Γιατί οι τηγανιτές πατάτες δεν τρώγονται κρύες;

Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορείς να τις φας όταν κρυώσουν!

260

Πόσες φορές έχετε… πέσει πάνω σ’ ένα πιάτο με τηγανιτές πατάτες που δεν καταναλώθηκαν την… ώρα που έπρεπε και έχουν κρυώσει, είτε μέσα στον φούρνο, είτε μέσα στο ψυγείο; Πόσες φορές την έχετε… πατήσει και προσπαθήσατε να τις φάτε, αλλά το μετανιώσατε στην πρώτη μπουκιά; Η απάντηση είναι… αμέτρητες.

Οι τηγανιτές πατάτες είναι από τα φαγητά που δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να δηλώσει… εχθρός τους. Ακόμα και στις περιπτώσεις που κάποιος θέλει να προσέξει την διατροφή του και να μην καταναλώνει πολλά τηγανιτά, δείχνει… σεβασμό στις τηγανιτές πατάτες και όποτε βρεθούν στον… δρόμο του θα τις… τιμήσει.

Άλλωστε, πρόκειται για ένα πιάτο που ετοιμάζεται σχεδόν αμέσως και είναι η καλύτερη επιλογή, όχι μόνο για να μπουν ως συνοδευτικό, αλλά μπορούν να… σταθούν και… μόνες τους στο τραπέζι. Ο λόγος έχει να κάνει με την εξαιρετική γεύση, η οποία κάνει όλα τα παιδιά, αλλά και τους μεγάλους, να μην μπορούν να… ξεκολλήσουν από αυτές.

Ωστόσο, στις φορές που οι πατάτες τηγανιτές δεν καταναλωθούν μερικά λεπτά απ’ όταν βγουν από το τηγάνι, όλο αυτό γυρίζει… μπούμερανγκ και μετατρέπεται σ’ ένα πιάτο που ελάχιστοι μπορούν να το καταναλώσουν, παρά το γεγονός πως η εξωτερική εικόνα δεν έχει… χαλάσει καθόλου. Αντίθετα, το εσωτερικό αλλάζει τελείως υφή και γίνεται… αμμώδης.

Οι πατάτες αποτελούνται από άμυλο, που είναι πολυμερής υδατάνθρακας.

Αυτό έχει ως… συνέπεια, μόλις τηγανίζονται οι πατάτες, το άμυλο να διογκώνεται με το υγρό, να φουσκώνει το εσωτερικό και γίνεται αφράτο.

Όμως, μόλις κρυώσουν, η υφή γίνεται αμμώδης καθώς το υγρό έχει φύγει, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει… υγρασία στο εσωτερικό.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις