Το τυρί είναι μια τροφή που δεν «πάει» μόνη της, χρειάζεται παρέα και μάλιστα καλή, γιατί είναι απαιτητικό.
Ακόμα και το πιο ταπεινό και απλό τυρί γίνεται βασιλιάς της γεύσης αν ταιριάξει καλά με κάτι άλλο εξίσου απλό.
Η πρώτη φορά που δοκιμάζει κανείς ένα τυρί είναι σαν το πρώτο ραντεβού, ψάχνει ο ένας να γνωρίσει πραγματικά τον άλλον όπως είναι, χωρίς φτιασιδώματα και περιττές επιπλέον προσθήκες που θα νοθεύσουν την ουσία του παρουσιάζοντας μια άλλη εικόνα. Αυτό που προέχει είναι, να γνωρίσουμε το τυρί στην πρώτη του μορφή, ως αυτούσιο προϊόν χωρίς μαγείρεμα ή άλλη επεξεργασία.
Εδώ λοιπόν υπάρχουν ορισμένα «ταίρια» που είναι, θα λέγαμε, ιδανικά για τα τυριά, ανάλογα με το είδος τους. Ο βασικότερος παρτενέρ είναι το ψωμί. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην αναζητά αυτόματα το ταίρι του ενός στο άλλο. Οι Γάλλοι βέβαια με την τεράστια ποικιλία τυριών αλλά και ψωμιών, έχουν σαφώς το προβάδισμα, μπορούν όμως να μας φωτίσουν κι εμάς μέχρι ενός σημείου. Τις περισσότερες φορές, το ντουέτο γίνεται τρίο…κι ακολουθεί και το κρασί.
Τα καλύτερα είναι τα χειροποίητα ψωμιά μικρής παραγωγής, από φούρνους που εμπιστευόμαστε και επιλέγουμε, ανάλογα με τα γούστα μας. Η αναζήτηση καλού ψωμιού, με καλής ποιότητας πρώτη ύλη και σωστό ψήσιμο, μπορεί να είναι βασικό μέλημα τις μέρες μας. Το ψωμί στον ξυλόφουρνο, το προζυμένιο, το χωριάτικο, το μαύρο, το στρογγυλό καρβέλι, το ελιόψωμο, με σίκαλη, με μαστίχα, κύμινο, καρύδια με σταφίδες ή άλλα δημητριακά, καρπούς ή φρούτα, είναι όλα καλά ταίρια για το τυρί.
Τι ταιριάζει με ποιο :
• Kρακεράκια σερβίρουμε με απαλά κίτρινα τυριά, με cheddar ,με gouda, με κασέρι
• Kριτσίνια με αρωματικά και καπνιστά τυριά: Provolone,Mετσοβόνε, Mανούρα Σίφνου
• Mικρά ψωμάκια ή μπαγκέτες, με γραβιέρες, ώριμες κεφαλογραβιέρες, παλιωμένες παρμεζάνες,comté, gruyère
• Ψωμί με κύμινο με τυριά που έχουν έντονη και ιδιαίτερη γεύση, όπως το κατίκι Δομοκού, τα κατσικίσια τυριά, τα munster και τα langres
• Ελιόψωμο με λιαστή ντομάτα, με πικάντικα τυριά, όπως το cantal, το murol, ή η γραβιέρα Μυτιλήνης ή Τήνου
• Πολύσπορα γερμανικά, με φρέσκα τυριά, όπως το ανθότυρο ή το μανούρι
• Ψωμί polka ή καλό χωριάτικο με όλα τα τυριά, ξεκινώντας από τη φέτα και τα κίτρινα δικά μας, μέχρι τα camembert, τα Roquefort, το κατσικίσιο με πιπέρι, ακόμη και με την Αρμεξιά Άνδρου
• Ψωμί με μπαχαρικά και μέλι με πολύ έντονα γευστικά τυριά, σαν το stilton, το Roquefort, την κοπανιστή, τη γραβιέρα Κάσου και τα ημίσκληρα κατσικίσια
Το βούτυρο :
Το φρέσκο βούτυρο, το τύπου Κερκύρας, το φρέσκο αγελαδινό ευρωπαϊκού τύπου, το μερικώς αλατισμένο, χρησιμοποιείται ανάλογα με τις περιοχές και τα γούστα ως βοηθητικό για να απαλύνει την έντονη γεύση ή να εκτοξεύσει την επίγευση του γάλατος στον ουρανίσκο. Είναι μια ενδιαφέρουσα εμπειρία, καθόλου όμως διαιτητική.
Μπαχαρικά, μαρμελάδες, φρούτα, καρυκεύματα :
Πολλοί ψάχνουν να ενισχύσουν την γεύση με διάφορες μουστάρδες, με κύμινο, κανέλλα, ολόκληρα χρωματιστά πιπέρια, για τα σκληρά τυριά, αγγουράκια, κρεμμυδάκια ή άλλα τουρσί για τα πιο μαλακά. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε στην πιατέλα των τυριών μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια, σκόρδο, σχινόπρασο για τα φρέσκα κατσικίσια, ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα), αποξηραμένα φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα) με τις γραβιέρες, τα Roquefort,τα Camembert. Ακόμη, σταφύλια, μήλα, αχλάδια, φράουλες ,βατόμουρα, αλλά και μαρμελάδες, πικάντικα τσάτνει, ζελέ κυδώνι, μαρμελάδα από πράσινες ντομάτες, σύκα, φρούτα του δάσους…
Μη διστάζετε να κάνετε τους συνδυασμούς που σας φαίνονται λογικοί σε σχέση με τα άλλα τοπικά προϊόντα της περιοχής και την εποχιακή τους παρουσία στο καθημερινό τραπέζι. Για πιο εξεζητημένες καταστάσεις, αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη, ανατρέξτε στα ντουλάπια της κουζίνας σας και στις αγορές σας από τα παζάρια και τα ειδικά μαγαζιά της χώρας μας ή του κόσμου όλου.