Πίτσα με προσούτο, ρόκα και παρμεζάνα

Δείτε τη συνταγή!

138
Φωτογραφία: unsplash

Οσυνδυασμός της λιωμένης μοτσαρέλας με τα ζουμερά ντοματίνια, το αλμυρούτσικο προσούτο και τη φρέσκια, πιπεράτη ρόκα είναι κλασικός. Η σάλτσα ντομάτας, σπιτική και μυρωδάτη. Όσο για τη ζύμη, που βγαίνει από το φούρνο αφράτη, με ωραία, τραγανή κρούστα, θέλει μεν το χρόνο της (χρειάζεται να ξεκουραστεί για πέντε ώρες σε σύνολο), αλλά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω για την αναμονή. Λίγες φλοίδες παρμεζάνας και μερικές σταγόνες έξτρα παρθένο ελαιόλαδο λίγο πριν το σερβίρισμα κάνουν αυτή την πίτσα με το γνήσιο ιταλικό χρώμα ακόμη πιο απολαυστική. Όταν είναι χειροποίητη, έχει τη δική της χάρη…

Υλικά

  • Για τη ζύμη:
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 ml χλιαρό νερό
  • 13 γρ. νωπή μαγιά ή 7 γρ. ξερή
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Για τη σάλτσα ντομάτας:
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 250 γρ. τριμμένη ντομάτα ή ντομάτα κονκασέ
  • ½ κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • ½ κ.γ. ρίγανη
  • 2 κλαράκια θυμάρι φρέσκο (τα φύλλα)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • Για το γαρνίρισμα:
  • 200 γρ. μοτσαρέλα φρέσκια
  • 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 8 φέτες προσούτο
  • 1 ματσάκι ρόκα
  • 30 γρ. παρμεζάνα σε φλοίδες

Εκτέλεση

  1. Για να φτιάξουμε τη ζύμη, διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό, την ανακατεύουμε με την ζάχαρη και την αφήνουμε 5 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί.
  2. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε. Δημιουργούμε μια λακούβα, ρίχνουμε το νερό με την μαγιά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
  3. Ρίχνουμε το λάδι και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Αν δούμε ότι κολλάει λίγο στα χέρια προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Το ζυμάρι είναι έτοιμο όταν δούμε ότι ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.
  4. Αφήνουμε το ζυμάρι για περίπου 1 ώρα να ξεκουραστεί, σκεπασμένο με μια πετσέτα. Ύστερα το ζυμώνουμε για άλλα 2-3 λεπτά, το βάζουμε σε ένα μπολ το οποίο το έχουμε λαδώσει ελαφρά, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε για περίπου 4 ώρες.
  5. Χωρίζουμε το ζυμάρι στα δύο και το ανοίγουμε με έναν πλάστη στην αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας.
  6. Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το σκόρδο με λίγο ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμη.
  7. Ρίχνουμε την ντομάτα, φρέσκια ή κονκασέ, τη ζάχαρη, το θυμάρι, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη σάλτσα στη φωτιά μέχρι να πιει τα ζουμιά της, γύρω στα 15 λεπτά.
  8. Αφού κρυώσει λίγο, την απλώνουμε με ένα κουτάλι στη ζύμη, την οποία έχουμε τοποθετήσει σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Προσθέτουμε τη μοτσαρέλα κομμένη σε ροδέλες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C στις αντιστάσεις, στην μεσαία σχάρα, για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να λιώσει το τυρί.
  9. Βγάζουμε την πίτσα από τον φούρνο, απλώνουμε τις φέτες του προσούτο, και προσθέτουμε από πάνω τη ρόκα, πασπαλίζουμε με τις φλοίδες παρμεζάνας, τη ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις