Συστατικά
Για τα κέικ
- 200 γρ. νερό, βραστό
- 170 γρ. κουβερτούρα
- 80 γρ. κακάο
- 1 κ.σ. καφέ, σε σκόνη
- 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 170 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 450 γρ. ζάχαρη καστανή
- 7 αβγά, μεσαία
- 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
- 1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
- 250 γρ. τυρί κρέμα
- 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 αβγό, μεσαίο
- 1 κρόκο, από μεσαίο αβγό
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 20 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- βούτυρο, για τη φόρμα
- κακάο, για τη φόρμα
Για το σερβίρισμα
- 50 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη
- 50 γρ. κουβερτούρα λευκή, λιωμένη
-
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το κέικ
- Σε ένα μπολ βάζουμε το βραστό νερό, την κουβερτούρα ψιλοκομμένη, το κακάο, τον καφέ και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός μέχρι να λιώσουν και ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε για να πέσει η θερμοκρασία του μείγματος. Αφήνουμε στην άκρη.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, την καστανή ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα, σε δυνατή ταχύτητα, για 3-4 λεπτά να αφρατέψει το μείγμα και διαλυθεί η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το μείγμα της σοκολάτας, ένα ένα τα αβγά και χτυπάμε για επιπλέον 3-4 λεπτά.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη σόδα, αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Μεταφέρουμε το μείγμα των στερεών στον κάδο με τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα.
Για τη γέμιση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη, το αβγό, τον κρόκο, τη βανίλια, το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί η ζάχαρη και να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και αφήνουμε στην άκρη.
- Βουτυρώνουμε και κακαώνουμεμε φόρμα κέικ 28 εκ. με τρύπα και απλώνουμε τη μισή γέμιση του κέικ.
- Απλώνουμε από πάνω όλη γέμιση και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα του κέικ.
- Ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με τις λιωμένες κουβερτούρες.