Σήμερα, ο Λάμπρος Βακιάρος έδειξε στους τηλεθεατές της εκπομπής «Στη Φωλιά των Κου Κου» πώς μπορούν να φτιάξουν λαχταριστό κοτόπουλο Cordon Bleu με πατάτες σαν τηγανητές.
Για το κοτόπουλο Cordon Bleu
4 φιλέτα στήθος κοτόπουλου (μεγάλα)
8 φέτες καπνιστό ζαμπόν
8 φέτες γραβιέρα
60 γρ. αλεύρι
2-3 αυγά
3 κούπες corn flakes ή νάτσος με τυρί (σπασμένα στο μούλτι)
45 γρ. βούτυρο λιωμένο
Αλάτι – πιπέρι
Για τις πατάτες
2 κιλά πατάτες
20 γρ. αλάτι
Για τη σάλτσα
30 γρ. βούτυρο
20 γρ. αλεύρι
240 γρ. γάλα
45 γρ. μουστάρδα
20 γρ. παρμεζάνα ή γραβιέρα (τριμμένη)
Εκτέλεση
Για το κοτόπουλο Cordon Bleu
Με ένα μαχαίρι κόβουμε το κάθε φιλέτο στήθος κοτόπουλου στη μέση και το κάθε μέρος το τοποθετούμε ενδιάμεσα από δύο μεμβράνες.
Στη συνέχεια, με έναν πλάστη ή έναν μπάτη κρεάτων, το ‘χτυπάμε’ έτσι ώστε να γίνει λεπτότερο και η επιφάνειά του να μεγαλώσει.
Αλατοπιπερώνουμε τις δύο πλευρές και από τη μία πλευρά απλώνουμε μια φέτα από το καπνιστό ζαμπόν και από πάνω μια φέτα από την γραβιέρα. Τυλίγουμε κατά μήκος το κοτόπουλο σε ένα μικρό ρόλο και το τοποθετούμε επάνω σε μια μεμβράνη. Τυλίγουμε το κοτόπουλο με τη μεμβράνη και στρίβουμε τις άκρες σαν μια καραμέλα. Μεταφέρουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Παράλληλα προετοιμάζουμε το πανάρισμα βάζοντας σε ένα μπολ το αλεύρι, σε δεύτερο μπολ σπάμε τα αυγά και τέλος σε ένα τρίτο τα corn flakes ή τα νάτσος.
Αφαιρούμε τα κοτόπουλα από το ψυγείο και αποσύρουμε τις μεμβράνες. Με ένα πινέλο αλείφουμε όλη την επιφάνεια του κάθε κοτόπουλου με βούτυρο και στη συνέχεια το πανάρουμε πρώτα στο αλεύρι, μετά στο αυγό και τέλος στο τελικό πανάρισμα. Μεταφέρουμε τα κοτόπουλα σε ένα ταψί, στο οποίο έχουμε προσθέσει μία λαδόκολλα.
Ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά μέχρι το κοτόπουλο να είναι καλά ψημένο στο εσωτερικό του.
Για τη σάλτσα
Σε ένα μεσαίο κατσαρολάκι προσθέτουμε το βούτυρο και το αλεύρι και σε μέτρια θερμοκρασία τα ανακατεύουμε εώς ότου ομογενοποιηθούν.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα και τη μουστάρδα και με έναν αυγοδάρτη ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι το μείγμα να πήξει, περίπου για 2 – 3 λεπτά.
Αποσύρουμε τη σάλτσα από την εστία, προσθέτουμε το τυρί, ομογενοποιούμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
Για τις πατάτες σαν τηγανητές
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230 βαθμούς στον αέρα.
Κόβουμε τις πατάτες στο σχήμα της τηγανητής πατάτας, τις τοποθετούμε σε ένα μπολ και τις ξεπλένουμε καλά με νερό.
Προσθέτουμε τις πατάτες και το αλάτι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και γεμίζουμε με νερό μέχρι να τις καλύψουμε καλά. Τοποθετούμε την κατσαρόλα στην εστία σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία (5-8).
Μόλις το νερό πάρει μια βράση βράζουμε τις πατάτες για 10 – 15 λεπτά ή έως ότου οι πατάτες μαλακώσουν τόσο που να τρώγονται ευχάριστα αλλά να μη σπάνε.
Με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τις πατάτες από την κατσαρόλα, τις μεταφέρουμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε βάλει λαδόκολλα και στη συνέχεια ραντίζουμε με ελαιόλαδο και αλατίζουμε.
Ψήνουμε στον φούρνο, ανακατεύοντας περιστασιακά, για 25 – 30 λεπτά ή έως ότου οι πατάτες πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Δείτε το βίντεο: