Συστατικά
Για τη ζύμη
- 1 κ.σ. μαγιά ξηρή
- 300 γρ. νερό, χλιαρό
- 1 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί
- 550 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- αλάτι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλεύρι γ.ο.χ., για τη ζύμη
Για τη γέμιση
- 400 γρ. σπανάκι, φρέσκο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 ματσάκια μάραθο
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ.γ. κόλιανδρο, σε σπόρους
- 1 κ.γ. μαραθόσπορο
- ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 80 γρ. ελαιόλαδο, για το ψήσιμο
Για το σερβίρισμα
- μέλι
- σουσάμι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη ζύμη
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαγιά, το νερό και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
- Προσθέτουμε το ξίδι, το αλεύρι, αλάτι, το ελαιόλαδο και χτυπάμε με τον γάντζο για 5-6 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε περίπου 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.
Για τη γέμιση
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε το σπανάκι, τον μάραθο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε 4-5 λεπτά για να μαραθούν. Αφήνουμε στην άκρη, σε μπολ, να κρυώσουν.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε τον κόλιανδρο και τον μαραθόσπορο. Σοτάρουμε 1-2 λεπτά και μεταφέρουμε σε ένα γουδί. Τα σπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη και βάζουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.
- Προσθέτουμε το ξύσμα από το λεμόνι και ανακατεύουμε.
Για τη σύνθεση
- Κόβουμε τη ζύμη σε 10 κομμάτια. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με τη βοήθεια αλευριού σε λεπτό φύλλο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα κομμάτια.
- Μοιράζουμε τη γέμιση σε όλα τα φύλλα και κλείνουμε σαν φάκελο.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο.
- Βάζουμε ένα μαραθοπιτάκι και ψήνουμε 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά για να πάρει χρώμα και να ψηθεί καλά.
- Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα μαραθοπιτάκια προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο.
- Εναλλακτικά ψήνουμε στον φούρνο στους 200ο C στον αέρα για 15-20 λεπτά.
- Σερβίρουμε με μέλι και σουσάμι.