To καλοκαίρι μαγειρεύουμε -όσο γίνεται- πιο υγιεινά και νόστιμα! Μια συνταγή για ελαφριά σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια, λιαστή ντομάτα και κάπαρη, η οποία είναι ιδανική για χορτοφάγους, αλλά επίσης μπορεί να συνοδεύσει ιδανικά κρέας ή ψάρι, μας δίνει ο σεφ Κώστας Κωβαίος.
Υλικά:
- 250 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
- 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε φέτες ή ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμύδι φρέσκο κομμένες σε φέτες
- 2 ντομάτες κομμένες σε κύβους μόνο το εξωτερικό μέρος χωρίς τα σπόρια
- 10 λιαστές ντομάτες κομμένες σε λωρίδες
- 30 γρ. κάπαρη
- 3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
- αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
Για το ντρέσινγκ
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ξύδι λευκό
- 1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
- αλάτι πιπέρι
- λίγη πάπρικα γλυκιά
- λίγο κάριΕκτέλεση
- Βράζουμε τα φασόλια σε κρύο νερό, όταν πάρει μια βράση, τα σουρώνουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
- Τα ξαναβάζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό και βράζουμε για 30’ μέχρι να μαλακώσουν.
- Παράλληλα ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά και το ντρέσινγκ μέχρι να βράσουν τα φασόλια μας.
- Όταν είναι έτοιμα τα φασόλια, τα σουρώνουμε και τα κρυώνουμε καλά και τα ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το ντρέσινγκ και, κατά προτίμηση, βάζουμε τη σαλάτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα να δέσουν οι γεύσεις.
- Σερβίρουμε σε σαλατιέρα και γαρνίρουμε ανάλογα ή συνοδεύουμε με την πρωτεΐνη μας (κρέας ή ψάρι)