Συστατικά
Για το κοτόπουλο
- 1 κ.σ. κόλιανδρο, σε σκόνη
- 1 κ.σ. πάπρικα
- 1 κ.σ. σκόρδο, σε σκόνη
- 2 κ.σ. ρίγανη
- αλάτι
- πιπέρι
- ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 1 κ.γ. κοφτό ζάχαρη κρυσταλλική
- 1/2 κ.γ. μπούκοβο
- 1/2 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
- 150 γρ. ξινόγαλο
- 1 αβγό
- 500 γρ. φιλέτο μπούτι κοτόπουλου, χωρίς κόκαλο και δέρμα
- 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 50 γρ. κορν φλάουρ
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
Για τη σάλτσα
- 50 γρ. βούτυρο
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 κ.σ. θυμάρι
- 1 κ.σ. ρίγανη
- 1 κ.σ. δεντρολίβανο
- 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 500 γρ. γάλα
- 1 κ.γ. μπούκοβο
- ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- αλάτι
- πιπέρι
- ηλιέλαιο, για τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα
- πατάτες τηγανητές
- ρίγανη
- θυμάρι
- δεντρολίβανο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη μαρινάδα
- Σε ένα μπολ βάζουμε αλάτι, πιπέρι, τον κόλιανδρο, την πάπρικα, το σκόρδο, τη ρίγανη, το ξύσμα από το λεμόνι, τη ζάχαρη, το μπούκοβο, το τζίντζερ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Παίρνουμε 1 κ.σ. από τη μαρινάδα μας και τη βάζουμε σε ένα άλλο μπολ.
- Στο ίδιο μπολ βάζουμε το ξινόγαλο, το αυγό και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
- Βάζουμε το κοτόπουλο, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για να μαριναριστεί 12-24 ώρες.
Για το κοτόπουλο
- Τοποθετούμε ένα γουόκ με ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί.
- Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το μπέικιν πάουντερ και τη 1 κ.σ. από την ξηρή μαρινάδα. Ανακατεύουμε καλά.
- Βάζουμε το κοτόπουλο στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε.
- Μεταφέρουμε στο τηγάνι με το καυτό λάδι και τηγανίζουμε για 5-8 λεπτά. Αν είναι μικρό το τηγάνι μας τα τηγανίζουμε σε δύο δόσεις.
- Αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη σάλτσα
- Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το βούτυρο.
- Με ένα μαχαίρι ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα βάζουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το θυμάρι, τη ρίγανη και το δεντρολίβανο ψιλοκομμένα. Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά.
- Βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να απορροφηθεί από το βούτυρο.
- Βάζουμε το γάλα σε 5 δόσεις. Μόλις απορροφηθεί η μία προσθέτουμε την επόμενη. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση το μείγμα.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μπούκοβο, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι, το γιαούρτι, αλάτι και πιπέρι.
Για το σερβίρισμα
- Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα πιάτο και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Σερβίρουμε σε ξύλο κοπής με πατάτες τηγανητές και φρέσκα μυρωδικά.