Vegan μουσακάς με φακές

Το παραδοσιακό φαγητό σε μια διαφορετική εκδοχή.

153

Η παραδοσιακή φαγητάρα στη vegan εκδοχή της από τον Γιώργο Τσούλη.

#tsoulotip: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε λαχανικά επιθυμείτε.

ΥΛΙΚΑ

Για τα λαχανικά:

3 πατάτες, κομμένες σε λεπτές κάθετες φέτες πάχους 1εκ.

3 κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτές κάθετες φέτες πάχους 1 εκ.

3 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες στα 4 οριζόντια

1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα, κομμένη σε λεπτές οριζόντιες φέτες πάχους 1 εκ.

150 γρ. λευκά μανιτάρια, σε φέτες

Αλάτι

Πιπέρι

Ελαιόλαδο

 

Για τις φακές:

500 γρ. φακές

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 καρότα, ψιλοκομμένα

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

300 γρ. ντομάτα κονκασέ ή τριμμένη

1 κ.γ. ρίγανη, ξερή

2 φύλλα δάφνης

3 σκ. σκόρδο

1.5 lt ζωμό λαχανικών

Ξύδι

Αλάτι

Πιπέρι

Ελαιόλαδο

 

Για την μπεσαμέλ:

1 lt ζωμό λαχανικών

100 γρ. βούτυρο, φυτικό σε θερμοκρασία δωματίου

100 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.

¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο

Αλάτι

Πιπέρι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για τα λαχανικά: Σε ένα μεγάλο ταψί του φούρνου, το οποίο έχουμε λαδώσει, απλώνουμε ομοιόμορφα τις πατάτες, τις όποιες επίσης έχουμε λαδώσει και αλατοπιπερώσει και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 40 λεπτά.
  2. Μόλις ετοιμαστούν οι πατάτες, τις αποσύρουμε από το φούρνο και απλώνουμε από πάνω τους τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια, τις πιπεριές, τα μανιτάρια, λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε τα λαχανικά και τα ψήνουμε εκ νέου για ακόμα 20-25 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, αφήνουμε τα λαχανικά στην άκρη να κρυώσουν ελαφρώς.
  3. Για τις φακές: Ξεπλένουμε τις φακές σε ένα σουρωτήρι με κρύο νερό. Τοποθετούμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να ζεσταθεί. Αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το καρότο και τα σοτάρουμε για 4-5 λεπτά.
  4. Ύστερα, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
  5. Έπειτα, ρίχνουμε τις φακές, τα φύλλα δάφνης, το σκόρδο, τη ρίγανη, την τριμμένη ντομάτα, το ζωμό λαχανικών, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 25-30 λεπτά. Τα τελευταία 5 λεπτά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο για να χυλώσει, το ξύδι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε εκ νέου.
  6. Όταν είναι έτοιμες οι φακές, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε ξανά, αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε πάνω από τα λαχανικά.
  7. Για την μπεσαμέλ: Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να λιώσει.
  8. Αφού λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς, ώστε να μην κολλήσει στην κατσαρόλα κι έπειτα, ρίχνουμε σιγά σιγά το ζωμό συνεχίζοντας το ανακάτεμα με το σύρμα χειρός, για να μην κάνει σβόλους η μπεσαμέλ.
  9. Ύστερα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, , αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα.
  10. Τέλος, αδειάζουμε ομοιόμορφα την μπεσαμέλ πάνω από τις φακές και ψήνουμε τον μουσακά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για περίπου 30 λεπτά.
  11. Όταν είναι έτοιμος, αφήνουμε το μουσακά να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις