Συστατικά
Για το παντεσπάνι
- 5 αβγά, μέτρια
- 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 πρέζα αλάτι
- 120 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 30 γρ. κακάο
Για τη σαντιγί
- 600 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, παγωμένη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
Για τη σύνθεση
- 500 γρ. γλυκό του κουταλιού βύσσινο
- 30 γρ. κονιάκ
- 50 γρ. κουβερτούρα
Για το παντεσπάνι
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά για να αφρατέψει το μείγμα.
- Αφαιρούμε τον κάδο και προσθέτουμε τη βανίλια και το αλάτι.
- Περνάμε από το κόσκινο το αλεύρι, το κακάο και το βάζουμε στον κάδο με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ.
- Βουτυροκακαώνουμε 2 φόρμες 20 εκ. και μοιράζουμε το μείγμα.
- Ψήνουμε για 30 λεπτά. Αφαιρούμε σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη σαντιγί
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια, την άχνη και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να σφίξει και γίνει σφιχτή σαντιγί.
Για τη σύνθεση
- Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας σε τρεις λωρίδες. Τις βάζουμε σε μια πιατέλα σε σχήμα τριγώνου.
- Σουρώνουμε το γλυκό βύσσινο και βάζουμε στο σιρόπι το κονιάκ.
- Βάζουμε το πρώτο παντεσπάνι στην πιατέλα. Με ένα πινέλο απλώνουμε το μισό σιρόπι στο παντεσπάνι. Βάζουμε από πάνω τα μισά βύσσινα, τη μισή ψιλοκομμένη κουβερτούρα, το ¼ από τη σαντιγί και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.
- Βάζουμε από πάνω το δεύτερο παντεσπάνι, απλώνουμε το υπόλοιπο σιρόπι, την υπόλοιπη σαντιγί και την απλώνουμε πάνω και περιμετρικά από την τούρτα.
- Βάζουμε τα υπόλοιπα βύσσινα και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη κουβερτούρα.
- Αφαιρούμε τις λαδόκολλες και σερβίρουμε.