Σήμερα, λοιπόν, θα μιλήσουμε για ένα αγαπημένο θέμα το οποίο για πολλούς είναι άγνωστο, ενώ για κάποιους έχει αρχίσει να γίνεται τρόπος ζωής. Η αλήθεια είναι πώς όταν έχεις συνηθίσει να μην υπολογίζεις το φαγητό, είναι δύσκολο να αλλάξεις τρόπο σκέψης. Κι εμείς, δυστυχώς, είμαστε ορισμένοι από εκείνους που πετούν το 1/3 του φαγητού που μαγειρεύουν στα σκουπίδια! Αυτά είναι τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών που δείχνουν ότι το 1/3 του σπιτικού φαγητού καταλήγει στον κάδο των απορριμμάτων. Σε προηγούμενο ημερολόγιό μου, σας έχω μιλήσει για το θέμα αυτό και, μάλιστα, είχαμε δει παρέα και ορισμένους τρόπους μέσω των οποίων μπορούμε να «σώσουμε» το φαγητό μας, αποτρέποντάς το από το να καταλήξει στα σκουπίδια. Αν θέλετε να θυμηθείτε τι είχαμε πει τότε, δε μένει παρά να πατήσετε εδώ.

Αυτή τη φορά, σκέφτηκα να δούμε μία άλλη πλευρά του ίδιου θέματος. Αυτή, δεν έχει να κάνει με το μαγειρεμένο φαγητό, αλλά με τη σωστή διαχείριση των υλικών που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή του! Τι εννοώ; Φτιάχνουμε ένα γλυκό και χρειαζόμαστε μόνο τους κρόκους των αβγών. Τι κάνουμε με τα ασπράδια; Τα πετάμε στα σκουπίδια; Εννοείται πως όχι! Τα κάνουμε μία ωραιότατη Ομελέτα φούρνου με ασπράδια!

Ομελέτα φούρνου με ασπράδια από τον Άκη Πετρετζίκη

Καθαρίζουμε φρούτα. Αν έχουμε kit κομποστοποίησης, ξέρουμε τι να κάνουμε τα φλούδια. Αν δεν έχουμε, όμως; Τα πετάμε στα σκουπίδια; Όχι, βέβαια! Τα χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε δύο υπέροχα αφεψήματα τα οποία μπορούμε να απολαύσουμε κρύα ή ζεστά!

Τσάι με φλούδες από μήλο

Τσάι με φλούδες από μήλο από τον Άκη Πετρετζίκη

Τσάι με φλούδες από πορτοκάλι

Τσάι με φλούδες από πορτοκάλι από τον Άκη Πετρετζίκη

Στόχος μας είναι να μειώσουμε όσο μπορούμε περισσότερο τα απορρίμματά μας, αξιοποιώντας ταυτόχρονα στο έπακρο τις πρώτες ύλες μας. Αυτό, αν γίνει μόνο από έναν άνθρωπο μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις μόνο στο νοικοκυριό του. Αν, όμως, το συγκεκριμένο παράδειγμα το ακολουθήσουν περισσότεροι άνθρωποι, οι θετικές επιπτώσεις μπορούν να γίνουν ορατές στη γειτονιά, την περιοχή, ολόκληρη τη χώρα και -κατ’ επέκταση- τον κόσμο… Ναι, δεν είναι εύκολο. Αν θέλουμε να ξεκινήσουμε, όμως, από κάπου, θα πρέπει να αποκτήσουμε τις απαραίτητες γνώσεις. Εγώ, σαν μάγειρας, μπορώ να σας δώσω τις γνώσεις που χρειάζεστε για να αξιοποιήσετε κάποια μέρη φαγητών τα οποία (συνήθως) καταλήγουν στα σκουπίδια. Αυτό, το κάνω μέσα από τις συνταγές μου. Εσείς, μπορείτε να τις μελετήσετε, να δείτε αν σας κάνουν και να τις δοκιμάσετε. Επόμενο βήμα; Να τις μοιραστείτε με έναν φίλο σας. Να εμπνευστείτε από αυτές και πειραματιστείτε προκειμένου να δημιουργήσετε ακόμα περισσότερες. Γενικά, να δώσετε μια άλλη διάσταση στην κουζίνα σας εφαρμόζοντας μία από τις βασικές αρχές τις οικιακής οικονομίας! Αυτή που θέλει τους μάγειρες και τις μαγείρισσες να αξιοποιούν όσο το δυνατό περισσότερο κάθε πρώτη ύλη που βρίσκεται στην κουζίνα τους! Λοιπόν; Τι λέτε; Πάμε να δούμε κάποιες ακόμα ιδέες φαγητών με βασικά υλικά τα οποία, αντί να μπουν στα σκουπίδια, μπορούν να μπουν στην κατσαρόλα, το ταψί ή το τηγάνι μας με απόλυτη επιτυχία;

Σούπα από leftovers – από ρίζες και μέρη λαχανικών που μπορεί να έχουν περισσέψει από άλλες παρασκευές.

Σούπα από leftovers από τον Άκη Πετρετζίκη

Τσιπς από φλούδες πατάτας – Αν δεν θέλετε να τηγανίσετε τις πατάτες με τη φλούδα τους, μπορείτε τουλάχιστον να δοκιμάσετε να τηγανίσετε χώρια τις φλούδες 😉

Τσιπς από φλούδες πατάτας από τον Άκη Πετρετζίκη

Σούπα bisque με γαρίδες και φινόκιο – Όποιος είπε ότι οι ουρές και τα κεφάλια από τις γαρίδες πρέπει να καταλήγουν στα σκουπίδια, έκανε μεγάλο λάθος!

Σούπα bisque με γαρίδες και φινόκιο από τον Άκη Πετρετζίκη

Αλμυρά κριτσίνια σφολιάτας – Φτιάξατε πίτα και περίσσεψε ζύμη; Τέλεια! Ευκαιρία να δοκιμάσετε αυτά τα πεντανόστιμα κριτσίνια. Μάλιστα, ακριβώς από κάτω, σας έχω και τη γλυκιά εκδοχή τους!

Αλμυρά κριτσίνια σφολιάτας από τον Άκη Πετρετζίκη

Γλυκά κριτσίνια σφολιάτας

Γλυκά κριτσίνια σφολιάτας από τον Άκη Πετρετζίκη

Και κάπου εδώ το ταξίδι μας δεν ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ, αλλά… ΞΕΚΙΝΑΕΙ. Ανυπομονώ να δω ποιες από αυτές τις συνταγές δοκιμάσατε, αλλά και από ποιες εμπνευστήκατε για να δημιουργήσετε ολοκαίνουργιες δικές σας. Και να θυμάστε: Η νοστιμιά ενός φαγητού μπορεί να κρύβεται ακόμα και στα πιο απλά, ταπεινά και αδιάφορα υλικά. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να τα αναδείξουμε!

Άκης

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις