Όλοι θυμόμαστε τι συνέβη στο προηγούμενο lockdown με τη μαγιά, που εξαφανίστηκε απ’ τα ράφια μέσα σε μια νύχτα κι όλοι έγιναν φουρνάρηδες, εκτός από εκείνους που δεν πρόλαβαν να στοκάρουν φακελάκια. Αυτή τη φορά, μπορεί να μην αντιμετωπίσουμε το ίδιο πρόβλημα. Αλλά κι αν το αντιμετωπίσουμε, δεν χολοσκάμε καθόλου. Αυτές οι 2 συνταγές για αφράτο, πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί δεν χρειάζονται ούτε μαγιά ούτε μπέικιν πάουντερ – μόνο αυγά, σόδα και γάλα.
Ψωμί φόρμας με αυγά
Τι χρειαζόμαστε
- 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι
- Το ασπράδι από 8 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- Χλιαρό νερό
Τι κάνουμε
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώνουμε λαδόκολλα σε μια φόρμα για κέικ και την αφήνουμε στην άκρη.
Σ’ ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι, τα ξηρά υλικά μας. Σ’ ένα δεύτερο μπολ, χτυπάμε καλά τα ασπράδια ώσπου να έχουμε μια αφράτη μαρέγκα. Ρίχνουμε τα ξηρά υλικά μας στη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά γυρνώντας το μείγμα από τη βάση του με ένα κουτάλι ή μια σπάτουλα (η μαρέγκα πρέπει να διατηρήσει όσο είναι δυνατόν τις φυσαλίδες της) ώσπου να ενσωματωθεί όλο το αλεύρι.
Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα, ψήνουμε για 35-40 λεπτά (χωρίς να ανοίξουμε τον φούρνο για τα πρώτα 25 λεπτά) και το ψωμί μας είναι έτοιμο.
Τι χρειαζόμαστε
- 250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης
- 2 κουταλιές του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλιά του γλυκού μεγειρική σόδα
- 400 ml γάλα πλήρες
- Χυμό από 1 λεμόνι
Τι κάνουμε
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Στο ταψάκι μας, στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα.
Σ’ ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη σόδα (αν θέλετε βάζετε και λίγο ξερό δεντρολίβανο ή θυμάρι). Σ’ ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε το γάλα και τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε να αλληλεπιδράσουν για 1 λεπτό, ώστε το γάλα να γίνει ξινόγαλο. Ρίχνουμε σιγά σιγά το ξινόγαλο στο μπολ με τα ξηρά υλικά και ανακατεύουμε ώσπου να έχουμε μια ζύμη.
Με τη ζύμη μας, φτιάχνουμε μια μπάλα, την βάζουμε στο ταψάκι και χαράζουμε επάνω ένα «Χ». Ψήνουμε για 40 λεπτά και το ψωμί μας είναι έτοιμο.
Καλή επιτυχία!