Συστατικά
Για το σιρόπι
- 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 500 γρ. νερό
- 2 στικ κανέλα
- φλούδες πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
Για τη γέμιση
- 2 μήλα κόκκινα
- 2 μήλα πράσινα
- 1 κ.γ. γαρίφαλο
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
- 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης
- 100 γρ. σταφίδες, μαύρες
Για τη σύνθεση
- 300 γρ. βούτυρο
- 500 γρ. κανταΐφι
Για το σερβίρισμα
- παγωτό
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το σιρόπι
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τις κανέλες, τις φλούδες από το πορτοκάλι και μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά.
- Αφήνουμε να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη γέμιση
- Ξεφλουδίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε κυβάκια 1-2εκ. και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε με γαρίφαλο, κανέλα, τζίντζερ και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τα φιστίκια, τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά.
Για τη σύνθεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το βούτυρο. Αφήνουμε να λιώσει.
- Ξάνουμε πολύ καλά το κανταΐφι και απλώνουμε το μισό σε ένα ταψί 28 εκ.
- Ραντίζουμε με το μισό βούτυρο και απλώνουμε όλη τη γέμιση.
- Καλύπτουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι, ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και ψήνουμε για 2 ½ ώρες. Στη 1 ½ ώρα το αναποδογυρίζουμε προσεκτικά.
- Αφαιρούμε από το φούρνο και ρίχνουμε το κρύο σιρόπι.
- Αφήνουμε μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι και σερβίρουμε με παγωτό.