Γιορτινή κολοκύθα γεμιστή στο φούρνο

Η μαλακή σάρκα της τρώγεται μαζί με το ρύζι και στο στόμα σκάνε αρώματα και υφές μοναδικές

169
Φωτογραφία: https://www.argiro.gr/

Υλικά Συνταγής

  • 1 κολοκύθα κόκκινη γύρω στα 3 κιλά ολόκληρη
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 2 φέτες μπέικον χωρίς γλουτένη
  • 200 γραμ. συκωτάκια κοτόπουλου
  • 2 χωριάτικα λουκάνικα
  • 15 προβρασμένα κάστανα
  • 150 γραμ. φιστίκια Αιγίνης ψίχα ωμή
  • 150 γραμ. κράνμπερις
  • ξύσμα από 1/4 πορτοκαλιού
  • 400 γραμ. ρύζι μπασμάτι
  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών ή κότας ζεστό
  • 150 γραμ. κεφαλοτύρι σε κυβάκια
  • 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
  • 3 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε την κολοκύθα γεμιστή στο φούρνο, αφαιρούμε πρώτα με κοφτερό μαχαίρι το καπάκι από την επιφάνεια της κολοκύθας γύρω από το κοτσάνι. Αφαιρούμε τους σπόρους και τις ίνες από το εσωτερικό της κολοκύθας. Αλείφουμε το εσωτερικό της με μαλακό βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε τα τοιχώματα της.

Αφαιρούμε τις μεμβράνες από τα συκωτάκια και τα ψιλοκόβουμε. Αφαιρούμε το περίβλημα από το λουκάνικο και το ψιλοκόβουμε.

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σπασμένο σκόρδο και τα ψιλοκομμένα συκωτάκια. Αφήνουμε να ψηθούν για λίγα λεπτά και να αλλάξουν χρώμα. Προσθέτουμε το μπέικον ψιλοκομμένο και το λουκάνικο κι αφήνουμε να ψηθούν για λίγα λεπτά.

Προσθέτουμε το ρύζι και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά τελείως. Προσθέτουμε τον ζωμό, χαμηλώνουμε την φωτιά σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 10′. Τότε προσθέτουμε τα κάστανα, τα κράνμπερις τα φιστίκια το ξύσμα και το κεφαλοτύρι. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε θυμάρι και σχοινόπρασο.

Γεμίζουμε την κολοκύθα. Σκεπάζουμε με το καπάκι της, πιέζοντας να κλείσει η κολοκύθα. Τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο την βάση και τα πλαϊνά της. Την βάζουμε σε ταψί. Ρίχνουμε στο ταψί 2 εκ. βραστό νερό. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για περίπου 2 ώρες.

Κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες όπως το καρπούζι και βάζουμε ολόκληρη την φέτα με το ρύζι στο πιάτο. Γαρνίρουμε με σάλτσα ντομάτας και λίγη σάλτσα γιαούρτι.

Μυστικά για τέλεια κολοκύθα γεμιστή

Εύκολα και γρήγορα η κολοκύθα μπορεί να γίνει το νόστιμο σκεύος που θα μαγειρέψετε οτιδήποτε θέλετε. Από ρύζι λαχανικά μέχρι και κρέας!  Σφραγίζει μέσα όλη την νοστιμιά των υλικών που θα βάλετε σαν γέμιση. Ταυτόχρονα, ψήνεται και η κολοκύθα και όλο μαζί είναι ένα εντυπωσιακό και πεντανόστιμο αποτέλεσμα ιδανικό για γιορτινά τραπέζια.

-Επιλέξτε μια κολοκύθα με έντονο χρώμα χωρίς χτυπήματα. Χτυπήστε με το χέρι και ο ήχος που βγαίνει πρέπει να είναι βαρύς και βαθύς. Δείγμα ότι η κολοκύθα είναι γεμάτη με σάρκα.

-Με μαχαίρι ανοίξτε φέτα στο κοτσάνι ώστε να μπορέσετε να την αδειάσετε.

-Με ένα κουτάλι ξύστε γύρω γύρω το εσωτερικό της ώστε να αφαιρέσετε όλους τους σπόρους και τις ίνες.

-Φυλάξετε τους σπόρους και ψήστε τους με αλάτι για ένα υγιεινό και ξεχωριστό σνακ.

-Βάλτε μέσα τη γέμιση που θέλετε: Ρύζι πιλάφι, πλιγούρι με λαχανικά, κομματάκια κρέας με λαχανικά (το κρέας μπορείτε να το σοτάρετε πριν, για έξτρα νοστιμιά μαζί με κρεμμύδια φέτες και να το σβήστε με λίγο κρασί). Εναλλακτικά βάλτε μέσα τυριά και κομματάκια κοτόπουλο ή χοιρινό με λαχανικά ή κομματάκια πατάτας κάτι σαν κλέφτικο δηλαδή και γενικά βάλτε ό,τι γέμιση σας αρέσει.

-Σφραγίστε με τη φέτα κολοκύθα-καπάκι, το άνοιγμα της.

-Βάλτε την κολοκύθα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα ώστε μετά το ψήσιμο να μη χρειαστεί να τρίβετε το σκεύος.

-Αυτό που θα προσέξετε είναι να μην βάλετε πολλά υγρά στην γέμιση γιατί και η σάρκα της κολοκύθας θα κατεβάσει υγρά.

-Ψήστε την ολόκληρη γεμιστή κολοκύθα για περίπου 1,5 με 2 ώρες ανάλογα με το μέγεθός της.

-Μετά το ψήσιμο κόψτε σε φέτες και σερβίρετε μαζί με γέμιση.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις