Υλικά
5 μελιτζάνες φλάσκες σε φέτες
ελαιόλαδο
λίγο θυμάρι
½ πακέτο κοφτό μακαρονάκι
1 φλιτζ. τριμμένα κίτρινα τυριά (γραβιέρα, κασέρι, κεφαλοτύρι)
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2 κ.σ. βούτυρο
¾ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1 συσκευασία ντομάτα κονκασέ περασμένη από το μούλτι
2 κ.γλ. μίγμα μπαχαρικών για κρέας ή κοτόπουλο
4-5 μπαχάρια
1 κ.γλ. ζάχαρη
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 πιπεριά κέρατο σε ροδέλες
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε το μακαρονάκι πολύ αλ ντέντε και το στραγγίζουμε (το μαγείρεμά του θα ολοκληρωθεί στον φούρνο). Το ανακατεύουμε στη συνέχεια με τα τυριά και ρίχνουμε λίγο πιπέρι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το ρηχό ταψί του φούρνου και απλώνουμε τις μελιτζάνες. Τις αλείφουμε με μπόλικο ελαιόλαδο, τις αλατίζουμε, τις πασπαλίζουμε με θυμάρι και τις ψήνουμε για ½ ώρα, μέχρι να μαλακώσουν (επειδή είναι μπόλικες, ίσως χρειαστούν δύο ταψιά ή δύο φουρνίσματα).
Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε τον κιμά με την πιπεριά, το σκόρδο, το μείγμα μπαχαρικών και το μπαχάρι, μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του.
Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Ρίχνουμε την ντομάτα και τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε τον κιμά για 30′. Στο τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό.
Παίρνουμε τη φόρμα του κέικ με την τρύπα και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια των τοιχωμάτων του τις μελιτζάνες, μέχρι επάνω, στο γείσο, δημιουργώντας μια “φωλιά”.
Γεμίζουμε με το μισό μακαρονάκι.
Απλώνουμε τον κιμά και τελειώνουμε με το υπόλοιπο μακαρονάκι.
Σκεπάζουμε την επιφάνεια με τις μελιτζάνες που περίσσεψαν, θωρακίζοντας το μακαρονάκι και τον κιμά μέσα στη στρώση από μελιτζάνες.
Ψήνουμε στους 180°C για 35′. Αφήνουμε λίγο το φαγητό να γίνει λίγο πιο χλιαρόκαι το ξεφορμάρουμε σε στρογγυλή πιατέλα.