#tsoulotip: Δεν πρέπει να καίει πολύ το λάδι κατά το τηγάνισμα, διότι σε αυτή την περίπτωση θα ψηθούν εξωτερικά οι γκιουζλεμέδες και θα μείνουν ωμοί εσωτερικά.
ΥΛΙΚΑ
Για το φύλλο:
250 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
120 ml νερό
50 ml ελαιόλαδο + extra, για το πασπάλισμα των φύλλων
1 πρέζα αλάτι
Ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Για τη γέμιση:
250 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
250 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
1 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ αδειάζουμε τη φέτα, το ανθότυρο, το δυόσμο, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και μεταφέρουμε τη γέμιση στο ψυγείο.
- Για τη ζύμη: Αδειάζουμε σε ένα μπολ το νερό, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το αλεύρι και ζυμώνουμε με τα χέρια μας, μέχρι να προκύψει ένα λείο ζυμάρι.
- Έπειτα, καλύπτουμε με μεμβράνη το μπολ και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
- Μόλις ξεκουραστεί η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 10 ίσα μπαλάκια. Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με αλεύρι, τοποθετούμε ένα μπαλάκι ζύμης και το ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη σε τετράγωνο σχήμα διαστάσεων 20Χ20 εκ. περίπου.
- Στη συνέχεια, αλείφουμε την επιφάνεια του ζυμαριού με ελαιόλαδο και απλώνουμε λίγη από τη γέμιση στο κέντρο του. Κλείνουμε σε φάκελο το ζυμάρι, πιέζοντας καλά τις άκρες ώστε να σφραγίσει καλά. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλη τη ζύμη και γέμιση.
- Αμέσως μετά, τοποθετούμε ένα τηγάνι πάνω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε μέσα ελαιόλαδο, μέχρι να καλύψει τον πάτο τους σκεύους και λίγο παραπάνω. Μόλις ζεσταθεί το λάδι, ψήνουμε έναν-έναν τους γκιουζλεμέδες για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά ξεκινώντας από τη πλευρά του κλεισίματος.
- Όταν είναι έτοιμα, τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο στο οποίο έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί και τους σερβίρουμε ζεστούς.