#tsoulotip: Προσέχουμε κατά το ψήσιμο το κλείσιμο να εφάπτεται στο ταψί, για να μην ανοίξει το ψωμί κατά το ψήσιμο.
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη:
350 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
160 ml γάλα, πλήρες χλιαρό
50 ml ηλιέλαιο
1 κρόκο αυγού, αραιωμένο σε νερό
2 αυγά (medium)
2 κ.γ. μαγιά, ξερή
1 κ.γ. ζάχαρη, κρυσταλλική
1 πρέζα αλάτι
Παπαρουνόσπορο
Για τη γέμιση:
250 γρ. μετσοβόνε, τριμμένο
150 γρ. λιαστές ντομάτες, κομμένες σε κάθετες φέτες
100 γρ. πεκορίνο, τριμμένο
100 γρ. baby σπανάκι
80 γρ. τυρί κρέμα
20 γρ. φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
1 συσκευασία ζωμό λαχανικών
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Αδειάζουμε σε ένα μπολ το γάλα, τη ζάχαρη, τη μαγιά, ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και αφήνουμε την τελευταία να ενεργοποιηθεί για 5 λεπτά.
- Ύστερα, ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, το ηλιέλαιο, τα αυγά, το μείγμα με τη μαγιά και ζυμώνουμε με τα χέρια μας φορώντας γάντια μιας χρήσης για περίπου 6 λεπτά.
- Μόλις είναι έτοιμο το ζυμάρι, το τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1.5 ώρα.
- Κατόπιν, τοποθετούμε το ζυμάρι στον αλευρωμένο πάγκο εργασίας μας και το ανοίγουμε με έναν πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα διαστάσεων 40Χ30εκ.
- Αμέσως μετά, μεταφέρουμε το ζυμάρι σε ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 40Χ30εκ., στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα και το αφήνουμε στην άκρη.
- Ύστερα, αδειάζουμε σε ένα μπολ το τυρί κρέμα, το ζωμό λαχανικών και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Στη συνέχεια, αλείφουμε την επιφάνεια του ζυμαριού με τυρί κρέμα, απλώνουμε ομοιόμορφα το μετσοβόνε, το πεκορίνο, τη λιαστή ντομάτα, το baby σπανάκι, το βασιλικό και τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό από την μεγάλη πλευρά προς τη μικρή κλείνοντας και τις άκρες προς τα μέσα.
- Έπειτα, αλείφουμε το ζυμάρι με κρόκο αυγού, το χαράσσουμε με ένα ίσιο μαχαίρι, το πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο και το ψήνουμε στους 180°C στον αέρα για περίπου 30 λεπτά.
- Μόλις είναι έτοιμο, αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει ελαφρώς, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.