Αβγόφετες! Τρώγονται όλες τις ωρες της ημέρας , είτε γλυκιές είτε αλμυρές. Είναι ενα φαγάκι παρηγοριάς. Ιδανικές για το Κυριακάτικο πρωινό ότι ώρα ξυπνήστε..
Η συνταγή είναι του Ακη Πετρετζίκη
Υλικά
- 200 γρ. γάλα
- 3 αβγά
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 30 γρ. ζάχαρη καστανή
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 300 γρ. ψωμί για τοστ
- σπορέλαιο, για το τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα
- 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.σ. κανέλα, σε σκόνη
- 2 κ.σ. μέλι
- 50 γρ. καρύδια
- δυόσμο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τις αβγόφετες
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε γάλα, αβγά, αλάτι, μπέικιν πάουντερ, εκχύλισμα βανίλιας, καστανή ζάχαρη, ξύσμα πορτοκάλι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Κόβουμε το ψωμί σε χοντρά και ανομοιόμορφα κομμάτια. Τα ρίχνουμε μέσα στο μείγμα του μπολ και τα μουλιάζουμε ελαφρώς.
- Μεταφέρουμε σε βαθύ τηγάνι με σπορέλαιο και ψήνουμε τις αβγόφετες σε δόσεις για 4-5 λεπτά σε μέτρια φωτιά από όλες τις πλευρές για να πάρουν χρώμα. Όταν είναι έτοιμες τις μεταφέρουμε σε ένα ταψί, στρωμένο με απορροφητικό χαρτί.
Για το σερβίρισμα
- Στο μπολ προσθέτουμε κρυσταλλική ζάχαρη, κανέλα σε σκόνη και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τις αβγόφετες μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε για να πάει παντού η ζάχαρη και η κανέλα. Τις μεταφέρουμε σε ένα πιάτο. Ρίχνουμε από πάνω το μείγμα που έχει περισσέψει στο μπολ. Προσθέτουμε φύλλα δυόσμου.
- Εναλλακτικά, μεταφέρουμε τις αβγόφετες σε ένα πιάτο. Ρίχνουμε μέλι, καρύδια, κανέλα σε σκόνη και δυόσμο.