Κάθε καλό τυρί μπορεί από μόνο του να σταθεί στο τραπέζι μας. Όμως και το σωστό συνοδευτικό για κάθε τυρί μπορεί να απογειώσει τη γευστική εμπειρία.
Ψωμί, βούτυρο, κράκερ, ωμά λαχανικά, αλλαντικά, ξηροί καρποί, φρούτα και μαρμελάδες, είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα συνοδευτικά για τυρί. Ωστόσο, μπορούμε με κάθε ευκαιρία να πειραματιστούμε με διάφορους συνδυασμούς.
Ένα απλό τυρί μπορεί να «ανέβει» επίπεδο αν συνδυαστεί με ντομάτα, ραπανάκι, άγρια ρόκα.
Επίσης φρούτα όπως το πορτοκάλι, το μάνγκο ή οι φράουλες μπορούν να δώσουν άλλη γεύση σε μια πιατέλα τυριών.
Τα μαλακά τυριά κάνουν καλή παρέα με το φρέσκο κρεμμυδάκι αλλά και με σταφίδες. Εκείνα με τη λευκή κρούστα, όπως το camembert ή το brie, συνδυάζονται με σταφύλια , σύκα , καρύδια όπως και με ντομάτες ή ραπανάκια.
Τα παραπάνω είναι ωραία συνοδευτικά και για τα σκληρά τυριά, τα οποία αξίζει κανείς να δοκιμάσει και με ένα καλό τουρσί.
Τα πικάντικα τυριά «τραβάνε» κάτι γλυκό, όπως ένα αρωματικό μέλι, σπιτικές μαρμελάδες αλλά και γλυκά του κουταλιού. Κι αν έρθουν ξαφνικά επισκέπτες και στο ψυγείο υπάρχει μόνο φέτα; Δεν θα ντραπούμε να τη βγάλουμε στο τραπέζι αν τη συνδυάσουμε έξυπνα.
Εφόσον έχουμε μαλακιά φέτα, φτάχνουμε ένα spread με ξύσμα και χυμό εσπεριδοειδών (πορτοκάλι και λεμόνι ), φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το σερβίρουμε πάνω σε μικρά κρίθινα παξιμαδάκια.
Οι πιο καλοί φίλοι της φέτας είναι φυσικά οι ελιές, η ντομάτα και το ελαιόλαδο. Αν αυτά μας φαίνονται λίγα, σερβίρουμε κύβους φέτας, με παξιμαδάκια, μαύρες ελιές, ελαιόλαδο, αποξηραμένα σύκα ή βερίκοκα, και πασπαλίζουμε με ρίγανη, αλεσμένο φιστίκι Αιγίνης, ξύσμα λεμονιού, και φρεσκοτριμμένο πιπέρι!
Η Γραβιέρα – ειδικά στην Κρήτη – συνοδεύεται κλασικά με μέλι και πασπαλίζεται με σουσάμι. Αν μάλιστα βρούμε μέλι μαζί με την κηρήθρα του, θα κάνουμε σίγουρα τη διαφορά.
Όμως, τόσο η γραβιέρα όσο και το κεφαλοτύρι, πάνε τέλεια με ελιές, ντοματίνια, φουντούκια, σταφίδες, ξερά δαμάσκηνα, ξερά βερίκοκα, φρέσκα αχλάδια, μαρμελάδα βατόμουρο, μαρμελάδα σύκο, φύλλα ρόκας. Για να συμπληρώσετε τη γευστική σύνθεση, προσθέστε αφειδώς με κριτσίνια πολύσπορα και καλαμποκιού ή φρέσκο προζυμένιο ψωμί.
Αν έχουμε επιλέξει ευρωπαϊκά τυριά για το πλατό μας, μπορούμε να εντυπωσιάσουμε με μερικούς «ψαγμένους» συνδυασμούς.
Τα μπλε τυριά αγαπούν τα αχλάδια, τα μήλα, τους χουρμάδες, τα καρύδια και τα στίκς σέλινου.
Σερβίρουμε τα κατσικίσια τυριά με σύκα, αχλάδια, ντοματίνια και ελιές, ενώ για τα πρόβεια επιλέγουμε και σταφύλια.
Δίπλα στο ροκφόρ βάζουμε κράκερ ή παξιμάδια βρώμης και μέλι, ενώ για το παλαιωμένο Gouda επιλέγουμε αχλάδι και αλατισμένα κράκερ, για το Cheddar αποξηραμένα φρούτα ή φρέσκο μήλο και για το ελβετικό Gruyère φέτες φρέσκου ροδάκινου και κάποιο γκουρμέ ζαμπόν.
Ο καλύτερος φίλος της παρμεζάνας είναι φυσικά το προσούτο, αλλά μπορούμε να τη συνδυάσουμε και με καλό αποξηραμένο λουκάνικο. Η ρικότα θα αναδειχθει δίπλα στα τοματίνια, και η gorgonzola με μια σαλάτα αντίβ.