- Σκορδαλιά με ψωμί ή με πατάτα. Αν νομίζατε ότι το… εθνικό μας dip περιορίζεται μόνο στις δύο αυτές εκδοχές, ήρθε η ώρα να αλλάξετε γνώμη και να… πειραματιστείτε, διότι σας έχουμε τις top συνταγές για σκορδαλιά που θα κάνουν τους αγαπημένους σας να παραμιλούν (και όχι επειδή έφαγαν σκόρδο)!!!
Από τη Μαρκέλλα Ρεπανέλη
Η εθνική μας εορτή απαιτεί μπακαλιάρο σκορδαλιά και εσείς θέλετε και να ξεχωρίσετε αλλά και να τιμήσετε την παράδοση. Και ενώ λίγο πολύ οι συνταγές του μπακαλιάρου είναι συγκεκριμένες, με τη σκορδαλιά μπορείτε να πειραματιστείτε όσο θέλετε για ένα διαφορετικό αποτέλεσμα! Εμείς φροντίσαμε να σας συγκεντρώσουμε τις πιο τέλειες συνταγές για σκορδαλιά, τις παραδοσιακές αλλά και τις εναλλακτικές! Είναι απλές, πανεύκολες και πάνω από όλα νόστιμες και υγιεινές, διότι μην ξεχνάτε ότι το σκόρδο είναι το καλύτερο αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες και αντιυπερτασικό υλικό της φύσης!
Καλή σας όρεξη!
Σκορδαλιά με παντζάρι
Δώστε υπέροχο κοκκινωπό χρώμα στη σκορδαλιά σας και κάντε εντύπωση!
ΥΛΙΚΑ
- 4-5 μεγάλα παντζάρια (όχι τα φύλλα)
- 2 φέτες ψωμί (λευκό ή μαύρο)
- 4-5 σκελίδες σκόρδο
- 2-3 κ. σούπας ξίδι
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βράστε τα παντζάρια και καθαρίστε τα από το εξωτερικό φλούδι. Φροντίστε να μην τα παραβράσετε και να είναι σχετικά τραγανά ώστε να μην λιώνουν στα χέρια
- Μουλιάστε το ψωμί και στύψτε το καλά.
- Βάλτε το ψωμί, το μισό ελαιόλαδο και το λιωμένο σκόρδο στο μούλτι να γίνουν πολτός.
- Ρίξτε τα παντζάρια κομμένα σε κομμάτια, συνεχίστε το χτύπημα συμπληρώνοντας σε ξίδι και ελαιόλαδο
- Αλατοπιπερώστε και δοκιμάστε για να προσαρμόσετε τη γεύση σε αλάτι ή ξύδι.
Σκορδαλιά με καρύδια και πάπρικα
Θα ενθουσιαστείτε με αυτή την πικάντικη εκδοχή της σκορδαλιάς! Μπορείτε αντί για πάπρικα να βάλετε καυτερό μπούκοβο ή και λίγη φρέσκια κόκκινη καυτερή πιπεριά αν σας αρέσουν τα spicy εδέσματα!
ΥΛΙΚΑ
- 4 φέτες μαύρο μπαγιάτικο ψωμί
- 3-4 σκελίδες σκόρδο, χωρίς το φύτρο, λιωμένες
- 1/4 του φλιτζανιού καρύδια
- 1/2 κ. γλυκού αλάτι
- 3-4 κ. σούπας ξίδι
- 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο (ή όσο πάρει για να έχεις την πυκνότητα που επιθυμείς)
- 2 κ. γλυκού γλυκιά πάπρικα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Μουσκέψτε το ψωμί σε νερό και στίψτε το καλά.
- Βάλτε το ψωμί στο μούλτι και ρίξτε με τη σειρά το σκόρδο, τα καρύδια, το αλάτι, την πάπρικα, το ξίδι και το λάδι σιγά-σιγά.
- Συμπληρώστε σε λάδι ή νερό για να την αραιώσετε εάν γίνει πηχτή.
Σκορδαλιά με πατάτα και μαϊντανό
Δώστε ένα ενδιαφέρον πράσινο χρώμα στη σκορδαλιά σας, σαν μια παραλλαγή της πέστο, με μαϊντανό! Όσο περισσότερο βάζετε τόσο πιο πράσινη θα γίνει η σκορδαλιά σας!
ΥΛΙΚΑ
- 3 μέτριες πατάτες βρασμένες καλά
- 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 5 κ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 4 κ. σούπας ξίδι
- λίγο λεμόνι
- Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάλτε το μαϊντανό στο μούλτι με το σκόρδο, μια πρέζα αλάτι και δύο κουταλιές από το λάδι και λιώστε καλά.
- Προσθέστε τις πατάτες και το υπόλοιπο ελαιόλαδο με το ξίδι, λίγο πιπέρι και το λεμόνι.
- Δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι εάν χρειάζεται.
ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Σκορδαλιά με πατάτα
Αγαπημένο έδεσμα, πολύ χορταστικό χάρη στην πατάτα και κλασική εκδοχή της σκορδαλιάς!
ΥΛΙΚΑ
- 3 μεγάλες πατάτες
- 4 κ. σούπας ελαιόλαδο
- 5-6 σκελίδες σκόρδο λιωμένες (μπορείτε και λιγότερο αν σας ενοχλεί)
- 4 κ. σούπας ξίδι
- Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σκορδαλιά με ψωμί
Να μην ξεχνάμε και την παραδοσιακή σκορδαλιά με ψωμί και μάλιστα μπαγιάτικο για να κάνουμε… οικονομία και τίποτα να μην πηγαίνει χαμένο στην κουζίνα μας!
ΥΛΙΚΑ
- 300 γρ. ψίχα ψωμιού μπαγιάτικο (λευκό ή μαύρο), μουλιασμένο σε νερό και καλά στραγγισμένο
- 3-4 σκελίδες σκόρδο
- 120 ml ελαιόλαδο
- 40 ml ξίδι λευκό
- 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Πολτοποιείτε σε ένα γουδί το σκόρδο με το αλάτι.
- Ρίχνετε στο μούλτι το ψωμί, το λιωμένο σκόρδο, το χυμό λεμονιού και το ξίδι.
- Χτυπάτε να ενωθούν τα υλικά.Προσθέτετε σταδιακά το ελαιόλαδο και χτυπάτε μέχρι ομογενοποιηθεί η σκορδαλιά.