Η πίτσα αποτελείται από μερικά απλά, αλλά πολύ νόστιμα υλικά: μια μαλακή, αλλά καλοψημένη ζύμη, μια μυρωδάτη γλυκιά σάλτσα, τυρί που ξεχειλίζει και μια πληθώρα επιλογών για γεύσεις που θέλουμε να προσθέσουμε. Τα γνωστά σε όλους μας τόπινγκ.
Και ενώ ένα κομμάτι φρέσκια πίτσα μπορεί να μας στείλει στα ουράνια, την ίδια στιγμή η εικόνα που αντικρίζουμε την επόμενη μέρα στο ψυγείο ή και εκτός, είναι συνήθως αποκαρδιωτική.
Τι κάνουμε με την πίτσα που έχει περισσέψει
Όπως μας προτείνει η Σάρα Τέιν, συντάκτης και συγγραφέας βιβλίων συνταγών μαγειρικής, το αλουμινόχαρτο είναι ο βασικός μας σύμμαχος.
«Τυλίγω πάντα την πίτσα που έχει απομείνει σε αλουμινόχαρτο, καθώς το κουτί καταλαμβάνει πολύ χώρο στο ψυγείο. Συνήθως ξετυλίγω ελαφρά το αλουμινόχαρτο γύρω από την πίτσα και στην συνέχεια την ζεσταίνω στον φούρνο. Είναι ο ιδανικός τρόπος αφού δεν λερώνω κανένα σκεύος, εξοικονομώντας παράλληλα χρόνο στο καθάρισμα».
Την ζεσταίνουμε στο φούρνο
Ο φούρνος λειτουργεί καλύτερα γιατί επιτρέπει στην πίτσα να ζεσταθεί σταδιακά.
Όπως εξηγεί η Γκέιμπ Μπάρκερ, ιδιοκτήτρια της πιτσαρίας Pizzeria Mercato, στην πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας, η οποία παρακευάζει αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα, «επειδή ένας φούρνος στο σπίτι θερμαίνεται από κάτω και από πάνω, ζεσταίνει αργά και σταθερά την πίτσα από μέσα προς τα έξω» Επισημαίνει μάλιστα ότι, «εάν η ζύμη της πίτσας μας έχει αλεύρι για ψωμί, τείνει να γίνει σαν λάστιχο όταν είναι κρύα, αλλά ο φούρνος βοηθάει με ήπιο τρόπο να μαλακώσει το άμυλο, το οποίο συμβάλλει στην ποιότητα και το είδος της πίτσας».
Συμβουλές για να ζεστάνουμε σωστά την πίτσα στο φούρνο
1- Προθερμαίνουμε τον φούρνο
Βάζουμε τον φούρνο στους 260 βαθμούς ή αλλιώς στην μέγιστη δυνατή θερμοκρασία. Βάζουμε μέσα ένα ταψί.
2- Τοποθετούμε την πίτσα
Μόλις ο φούρνος μας έχει ζεσταθεί καλά, τοποθετούμε την πίτσα στο ταψί και ψήνουμε για 3 με 4 λεπτά, έως ότου η ζύμη γίνει τραγανή και το τυρί έχει λιώσει.
3- Απολαμβάνουμε ως έχει η προσθέτωντας κάποια υλικά
Για περισσότερη γεύση η Κάρολιν Σιφ, ζαχαροπλάστης στο εστιατόριο Gage & Tollner, της Νέας Υόρκης και σεφ στον ιστότοπο υγειινών συνταγών μαγειρικής, Slow Up, προσθέτει φρέσκο βασιλικό, μπούκοβο και τρίβει παρμεζάνα μόλις βγει η πίτσα από τον φούρνο.
Σε φριτέζα αέρος
Δεδομένου ότι είναι ουσιαστικά ένας μίνι φούρνος, ζεσταίνει επίσης αργά και σταθερά την πίτσα Οι φριτέζες αέρος χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να προθερμανθούν από έναν παραδοσιακό φούρνο, αλλά είναι επίσης μικρότερες, οπότε είναι ιδανική επιλογή αν θέλουμε να ζεστάνουμε μόνο ένα ή δύο κομμάτια.
Ρυθμίζουμε τη φριτέζα στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 3 έως 4 λεπτά.
Στο τηγάνι
Το αντικολλητικό τηγάνι είναι μια άλλη καλή εναλλακτική λύση. Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 2 με 3 λεπτά.
Στην συνέχεια προσθέτουμε 1/2 κ.γ νερό και σκεπάζουμε με το καπάκι για να μαλακώσει – λιώσει το τυρί.
Το νερό μετατρέπεται σε ατμό βοηθώντας όχι μόνο να λιώσει το τυρί αλλά και να κάνει την πίτσα στο σύνολο της και πάλι λαχταριστή.
Ποτέ στο φούρνο μικροκυμάτων
Αυτή είναι η άποψη της Κάρολιν Σιφ. «Δεν έχω κάτι εναντίον των φούρνων μικροκυμάτων αλλά δεν βοηθάει στην ανάδειξη της ζύμης. Το αντίθετο μάλιστα. Η ζύμη θα γίνει λάστιχο».
Αν δεν υπάρχει φούρνος, ή τηγάνι και είναι η μόνη λύση, τότε την ζεσταίνουμε για 20 δευτερόλεπτα διακοπτόμενα, ούτως ώστε να μην γίνει η πίτσα μας «Κέντρο Ελαστικών».
Εν κατακλείδι
Η αγαπημένη μας πίτσα «επανέρχεται στην ζωή» είτε στο φούρνο είτε στο τηγάνι. Αν πρέπει να την βάλουμε στα μικροκύματα, λίγο χρόνο και πάντα με διαλείμματα.
Πηγή: Insider.com