Πατάτες ογκρατέν με μαύρη μπύρα, από τον Άκη Πετρετζίκη

167

Συστατικά

  • 500 γρ. μανιτάρια champignon
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. θυμάρι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 2 κρεμμύδια
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κιλό πατάτες
  • 200 γρ. καπνιστό μπέικον
  • 200 γρ. μαύρη μπίρα
  • 1 κύβο κότας
  • 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη

    Μέθοδος Εκτέλεσης

    • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο.
    • Κόβουμε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε στο καυτό τηγάνι. Προσθέτουμε 1 κ.σ. θυμάρι και ανακατεύουμε.
    • Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και σοτάρουμε 15-20 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα.
    • Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και κόβουμε φέτες στο μαντολίνο.
    • Βάζουμε τις πατάτες σε ένα μπολ και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και 1 κ.σ. θυμάρι.
    • Τοποθετούμε ένα άλλο τηγάνι στη φωτιά.
    • Κόβουμε το μπέικον σε κυβάκια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε μέχρι αν πάρει χρώμα. Σβήνουμε με τη μπίρα, βάζουμε τον κύβο κότας, αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε στο μπολ με τις πατάτες και ανακατεύουμε.
    • Απλώνουμε ελαιόλαδο σε ένα ταψί 25×35 εκ. Βάζουμε τις μισές πατάτες σε μία στρώση, απλώνουμε τα μισά μανιτάρια και το μισό τριμμένο τυρί.
    • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά.
    • Ραντίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε επιπλέον 30 λεπτά.
    • Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις