Χριστουγεννιάτικος κορμός με σοκολάτα

Δείτε πώς θα τον φτιάξετε!

98

Συστατικά

Για το παντεσπάνι

  • 3 ασπράδια
  • 3 κρόκους
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 140 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, ψιλοκομμένη

Για την γκανάζ

  • 600 γρ. κουβερτούρα
  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, σε θερμοκρασία δωματίου

Για τον κορμό

  • 30 γρ. κονιάκ
  • ζάχαρη άχνη
  • κεράσια, kirsch
  • φυσαλίδες

Μέθοδος Εκτέλεσης

Βάλτε στο 20:23 για να δείτε πως να φτιάχνετε Χριστουγεννιάτικος κορμός με σοκολάτα.

Για το παντεσπάνι

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στον αέρα.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ με το σύρμα σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε το αλάτι και τα 30 γρ. ζάχαρη. Αυξάνουμε ταχύτητα μέχρι να σφίξει η μαρέγκα.
  • Χτυπάμε τους κρόκους με τα 50 γρ. ζάχαρη στο μίξερ με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν πολύ και να ασπρίσουν (8-10 λεπτά)
  • Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπε μαρί και αφού κρυώσει λίγο και φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου την ενσωματώνουμε στο μείγμα των κρόκων με τη βοήθεια μιας μαρίζ.
  • Ενσωματώνουμε και τη μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων.
  • Θυσιάζουμε το 1/4 από αυτή για να αφρατέψει το μείγμα ανακατεύοντας τη γρήγορα με μια μαρίζ και μετά σιγά σιγά προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά.
  • Απλώνουμε το μείγμα σε ταψάκι φούρνου 30 x 40 εκ., που έχουμε στρώσει μία λαδόκολλα. Είναι σημαντικό να βουτυρώσουμε και να πασπαλίσουμε με κακάο τη λαδόκολλα, γιατί αλλιώς μπορεί να κολλήσει το μείγμα επάνω της.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 15-17 λεπτά.
  • Αφήνουμε να κρυώσει σκεπάζοντάς το με μία πετσέτα για 2-3 ώρες μέχρι να μαλακώσει.

Για την γκανάζ

  • Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε την κρέμα και αφήνουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να πάρει μια βράση.
  • Κόβουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Με το που πάρει βράση η κρέμα μας αφαιρούμε από τη φωτιά και την ρίχνουμε στο μπολ με τη σοκολάτα.
  • Αφήνουμε για ένα λεπτό μέχρι να πάρει θερμοκρασία η σοκολάτα και ανακατεύουμε με μία μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε μια λεία γκανάζ.
  • Απλώνουμε σε ένα ταψί 30 x 40 εκ. και με την βοήθεια μίας μαρίζ ανακατεύουμε την γκανάζ ώστε να μπορέσει να κρυώσει (15-20 λεπτά).

Για τον κορμό

  • Στήνουμε μια καθαρή λαδόκολλα πάνω στον πάγκο εργασίας μας.
  • Αφαιρούμε το παντεσπάνι από τη λαδόκολλα και το αναποδογυρίζουμε πάνω στην καινούρια λαδόκολλα.
  • Με τη βοήθεια ενός πινέλου ραντίζουμε με το κονιάκ το παντεσπάνι μας.
  • Απλώνουμε από πάνω με μια μαρίζ τα 2/3 από τη γκανάζ μας. Κρατάμε λίγη γκανάζ στο μπολ για να διακοσμήσουμε το ρολό μας στο τέλος.
  • Τυλίγουμε το παντεσπάνι από την μεγάλη πλευρά που είναι κοντά μας στον πάγκο μέχρι το τελείωμά του στην απέναντι πλευρά και το τοποθετούμε πάνω σε μία σχάρα.
  • Απλώνουμε την υπόλοιπη γκανάζ πάνω στο ρολό(κορμό) που έχει σχηματιστεί.
  • Διακοσμούμε με τα κερασάκια, τις φυσαλίδες και αφήνουμε να σφίξει στο ψυγείο για 2 ώρες.
  • Αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει για 2 περίπου ώρες.
  • Τέλος, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις