Τρόφιμα στην κατάψυξη – Συμβουλές για το σπίτι: Πολλά τρόφιμα μπορούν να τοποθετηθούν στην κατάψυξη. Ωστόσο, δεν το γνωρίζουν πολλές νοικοκυρές και γι’ αυτό δεν το πράττουν. Ωστόσο, παρακάτω υπάρχει μία λίστα με εννέα τρόφιμα, τα οποία μπορούν να μπουν στην κατάψυξη.
1. Ασπράδια αυγών: Το βασικό συστατικό των συνταγών με μαρέγκα μπορεί να συντηρηθεί έως και 12 μήνες στην κατάψυξη. Μάλιστα οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι συνταγές σας θα έχουν μεγαλύτερη επιτυχία αν αποψύξετε τις μαρέγκες το προηγούμενο βράδυ.
2. Βούτυρο: Ιδανική τροφή για την κατάψυξη, ειδικά αν δεν σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε σύντομα μετά την αγορά του. Είναι σημαντικό ωστόσο να μην το βγάλετε από την αρχική συσκευασία του, μαζί με την οποία θα το τοποθετήσετε σε μία ειδική σακούλα κατάψυξης για να μην πάρει μυρωδιές από άλλα τρόφιμα.
3. Ψωμί: Το ψωμί σε φέτες μπορεί να αντέξει έως και τρεις μήνες στην κατάψυξη, ενώ η γαλλική μπαγκέτα έως και ένα μήνα.
4. Πατατάκια & κουλούρια: Αν σας αρέσει να στοκάρετε, πρέπει να ξέρετε ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες της κατάψυξης μπορούν να διπλασιάσουν τη διάρκεια ζωής αυτών των προϊόντων. Να κάνετε όμως αραιά και που και κανένα ξεκαθάρισμα.
5. Αβοκάντο: Κόψτε τα στη μέση, ξεφλουδίστε τα, τοποθετήστε τα σε τάπερ και αμέσως στην κατάψυξη.
6. Ολόκληρο καλαμπόκι: Αν θέλετε να έχετε όλο το χρόνο καλαμπόκι, αγοράστε το τον Σεπτέμβριο που είναι η εποχή του και βάλτε το αμέσως σε σακούλες κατάψυξης. Μπορεί να αντέξει στην κατάψυξη έως και ένα χρόνο.
7. Βότανα: Όσοι αγαπούν τα βότανα, συνήθως τα αποξηραίνουν και τα χρησιμοποιούν όταν τα χρειάζονται. Αυτή η μέθοδος όμως μειώνει τη γεύση τους. Αντίθετα, η κατάψυξη των φρέσκων βοτάνων, π.χ. βασιλικού, ρίγανης, μαϊντανού, μέντας κλπ., τα διατηρεί σε άριστη κατάσταση. Κόψτε τα βότανα σε μικρά και λεπτά κομμάτια και τοποθετήστε σε θήκες για παγάκια. Καλύψτε με νερό ή ελαιόλαδο και τοποθετήστε στην κατάψυξη. Χρησιμοποιείτε τα παγάκια όποτε τα χρειάζεστε.
8. Ξηροί καρποί: Η ψύξη των ξηρών καρπών βοηθά στη διατήρηση των φυσικών ελαίων τους. Τοποθετήστε τους σε αεροστεγές δοχείο, βάλτε το τσάντα κατάψυξης και συντηρήστε τους έως και οκτώ μήνες.
9. Σκληρά τυριά: Το κατεψυγμένο τυρί είναι απολύτως ασφαλές για κατανάλωση, η κατάψυξη όμως αλλάζει την υφή του κάνοντάς το πιο εύθρυπτο. Καταψύξτε το λοιπόν μόνο αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική και όχι αν θέλετε να το καταναλώσετε αυτούσιο. Πριν το βάλετε στην κατάψυξη, τυλίξτε το σε αεροστεγές περιτύλιγμα. Μπορείτε επίσης να συντηρήσετε τριμμένο τυρί στην κατάψυξη έως και έξι μήνες.