#tsoulotip: 1. Μπορούμε να βράσουμε τα όσπρια αλλά όχι πολύ, αρκεί να μαλακώσουν. 2. Μπορούμε να κάνουμε πιο πικάντικους τους κεφτέδες, αρκεί να αυξήσουμε το μπούκοβο.
ΥΛΙΚΑ
Για τους κεφτέδες:
150 γρ. φακές
120 γρ. ρεβίθια
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
50 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
100 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. μάραθο, σε σκόνη
½ κ.γ. κάρυ
½ κ.γ. κόλιανδρο, σε σκόνη
¼ κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
½ κ.γ. μπούκοβο
Αλάτι
Πιπέρι
Ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
Σάλτσα ταχινιού:
150 γρ. ταχίνι
100 ml νερό
1 κ.σ. μέλι
Χυμό και ξύσμα από μισό λεμόνι
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Για τους κεφτέδες: Μουλιάζουµε τις φακές και τα ρεβίθια σε κρύο νερό για 5 ώρες ή όλο το βράδυ. Κατόπιν, τα στραγγίζουµε και τα χοντροαλέθουµε σε έναν πολυκόφτη.
- Ύστερα, αδειάζουμε σε ένα μπολ τις φακές, τα ρεβίθια, το κρεμμύδι, την πιπεριά Φλωρίνης, το μαϊντανό, τα καρύδια, το μάραθο, το κάρυ, τον κόλιανδρο, το τζίντζερ, το μπούκοβο, αλατοπιπερώνουμε και τα πλάθουμε καλά με τα χέρια μας, μέχρι να γίνουν ένα.
- Κατόπιν, προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και ζυμώνουμε καλά. Μπορεί να χρειαστεί λίγο νερό, αν δούμε πως είναι πολύ σφιχτό το μείγμα.
- Στη συνέχεια, πλάθουμε το μείγμα σε περίπου 15 κεφτεδάκια και τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο.
- Έπειτα, τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, το γεμίζουμε μέχρι το 1/3 του με ηλιέλαιο και το αφήνουμε να ζεσταθεί.
- Αφού ζεσταθεί, τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια για 3 λεπτά από την κάθε πλευρά. Μόλις είναι έτοιμα, τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
- Για τη σάλτσα ταχινιού: Αδειάζουμε σε ένα μπολ το ταχίνι, το νερό, το μέλι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Τέλος, σερβίρουμε τους κεφτέδες με τη σάλτσα ταχινιού.