Για τους λάτρεις του γλυκού προνόησε ο Λάμπρος Βακιάρος και έφτιαξε ένα εναλλακτικό μωσαϊκό γεμιστό με παγωτό και φουντούκια.
Ο σεφ μπήκε στην κουζίνα της εκπομπής «Στη Φωλιά των Κου Κου» και έδειξε βήμα-βήμα στους τηλεθεατές τη διαδικασία.
• 250 γρ. βούτυρο
• 200 γρ. άχνη ζάχαρη
• 25 γρ. κακάο
• 300 γρ. κουβερτούρα (λιωμένη)
• 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
• 45 γρ. λικέρ αμαρέτο
• 450 γρ. μπισκότα τύπου πτι μπερ
• 100 γρ. φουντούκια (καβουρδισμένα)
• 500 γρ. παγωτό βανίλια ή καϊμάκι
Εκτέλεση
• Στο κάδο του μίξερ προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο και την άχνη ζάχαρη, το κακάο και χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να ασπρίζει. Ανά διαστήματα, διακόπτουμε τη λειτουργία και με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής ‘ξεκολλάμε’ το βούτυρο από τα τοιχώματα.
• Παράλληλα, σε ένα μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα και την ομογενοποιούμε με την κρέμα γάλακτος.
• Ομογενοποιούμε το μείγμα με τη σοκολάτα στο μείγμα με το βούτυρο και στη συνέχεια προσθέτουμε και το λικέρ.
• Θρυμματίζουμε τα μπισκότα με τα χέρια μας σε σχετικά μικρά κομμάτια. Στο μούλτι προσθέτουμε τα φουντούκια, τα πολτοποιούμε ελαφρώς και τα προσθέτουμε και αυτά στο μείγμα. Ανακατεύουμε πολύ καλά έτσι ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
• Σε μια αποσπώμενη φόρμα 25-26 εκ. τοποθετούμε μια μεμβράνη και στη συνέχεια απλώνουμε το μισό από το μείγμα του μωσαϊκού.
• Στη συνέχεια, ιδανικά με γάντια, πιάνουμε στα χέρια μας όλη την ποσότητα του παγωτού και το ΄πλάθουμε’ έτσι ώστε να το φέρουμε κοντά σε στρογγυλό σχήμα. Το τοποθετούμε πάνω από την πρώτη στρώση του μωσαϊκού και το πιέζουμε με την παλάμη μας για να γίνει επίπεδη η επιφάνειά του. Προσθέτουμε το υπόλοιπο μισό του μωσαϊκού πάνω από το παγωτό, το πατάμε καλά και καλύπτουμε με μια μεμβράνη.
• Μεταφέρουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 2 ώρες και στη συνέχεια ξεφορμάρουμε από την αποσπώμενη φόρμα και αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα. Διατηρούμε στην κατάψυξη.