#tsoulotip: Όσο περισσότερο χτυπάμε τη ζύμη, τόσο καλύτερη θα γίνει. Αυτό είναι το μυστικό στους κουραμπιέδες.
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
300 γρ. φρέσκο βούτυρο
120 γρ. αμύγδαλα, φιλέ
110 γρ. ζάχαρη άχνη + extra για το πασπάλισμα
20 ml κονιάκ
½ κ.γ. baking powder
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1/2 κ.γ. μαστίχα, θρυμματισμένη
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Για τα αμύγδαλα: Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Μόλις κάψει, προσθέτουμε σε δόσεις τα αμύγδαλα ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρουν ωραίο σκούρο χρώμα. Μόλις είναι έτοιμα, τα αποσύρουμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Για τους κουραμπιέδες: Προσαρμόζουμε το φτερό στο μίξερ και χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 20 λεπτά.
- Έπειτα, ρίχνουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το κονιάκ και συνεχίζουμε το χτύπημα σε πιο χαμηλή ταχύτητα για 10 λεπτά.
- Κατόπιν, ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε μέσα το baking powder, τη μαστίχα και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Στη συνέχεια, ρίχνουμε το μείγμα με το αλεύρι σταδιακά με ένα κουτάλι μέσα στον κάδο του μίξερ και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα. Αν το μίξερ μας «ζορίζεται», συνεχίζουμε χειροκίνητα με τη βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας.
- Με τη βοήθεια μιας ζυγαριάς, ζυγίζουμε το μείγμα σε μερίδες των 30-35 γρ., πλάθουμε στρογγυλούς κουραμπιέδες σε μπουκίτσες και τους πιέζουμε με το δάχτυλό μας ελαφρώς στην κορυφή, ώστε να γίνουν πιο πλακέ.
- Ύστερα, τοποθετούμε τους κουραμπιέδες σε ένα ταψί, όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα, και τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για περίπου 17 λεπτά, ανάλογα και με το μέγεθος που τους πλάσαμε.
- Μόλις είναι έτοιμοι, αφαιρούμε τους κουραμπιέδες από το φούρνο και τους αφήνουμε να κρυώσουν πάρα πολύ καλά.
- Αφού κρυώσουν, τους ρίχνουμε σε ένα ταψί γεμάτο άχνη, τους γυρνάμε για να καλυφθούν καλά και τους μεταφέρουμε σε μία πιατέλα όπου τους σερβίρουμε σε πυραμίδα πασπαλίζοντας κάθε σειρά που βάζουμε με επιπλέον άχνη.