Σεράνο: Η συνταγή για την πιο κλασική σοκολατένια τούρτα

Δείτε πώς θα τη φτιάξετε!

168
https://www.giorgostsoulis.com/

#tsoulotip: 1. Μπορούμε να πάρουμε και έτοιμα παντεσπάνια. 2. Φροντίζουμε να ρίξουμε αργά το σιρόπι, ώστε να μη γίνει καραμέλα.

ΥΛΙΚΑ

Για το παντεσπάνι:

130 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

120 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ. κοσκινισμένο

40 γρ. κακάο, κοσκινισμένο

5 αυγά, medium

 

Για την κρέμα:

600 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης, παγωμένη

250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, λιωμένη

 

Για τη μαρέγκα:

150 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

30 ml νερό

3 ασπράδια, από medium αυγά

1 πρέζα αλάτι

 

Για το σιρόπι:

280 ml νερό

220 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

70 ml κονιάκ

 

Για το σερβίρισμα:

Κερασάκια μαρασκίνο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για το παντεσπάνι: Στον κάδο του μίξερ αδειάζουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και να γίνει σαν κρέμα. Ύστερα, προσθέτουμε το αλεύρι, το κακάο και να ανακατεύουμε καλά με μία μαρίζ (πλαστική σπάτουλα).
  2. Ύστερα, στρώνουμε με λαδόκολλα τον πάτο μίας στρογγυλής φόρμας για κέικ με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 24εκ., την αλευροβουτυρώνουμε και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Έπειτα, ψήνουμε το παραπάνω μείγμα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 25-30 λεπτά. Μόλις ψηθεί, αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει τελείως εκτός φούρνου.
  3. Για το σιρόπι: Αδειάζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Αμέσως μετά, αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, προσθέτουμε το κονιάκ, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως.
  4. Για τη μαρέγκα: Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε μέσα το νερό, τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να φτάσουν τους 110°C. Μόλις φτάσουν, αδειάζουμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ με λίγο αλάτι και τα χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να γίνουν μία σφιχτή μαρέγκα.
  5. Μόλις το παραπάνω σιρόπι πιάσει τους 125°C, το αφαιρούμε από το φωτιά, το ρίχνουμε πάρα πολύ σιγά σαν κορδόνι στη μαρέγκα χτυπώντας ταυτόχρονα και συνεχίζουμε το χτύπημα για 8 λεπτά ακόμα, μέχρι να προκύψει μία σφιχτή μαρέγκα. Μόλις προκύψει, αφαιρούμε τη μαρέγκα και την αφήνουμε στην άκρη.
  6. Για την κρέμα: Αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ τα 500 ml κρέμα γάλακτος και την χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να γίνει μία πηχτή σαντιγί.
  7. Στη συνέχεια, αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τη λιωμένη σοκολάτα, τα 100 ml κρέμα γάλακτος που έχουν απομείνει και τα ανακατεύουμε με μία μαρίζ, μέχρι να γίνει ένα το μείγμα.
  8. Κατόπιν, ρίχνουμε σιγά σιγά τη σαντιγί στο μπολ με τη σοκολάτα ανακατεύοντας με κυκλικές κινήσεις. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέτουμε τη μαρέγκα σε δόσεις ανακατεύοντας ξανά με απαλές κυκλικές κινήσεις προσέχοντας να μη χάσει το μείγμα τον αέρα του. Μόλις είναι έτοιμο το μεταφέρουμε για 20 λεπτά στο ψυγείο.
  9. Σύνθεση: Αφαιρούμε προσεκτικά το παντεσπάνι από τη φόρμα, το κόβουμε σε 3 επίπεδα, ισόπαχα, στρογγυλά κομμάτια και σιροπιάζουμε καλά το καθένα με ένα πινέλο.
  10. Ύστερα, αφαιρούμε την κρέμα από το ψυγείο, τοποθετούμε ένα παντεσπάνι σε ένα μεγάλο πιάτο, απλώνουμε ομοιόμορφα λίγη κρέμα πάνω του και καλύπτουμε με το δεύτερο παντεσπάνι.
  11. Έπειτα, απλώνουμε ομοιόμορφα λίγη κρέμα ακόμα από πάνω, τοποθετούμε το τρίτο παντεσπάνι ακριβώς από πάνω και αλείφουμε το πάνω και το πλαϊνό μέρος με την κρέμα.
  12. Τέλος, μεταφέρουμε την κρέμα που έχει περισσέψει σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής, στολίζουμε την τούρτα, τοποθετούμε κερασάκια μαρασκίνο ομοιόμορφα και μεταφέρουμε την τούρτα για 1 ώρα και 30 λεπτά στο ψυγείο. Κατόπιν, αφαιρούμε την τούρτα από το ψυγείο, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις