Μια συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη
Συστατικά
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 300 γρ. σπανάκι, φρέσκο
- ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 400 γρ. ρεβίθια, βρασμένα
- 3-4 κ.σ. ταχίνι
- 1 κ.γ. κύμινο
- 2 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο
Για το σερβίρισμα
- ελαιόλαδο
- πίτες για σουβλάκι
- 1 αγγούρι
- 1 καρότο
- ρίγανη
- αλάτι
- ελαιόλαδο
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά κομμάτια, ψιλοκόβουμε τη μισή σκελίδα σκόρδο και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε.
- Βάζουμε στο τηγάνι το σπανάκι και σοτάρουμε 3-4 λεπτά για να μαραθεί και να πέσει ο όγκος του.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια και προσθέτουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, το υπόλοιπο σκόρδο, το ξύσμα από το λεμόνι, τα ρεβίθια, το ταχίνι, το κύμινο, την κρέμα βαλσάμικο και χτυπάμε καλά για 2-3 λεπτά να ομογενοποιηθούν τα υλικά και γίνουν πάστα.
Για το σερβίρισμα
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
- Απλώνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε κάθε πίτα από σουβλάκι και ψήνουμε και από τις 2 πλευρές για 1 λεπτό.
- Κόβουμε το αγγούρι και το καρότο σε λεπτά στικς.
- Σερβίρουμε το χούμους με τις πίτες, το αγγούρι, το καρότο, ρίγανη, αλάτι και ελαιόλαδο.