Η διάσημη Αμερικανίδα μαγείρισσα και παρουσιάστρια Ina Garten, γνωστή και ως «Barefoot Contessa» έχει εφεύρει αυτή την συνταγή για κέικ λεμόνι η οποία θεωρείται από πάρα πολλούς η καλύτερη που κυκλοφορεί.
Αν σας αρέσει η έντονη γεύση λεμονιού και προτιμάτε τα ζουμερά κέικ δοκιμάστε την οπωσδήποτε.
Υλικά:
1 & 1/2 κούπα αλεύρι
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. αλάτι
1 κούπα γιαούρτι
1 κούπα & 1/3 κούπας ζάχαρη (ξεχωριστά)
3 μεγάλα αυγά
2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού (ξύσμα από 2 λεμόνια)
1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1/2 κούπα λάδι (κάποιο με ουδέτερη γεύση)
1/3 κούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
Για το γλάσο:
1 κούπα ζάχαρη άχνη
2 κ.σ. φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Λαδώστε ένα μακρόστενο ταψάκι και καλύψτε την βάση του με χαρτί ψησίματος. Λαδώστε και αλευρώστε και το χαρτί.
Ανακατέψτε: αλεύρι, μπέικιν πάουντερ και αλάτι σε ένα μπολ. Σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε ελαφρά το γιαούρτι, τη 1 κούπα ζάχαρη, τα αυγά, το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια.
Χτυπώντας αργά με το σύρμα ανακατέψτε τα ξηρά με τα υγρά υλικά.
Με μια σπάτουλα σιλικόνης ενσωματώστε και το λάδι στο μείγμα.
Ρίξτε το μείγμα στο ταψί και ψήστε για περίπου 50 λεπτά (ή έως ότου μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή από το κέντρο του κέικ όταν το τρυπάτε).
Εν τω μεταξύ, σε μια μικρή κατσαρόλα ζεστάνετε το 1/3 της κούπας χυμό λεμονιού και το υπόλοιπο 1/3 της κούπας ζάχαρη μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί και το μείγμα να είναι διάφανο. Αφήστε το στην άκρη.
Όταν το κέικ είναι έτοιμο, αφήστε το να κρυώσει στο ταψί για 10 λεπτά. Τοποθετήστε το κέικ σε μια σχάρα με χαρτί ψησίματος από κάτω και ενώ είναι ακόμα ζεστό, περιχύστε με το μείγμα ζάχαρης-λεμονιού πάνω από το κέικ και αφήστε το να το απορροφήσει και να κρυώσει.
Για το γλάσο συνδυάστε τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και περιχύστε το κέικ.