Συστατικά
Για το σιρόπι
- 300 γρ. νερό
- 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- φλούδες λεμονιού, από 1 λεμόνι
Για τη βάση
- 10 φέτες τσουρέκι
- 1 κ.σ. βούτυρο
Για την κρέμα
- 1 λίτρο γάλα
- 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 6 κρόκους, από μεσαία αβγά
- 100 γρ. κορν φλάουρ
- 1/4 κ.γ. μαστίχα
- 1/2 κ.γ. μαχλέπι
- 1/2 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 100 γρ. βούτυρο, παγωμένο
Για τη σύνθεση
- 400 γρ. σαντιγί
- 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το σιρόπι
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τις φλούδες από το λεμόνι και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Μόλις λιώσει η ζάχαρη αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη βάση
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε 1 κ.γ. βούτυρο.
- Βάζουμε τις μισές φέτες από το τσουρέκι και ψήνουμε για 1 λεπτό και από τις δύο πλευρές να πάρουν χρώμα.
- Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τις υπόλοιπες φέτες.
- Απλώνουμε το τσουρέκι σε ταψί 25×32 εκ. φροντίζοντας να καλύψουμε όλα τα κενά από τη βάση του ταψιού μας.
- Περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι, αφαιρούμε τις φλούδες από το λεμόνι και αφήνουμε στην άκρη να απορροφηθεί.
Για την κρέμα πατισερί
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
- Βάζουμε τα 900 γρ. από το γάλα, τη μισή ζάχαρη και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Προσοχή, δεν ανακατεύουμε.
- Σε ένα γουδί βάζουμε 1 κ.σ. από τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το μαχλέπι και τον κακουλέ και χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με το γάλα και προσθέτουμε και τη βανίλια.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους, την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός για να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε.
- Μόλις πάρει βράση το μείγμα στην κατσαρόλα μεταφέρουμε πολύ αργά στο μπολ με τους κρόκους ανακατεύοντας συνέχεια. Βάζουμε όλο το μείγμα στη κατσαρόλα και βάζουμε πάλι στη φωτιά.
- Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να δέσει η κρέμα μας. Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
- Απλώνουμε πάνω από το τσουρέκι και καλύπτουμε με μεμβράνη. Βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες να κρυώσει και να σφίξει το γλυκό.
- Απλώνουμε τη σαντιγί με ένα κουτάλι και με ένα πιρούνι κάνουμε γραμμές πάνω στη σαντιγί μας.
- Πασπαλίζουμε με τα φιστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε.