- ΜΕΡΙΔΕΣ: 15 ΑΤΟΜΑ
- ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 20 ΛΕΠΤΑ
- ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ: 20 ΛΕΠΤΑ
- ΧΡΟΝΟΣ ΨΥΞΗΣ: 3-4 ΩΡΕΣ
- ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: 40 ΛΕΠΤΑ
ΥΛΙΚΑ
- 3 πατάτες, κομμένες στα 4 κυδωνάτα
- 3 καρότα, κομμένα στη μέση κατά μήκος
- 140 γρ αρακά, φρέσκο ή κατεψυγμένο
- 125 γρ αγγουράκια τουρσί, σε κυβάκια
- 3 αυγά
- 130 γρ ζαμπόν, σε κυβάκια
- 350 γρ μαγιονέζα (κανονική ή Light)- δες ΕΔΩ πως μπορείς να φτιάξεις σπιτική
- 1 κγ αλάτι
- 1 ΚΣ ξύδι, προαιρετικά
- 2 ΚΣ άνηθο, ψιλοκομμένο
Για γαρνίρισμα:
- άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1 αγγουράκι τουρσί
- 1 κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-
Σε μια κατσαρόλα βάζω τις πατάτες με τα καρότα, γεμίζω με νερό να τα σκεπάζει και τα βάζω να βράσουν σε μέτρια ένταση για 20 λεπτά. Όταν και τα δυο έχουν μαλακώσει αλλά όχι πολύ, πρέπει να «κρατάνε» λίγο, τα βγάζω και ξεπλένω καλά με κρύο νερό, ώστε να σταματήσει το βράσιμο τους και να κρυώσουν.
-
Κόβω σε κυβάκια τα καρότα καθώς και τις πατάτες αφού πρώτα αφαιρέσω τη φλούδα τους και τα ρίχνω σε ένα μεγάλο μπολ.
-
Όμοια σε ένα κατσαρολάκι βράζω τον αρακά με νερό για 15 λεπτά. Ξεβγάζω με κρύο νερό και τα προσθέτω στο μπολ.
- Σε ένα άλλο σκεύος βράζω τα αυγά για 5 λεπτά. Τα βάζω σε κρύο νερό, αλλάζοντας το μέχρι να κρυώσουν. Τα κόβω σε κυβάκια και τα ρίχνω μαζί με τα λαχανικά.
- Προσθέτω τα αγγουράκια τουρσί, το ζαμπόν, το αλάτι, το μαϊντανό, (και το ξύδι εφόσον το θέλω) και ανακατεύω καλά με δύο κουτάλια το μείγμα.
- Τέλος ρίχνω τη μαγιονέζα και την ενσωματώνω στη σαλάτα.
- Σκεπάζω με μεμβράνη ή σε κλειστό σκεύος και αφήνω στο ψυγείο για 3-4 ώρες.
- Για να σερβίρω, σε μια μεγάλη πιατέλα δημιουργώ το σχήμα ψαριού με τη σαλάτα. Ισιώνω την επιφάνεια με το κουτάλι και έπειτα με λίγο ψιλοκομμένο άνηθο δημιουργώ το κεφάλι και την ουρά. Με μισές κομμένες ροδέλες κρεμμυδιού φτιάχνω τα λέπια του ψαριού ξεκινώντας από το κεφάλι με τις μεγαλύτερες. Τελειώνοντας κόβω ένα αγγουράκι τουρσί σε ροδέλα και το χρησιμοποιώ για μάτι.