Τώρα που τα κεράσια κάνουν σιγά, σιγά την εμφάνισή τους στα μανάβικα, μια συνταγή για γλυκιά κερασόπιτα είναι ό, τι πρέπει.
Ολόκληρα κεράσια γεμίζουν τραγανή ζύμη με αλεύρι ολικής που θα γεμίσει αρώματα και γεύσεις κάθε κουταλιά. Μπορείτε φυσικά αν δεν προλαβαίνετε να ανοίξετε τη ζύμη να φτιάξετε τη συνταγή με έτοιμη ζύμη για τάρτα.
Για τη γέμιση: 900γρ. κεράσια χωρίς το κουκούτσι
140γρ. ζάχαρη (2/3 του φλιτζανιού)
Το χυμό από 2 lime
4 κ.σ. κορν φλάουρ
1 πρέζα αλάτι
Για τη ζύμη: 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι ολικής άλεσης
220 γρ. βούτυρο
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
6-8 κ.σ. κρύο νερό
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μιξεράκι το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κυβάκια και χτυπάμε να ενωθούν. Η υφή θέλουμε να μοιάζει με τρίμματα ψωμιού.
Γυρίζουμε το μείγμα σε αλευρωμένη επιφάνεια και πιέζουμε με το πλατύ μέρος της παλάμης να ενσωματώσουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε σταδιακά το νερό και χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Προσέχουμε να μην παραζυμώσουμε το ζυμάρι μας. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για μια ώρα.
Για την γέμιση βάζουμε τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ σε μια κατσαρόλα και περιχύνουμε με το χυμό lime. Ανακατεύουμε με σύρμα και ανάβουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε τα κεράσια στην κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε προσεκτικά, γιατί θέλουμε τα κεράσια να μείνουν ολόκληρα και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση. Μόλις αρχίσει να πήζει κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε πάγκο εργασίας και αλευρώνουμε την επιφάνειά της καλά. Ανοίγουμε το ένα μέρος της ζύμης σε φύλλο και στρώνουμε σε στρογγυλό ταψί 20εκ. πιέζοντας να στα τοιχώματα και να εξέχει από το ταψί ελαφρώς.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το δεύτερο φύλλο που το κρατάμε στην άκρη
Αφού κρυώσει κάπως η γέμιση, ρίχνουμε στο κέντρο του ταψιού και απλώνουμε καλά να πάει παντού. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο προσεκτικά. Πιέζουμε καλά τις άκρες να ενωθεί η πάνω με την κάτω ζύμη και κάνουμε μικρές τρύπες για να φεύγει ο ατμός.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180oC για 40′ με 45′ λεπτά.