδι σε υψηλές θερμοκρασίες απελευθερώνει βλαβερές ουσίες για τον οργανισμό. Κι εδώ το μέλι έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως και τα καλά λιπαρά από το τριμμένο καρύδι ή αμύγδαλο, ενώ πολλοί τις πασπαλίζουν και με κανέλα. Σε σχέση με τους κουραμπιέδες, βέβαια, αποτελούν μια πιο σοφή επιλογή, με λιγότερα λιπαρά, αλλά το θερμιδικό τους περιεχόμενο φτάνει περίπου τις 170 θερμίδες η μία.

Γαλοπούλα
Αφήνουμε τα γλυκά και πιάνουμε τα… αλμυρά, με τη γαλοπούλα να αποτελεί πρωταγωνιστή των γιορτών σε αρκετά γιορτινά οικογενειακά τραπέζια. Αν και σε σχέση με άλλα κρεατικά έχει λιγότερα λιπαρά, η ποσότητα που καταναλώνουμε, αλλά και η γέμισή της, όταν υπάρχει, αυξάνουν το θερμιδικό της περιεχόμενο. Αν την καταναλώνετε μαζί με τη γέμισή της, έχετε υπόψη σας ότι οι θερμίδες της μπορεί να ξεπερνούν τις 600 ανά μερίδα και μην ξεχνάτε ότι το στήθος της έχει λιγότερα λιπαρά και θερμίδες από τα υπόλοιπα μέρη. Στα καλά της προσθέστε την πρωτεΐνη, την περιεκτικότητά της σε σελήνιο, ιχνοστοιχείο απαραίτητο για τη λειτουργία του θυρεοειδή, την τρυπτοφάνη που περιέχει, η οποία αποτελεί πρόδρομο ουσία της σεροτονίνης και μελατονίνης, που με τη σειρά της βοηθά να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε και τη βιταμίνη Β12, η οποία βοηθά στη μείωση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου εμφάνισης καρδιοαγγειακών νοσημάτων.

Χοιρινό
Κάποιοι προτιμούν τη γαλοπούλα, άλλοι το χοιρινό, ορισμένοι και τα δύο μαζί στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι τους. Όσοι προτιμήσουν το χοιρινό με σέλινο και πράσο, σίγουρα έχουν να λάβουν πρωτεΐνη και σίδηρο από το κρέας, φυτικές ίνες και βιταμίνες από τα λαχανικά, αλλά οι θερμίδες μιας μερίδας μπορούν να αγγίξουν και τις 500. Τα λιπαρά βρίσκονται επίσης στο χοιρινό σε μεγαλύτερο ποσοστό από τη γαλοπούλα, γι’ αυτό καλό θα ήταν να αφαιρέσετε το ορατό λίπος από το κομμάτι σας.

Ρόδι
Είναι ισχυρό σύμβολο των Χριστουγέννων και η μοναδική τροφή της λίστας που έχει μόνο οφέλη για τον οργανισμό. Πλούσιο σε βιταμίνες (C, K, A, E, φυλλικό οξύ), αντιοξειδωτικά, όπως και αλλά στοιχεία (σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες κ.ά), το ρόδι αποδίδει μεν πάνω από 200 θερμίδες σε ένα μεγάλο φρούτο, αλλά την ίδια στιγμή τονώνει το ανοσοποιητικό, καθώς η βιταμίνη C που περιέχει φτάνει έως και το 40% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης, βελτιώνει τη σεξουαλική ζωή και τη στύση, χάρη στην ιδιότητά του να δρα ευεργετικά στην κυκλοφορία του αίματος, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες χάρη στην αντιοξειδωτική του δράση, ωφελεί την καρδιά μειώνοντας τα επίπεδα της ολικής, αλλά και της «κακής» LDL χοληστερίνης και συμβάλλει στην υγεία του εντέρου χάρη στις φυτικές του ίνες.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις