ΥΛΙΚΑ
500 γρ. πατάτες, βρασμένες
110 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
1 ½ κ.σ. κορν φλάουρ
1 κ.σ. κάσιους, ψιλοκομμένα
1 κ.σ. σταφίδες, σουλτανίνα ψιλοκομμένες
1 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
1 ½ κ.γ. κόλιανδρο, τριμμένο
1 κ.γ. τσίλι, σε σκόνη
Αλάτι
Πιπέρι
Ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα:
400 γρ. ντομάτα, ψιλοκομμένη
190 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
30 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
5 γρ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 στικ κανέλας
1 φύλλο δάφνης
1 κ.σ. ζάχαρη, κρυσταλλική
1 κ.γ. κάρδαμο, τριμμένο
1 κ.γ. κύμινο, σε σκόνη
1 κ.γ. κόλιανδρο, τριμμένο
1 κ.γ. τσίλι, σε σκόνη
¼ κ.γ. garam masala
450 ml νερό
50 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης + extra για το σερβίρισμα
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μπολ αδειάζουμε τις βρασμένες πατάτες, τις πολτοποιούμε με ένα πιρούνι κι έπειτα προσθέτουμε μέσα το ανθότυρο, το κορν φλάουρ, τα κάσιους, τις σταφίδες, το τζίντζερ, τον κόλιανδρο, το τσίλι, αλατοπιπερώνουμε κι ανακατεύουμε με τα χέρια φορώντας γάντια μιας χρήσης, μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη.
- Κατόπιν, πλάθουμε σε μπαλάκια βάρους περίπου 35-40 γρ., ενώ παράλληλα τοποθετούμε μία κατσαρόλα με αρκετό ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά και την αφήνουμε να ζεσταθεί.
- Αφού ζεσταθεί, τηγανίζουμε τους κεφτέδες, μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.
- Μόλις είναι έτοιμοι, τους μεταφέρουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί και τους αφήνουμε στην άκρη.
- Για τη σάλτσα: Παράλληλα, τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Όταν ζεσταθεί, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το κάρδαμο, το κύμινο, τη δάφνη, την κανέλα και τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι τα μπαχαρικά να βγάλουν τα αρώματά τους.
- Αμέσως μετά, προσθέτουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι, το τζίντζερ, το τσίλι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμα 2 λεπτά ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα, μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι.
- Στη συνέχεια, αδειάζουμε τις ντομάτες, το νερό, ανακατεύουμε εκ νέου και σιγομαγειρεύουμε για 10-12 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες.
- Όταν είναι έτοιμη, αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει κι έπειτα, την αδειάζουμε σε ένα multi και την πολτοποιούμε, μέχρι να γίνει λεία.
- Ύστερα, τοποθετούμε εκ νέου το ίδιο τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει.
- Αφού λιώσει, προσθέτουμε την σάλτσα, τον κόλιανδρο, το garam masala, τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 2-3 λεπτά.
- Τέλος, αδειάζουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε εκ νέου και μόλις είναι έτοιμη, σερβίρουμε τη σάλτσα με τους πατατοκεφτέδες περιχύνοντας με λίγη ακόμα κρέμα γάλακτος.