Η κουζίνα του MasterChef 5 «πλημμύρισε» γλυκές μυρωδιές! Ο σεφ Λεωνίδας Κουτσόπουλος υποδέχτηκε τον Μπάμπη Ζηντίλη.
Ο pastry chef ως καλεσμένος στο MasterClass της Κυριακής (14/03), έδειξε στους 16 παίκτες του διαγωνισμού ένα δελεαστικό coffee tart.
Πολύτιμη βοηθός σε αυτή την Παρασκευή ήταν η Λία με την οποία έδειξαν βήμα βήμα την εκτέλεση της συνταγής.
Ζύμη τάρτας
Υλικά:
180 γραμμάρια βούτυρο
100 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
45 γραμμάρια πούδρα αμυγδάλου
280 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
70 γραμμάρια κακάο
70 γραμμάρια αυγά
Εκτέλεση:
Βάζουμε στο μίξερ όλα τα στερεά υλικά τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα να ομογενοποιηθούν. Με το φτερό ανακατεύουμε το μείγμα και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει σαν χώμα.
Τέλος προσθέτουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε πάλι μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι. Αφαιρούμε από το μίξερ, το τυλίξουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για να σφίξει (τουλάχιστον μια ώρα).
Βγάζουμε την τάρτα από το ψυγείο και την ανοίγουμε ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες.
Την φορμάρουμε σε ταρτιέρα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 8 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο πάντα.
Γκανάζ καφέ
Υλικά:
300 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
50 γραμμάρια μέλι
600 γραμμάρια λευκή σοκολάτα
10 γραμμάρια καφέ σε σκόνη ή ρόφημα
Ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος και την ρίχνω στη λευκή σοκολάτα με το μέλι.
Τέλος προσθέτουμε τον καφέ και με μπίμερ ομογενοποιούμε. Σερβίρουμε στην τάρτα μέχρι τη μέση, προσθέτουμε από πάνω ανθό αλατιού και καρπούς κακάο (nibs).
Την βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσει.
Κρέμα τιραμισού
Υλικά:
550 γραμμάρια μασκαρπόνε
160 γραμμάρια ασπράδι αυγού
150 γραμμάρια κρόκους
80 γραμμάρια ζάχαρη
20 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
30 γραμμάρια σκόνη καφέ ή ρόφημα
20 γραμμάρια νερό
Εκτέλεση
Με μια μαρίζ ανακατεύουμε μασκαρπόνε με την άχνη ζάχαρη.
Βάζουμε στο μίξερ το ασπράδι μέχρι να αφρατέψει και προσθέτουμε σιγά σιγά τους κρόκους.
Όταν το μείγμα ομογενοποιηθεί, φτιάχνουμε καραμέλα με τη ζάχαρη και το νερό και την φτάνουμε στους 120 βαθμός και μετά την προσθέτουμε στο μείγμα με τους κρόκους αργά και σταθερά.
Τέλος προσθέτουμε τον καφέ απαλά με μαρίζ.