Η πιο νόστιμη αλμυρή καροτόπιτα που έχετε δοκιμάσει

Δείτε πώς θα τη φτιάξετε!

82
Φωτογραφία: https://www.giorgostsoulis.com/

Η συνταγή του Γιώργου Τσούλη!

 

#tsoulotip: Με την ίδια γέμιση μπορείτε να κάνετε και τάρτα.

ΥΛΙΚΑ

Για την πίτα:

1 πακέτο χωριάτικο φύλλο

100 γρ. σουσάμι λευκό

Ελαιόλαδο

Για τη γέμιση:

1 κιλό καρότα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες

2 κρεμμύδια λευκά, ψιλοκομμένα

60 γρ. βούτυρο

150 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης

1 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος

500 ml ζωμό λαχανικών

Αλάτι

Πιπέρι

Ελαιόλαδο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε το βούτυρο, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ώστε να καραμελώσει.
  2. Ύστερα, προσθέτουμε τα καρότα, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά ακόμα.
  3. Κατόπιν, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, το ζωμό λαχανικών, το μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε ελαφρώς και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το καρότο και να τραβήξει τα υγρά.
  4. Στη συνέχεια, λαδώνουμε ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 29εκ. και το καλύπτουμε με ένα φύλλο, το οποίο λαδώνουμε επίσης.
  5. Ακριβώς από πάνω, τοποθετούμε ένα ακόμα φύλλο δημιουργώντας έναν σταυρό, το λαδώνουμε και σκεπάζουμε με 4 ακόμα λαδωμένα φύλλα, τοποθετώντας τα με τον ίδιο τρόπο.
  6. Κατόπιν, απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στα φύλλα το μείγμα με τα καρότα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 6 φύλλα λαδωμένα τοποθετώντας τα κι αυτά σε σχήμα σταυρού. Αν δούμε πως προεξέχουν, κόβουμε λίγο τις άκρες κι έπειτα, τις τυλίγουμε προς τα μέσα.
  7. Τέλος, χαράζουμε την πίτα σε 8 τρίγωνα κομμάτια, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 40-45 λεπτά.
  8. Μόλις είναι έτοιμη, αφήνουμε την πίτα να κρυώσει για 10 λεπτά, την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις